MBO - Niveau 4
NVAO geaccrediteerd
24 maanden
December 2024
Wil je het welbevinden van mensen herstellen, behouden of ontwikkelen? Werk met je cliënt richting zelfredzaamheid en participatie met de MBO Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg niveau 4.
NCOI heeft officieel toestemming van het ministerie van OCW om MBO-opleidingen te verzorgen. Hierdoor kan NCOI officieel erkende MBO-diploma’s verstrekken. Zie MBO Erkenningen voor meer informatie.
Na afronding van de erkende MBO Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg niveau 4 kun je aan de slag als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg. Je houdt je onder andere bezig met de volgende zaken:
Je werkt als persoonlijk begeleider met mensen van allerlei leeftijden met een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking. En met mensen met een of meerdere (chronische) ziekten en/of problemen, zoals ouderdomsziekte, psychiatrische ziekte en/of stoornis, een verslaving, een psychosociaal of gedragsprobleem of mensen die dak- of thuisloos zijn. Als werkveld kun je denken aan de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verzorgings- en verpleeghuizen, thuiszorg, maatschappelijke opvang, justitiële instellingen en asielzoekerscentra.
Herken je jezelf in deze omschrijving en wil je de juiste kennis opdoen om als maatschappelijk begeleider aan de slag te gaan? Dan is dit de opleiding voor jou!
Je studiebelasting is ongeveer 3-5 uur per bijeenkomst.
In deze opleiding staat praktijkgericht leren en de combinatie tussen werk en privé centraal. Je past jouw opgedane kennis direct toe in de praktijk op je eigen werkplek of stagebedrijf. We noemen dit ook wel de beroepspraktijkvorming (BPV). Veel studenten kunnen stage lopen op hun eigen werkplek. Als jouw werkplek een erkend leerbedrijf is, kun jij je huidige werkplek ook als stageplaats voordragen. Je hoeft dan geen aanvullende stage te lopen. Twijfel je of jouw werkplek geschikt is? Check het op www.s-bb.nl of neem contact op met een van onze studieadviseurs via +31 – 35 6 400 411.
Heb je op dit moment geen geschikte werkplek? Dan loop je stage bij een bedrijf dat je zelf zoekt. Het Stage Instituut kan je daarbij mogelijk helpen.
Gedurende je hele opleiding word je begeleid. Dat begint al vooraf aan de opleiding, waarbij je telefonisch wordt geïnformeerd over de belangrijkste studie-informatie. Denk hierbij aan de geschiktheid van je werkplek of stage en de keuzedelen die je kunt volgen. Tijdens de opleiding heb je contact met jouw studiebegeleider. Voor je werkplekleren of stage heb je contact met een BPV-begeleider vanuit NCOI en een leermeester vanuit het stagebedrijf. Dit is vaak een leidinggevende of ervaren collega. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten uit te voeren. Hoe je werkplekleren/stage, begeleiding en examinering verder werken ontdek je ook tijdens het begeleidingsprogramma dat je tijdens je opleiding volgt.
Wat zijn keuzedelen? Naast de modules die je tijdens de opleiding volgt heb je ook keuzedelen. Met een keuzedeel geef je een eigen invulling aan je opleiding. Je kunt je kennis en vaardigheden met deze keuzedelen verdiepen of verbreden. Je kiest afhankelijk van de opleiding 2 of 3 keuzedelen die je interessant lijken. Een keuzedeel is een verplicht onderdeel tijdens jouw opleiding. De keuzedelen vind je na jouw inschrijving terug op je persoonlijke e-Connectpagina.
Volg deze opleiding via een studievorm die bij jou past:
Bekijk de Opleidingsvarianten voor meer informatie.
Het programma bestaat uit je werkplekleren of stage, 7 modules (4 of 6 bijeenkomsten), keuzedelen, een module Begeleiding (4 bijeenkomsten van 3 uur en zelfstudie). Om een officieel erkend MBO-diploma te behalen is landelijk vastgelegd dat een bepaald verplicht niveau geldt voor Nederlands, rekenen en Engels. Voor deze algemene onderdelen word je door NCOI begeleid. Meer informatie vind je in de toelichting op MBO College.
Tijdens deze erkende MBO-opleiding leer je hoe je mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking ondersteunt en begeleidt. Ook leer je hoe je een verpleegplan opstelt en beleidsondersteunende taken uitvoert.
(4 bijeenkomsten)
(4 bijeenkomsten)
(6 bijeenkomsten)
(4 bijeenkomsten)
(4 bijeenkomsten)
(4 bijeenkomsten)
Ziektebeelden en geestelijke gezondheid
(4 bijeenkomsten)
Tijdens de opleiding maak je verschillende toetsen waarmee je stapsgewijs het programma doorloopt. Na je stage rond je de opleiding af met een praktijkexamen waarin je laat zien dat je het vak beheerst. Heb je voor alle onderdelen een voldoende behaald, dan ontvang je het officiële, door de overheid erkende diploma ‘Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg’, zoals ingeschreven in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO).
Wil je meer weten over de opbouw van onze opleidingen? Zie dan opbouw MBO.
Betaal je je opleiding zelf? Voor veel van onze opleidingen kun je gebruikmaken van interessante financiële voordelen. Welke mogelijkheden er zijn, lees je terug in onze subsidiebrochure.
Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.