HBO Bacheloropleiding
NVAO geaccrediteerd
24 maanden
Wil je leerlingen de wereldtaal Engels bijbrengen, zodat zij meer kunnen bereiken in hun toekomstige carrière en wil jij vanuit je huidige beroep de overstap maken naar het voortgezet onderwijs? Of ben je al bevoegd, maar wil je graag een tweede of misschien wel derde bevoegdheid behalen? Het onderwijs heeft momenteel te maken met grote tekorten. In het voortgezet onderwijs is de vraag naar docenten groot. Dat betekent dat de kans op het vinden van een geschikte baan groot is. De laatste jaren wordt er vanuit de overheid veel geïnvesteerd in het bevorderen van de omscholing naar een baan in het onderwijs. Daartoe is het zij-instroomtraject gerealiseerd. Daarbij heb je gelijk al een betaalde baan, krijgt je (nieuwe) werkgever een mooie subsidie voor je opleidingskosten en behaal je in maximaal 2 jaar je onderwijsbevoegdheid. Groot voordeel voor jou is onze flexibele leerroute en dat je bij ons maandelijks kunt starten!
Iedere dag bezig zijn met de ontwikkeling en toekomst van leerlingen, dat is wat je doet als docent. In het onderwijs ben je belangrijk in het leven van leerlingen in de meest vormende periode in hun leven. Wil jij je liefde voor de Engelse taal en cultuur overbrengen? Leerlingen de mogelijkheid bieden om via een wereldtaal te communiceren met mensen uit verschillende culturen? Als leraar Engels heb je een veelzijdige baan waarin je lesgeeft, toetsen ontwikkelt, maar ook leerlingen begeleidt, studiereizen organiseert en gesprekken voert met ouders.
Dit zij-instroomtraject voor de Lerarenopleiding Engels is geschikt voor personen met uiteenlopende achtergronden.Â
Als docent met een bestaande onderwijsbevoegdheid biedt het behalen van een nevenbevoegdheid een geweldige kans. Je verwerft extra kwalificaties in een specifiek vakgebied, waardoor je ook les kunt geven in een ander vak. Het vergroot niet alleen je expertise, maar maakt je ook breder inzetbaar als docent.
Docenten met een bestaande onderwijsbevoegdheid kunnen ook profiteren van de zij-instroomsubsidie. Daarnaast ontvang je tot 25% korting op de opleidingsprijs als je een nevenbevoegdheid wilt behalen.
Het geschiktheidsonderzoek concentreert zich vooral op het vakinhoudelijke aspect. Het pedagogische en didactische gedeelte zoals klassenmanagement, lesopbouw en de ontwikkeling van het kinder-/puberbrein zijn tenslotte al aangetoond met de eerder behaalde bevoegdheid.Â
Met jouw huidige onderwijsbevoegdheid kun je jouw individuele leerroute in een hoog tempo doorlopen, omdat je waarschijnlijk al een groot aantal leeruitkomsten kunt aantonen. Dit betekent dat je op een snelle en voordelige manier die felbegeerde extra bevoegdheid kunt behalen. Kijk voor meer informatie op nevenbevoegdheid!
Het verkrijgen van een geschiktheidsverklaring is een wettelijk verplichte voorwaarde om als zij-instromer te kunnen starten. Een geschiktheidsverklaring ontvang je na het positief afronden van het geschiktheidsonderzoek. Bij Hogeschool NCOI kun je op ieder moment starten met het geschiktheidsonderzoek. Het geschiktheidsonderzoek duurt maximaal 6 weken.
In het geschiktheidsonderzoek wordt gekeken of jij over voldoende relevante kennis en ervaring beschikt om als zij-instromer voor de klas te staan en binnen maximaal 2 jaar jouw bevoegdheid te behalen. Het geschiktheidsonderzoek staat in het teken van het inzichtelijk krijgen van jouw eerder opgedane kennis en ervaring vanuit je huidige of vorige baan, via opleidingen, trainingen of vrijwilligerswerk. Op die manier doen we recht aan datgene wat je al beheerst en hoef je daar in jouw opleidingstraject geen aandacht en tijd meer aan te besteden. Zo garanderen wij dat jouw leerroute zo efficiënt mogelijk is ingericht. Meer informatie over wat het geschiktheidsonderzoek inhoudt? Kijk op Zij-instroom.
Na het positief afronden van het geschiktheidsonderzoek kun je je officieel inschrijven voor het zij-instroomtraject Engels. Het zij-instroomtraject (maximaal 2 jaar) bestaat uit 2 onderdelen:
Het schoolbestuur, jij en Hogeschool NCOI sluiten een scholings- en begeleidingsovereenkomst af. Daarin maken we met elkaar afspraken over de individuele leerroute die jij gaat afleggen en hoe wij met elkaar de begeleiding gaan vormgeven.
In het bekwaamheidsonderzoek toon je op jouw werkplek aan dat jij als bekwaam docent weet wat je doet, waarom je dat doet en hoe je dat doet. Daarnaast is het Cambridge Proficiency Exam (CPE) een verplicht onderdeel van je Bachelor tot leraar Engels. Dit examen dient met goed gevolg te zijn afgelegd voor het einde van je studie. Het certificaat stel je ter beschikking aan het Examenbureau van NCOI. Je schrijft je zelf in voor dit examen en betaalt de kosten rechtstreeks aan het exameninstituut. Zie www.cambridgeenglish.org voor meer informatie. Bij voldoende beoordeling van alle onderdelen krijg je een getuigschrift van bekwaamheid en daarmee heb je een officieel erkende onderwijsbevoegdheid.
Met de subsidie zij-instroom kunnen schoolbesturen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs subsidie aanvragen voor zij-instromers. De subsidie bedraagt maximaal € 25.000,- en wordt 1 keer per zij-instromer verstrekt. Vanuit deze subsidie worden onder andere de kosten voor de opleiding betaald. Meer informatie over deze regeling is te lezen op www.duo.nl.
Een geschiktheidsonderzoek is het startpunt van het zij-instroomtraject. Meld je vast vrijblijvend aan voor een telefonisch adviesgesprek via onze website. Dan nemen wij contact met je op om dit in te plannen en jouw specifieke vragen en mogelijkheden te bespreken.
Wil je je direct inschrijven? Of wil je meteen met ons in contact komen? Mail dan naar assessmentbureau@ncoi.nl of bel 035 - 7 506 102.
Het zij-instroomtraject is opgebouwd uit leeruitkomsten. Een leeruitkomst beschrijft wat je moet kennen en kunnen, maar laat het leerproces vrij. Daarmee kan een leeruitkomst op meerdere manieren worden aangetoond, bijvoorbeeld via formele scholing (online modules) of via het leren op de werkplek. Het opleiden op basis van leeruitkomsten zorgt ervoor dat jij het zij-instroomtraject flexibel kunt doorlopen. Tijdens het geschiktheidsonderzoek heb je alvast de mogelijkheid om aan te tonen of je een of meerdere leeruitkomsten beheerst. De leeruitkomsten die jij nog moet aantonen vind je vervolgens terug in je scholingsplan. In het zij-instroomtraject staat werkplekleren centraal. Want in de praktijk pas je toe wat je theoretisch hebt geleerd en ontwikkel je jouw vaardigheden. Vanuit jouw school word je daarom ook in de praktijk begeleid door een praktijkbegeleider.
Bij Hogeschool NCOI staat flexibiliteit centraal. Wij vinden het belangrijk dat de manier van opleiden past bij jouw privé- en werksituatie. Je volgt bij ons daarom geen vaste, klassikale lessen, maar hebt toegang tot onder andere een uitgebreid online platform. Het zij-instroomtraject is aangepast op jouw persoonlijke leerbehoeftes. Je kunt het op jouw eigen tempo doorlopen of jouw leerroute tussentijds aanpassen.
Hogeschool NCOI faciliteert jou in je leerroute op basis van:
Aan alle leeruitkomsten zijn online modules gekoppeld die jou ondersteunen in het werken aan de leeruitkomsten die nog aangetoond moeten worden. Via het online platform kun je op ieder moment deze modules volgen. Indien gewenst ontvang je hierbij hulp van een docent.
Je wordt intensief en individueel begeleid door een leerregisseur. De leerregisseur coacht en ondersteunt jou in je weg naar het getuigschrift. Ook legt de leerregisseur praktijkbezoeken af en stemt waar nodig af met jouw praktijkbegeleider vanuit de school.
Periodiek en afgestemd op jouw leerbehoefte worden er (online) leerteamsessies georganiseerd. Deze staan in het teken van kennisdeling en verdieping. Je bespreekt met andere docenten in opleiding vraagstukken uit de praktijk en leert met en van elkaar.
Het geschiktheidsonderzoek duurt wettelijk gezien maximaal 3 maanden. Het zij-instroomtraject dient in maximaal 2 jaar afgerond te worden. Als dit door onvoorziene omstandigheden niet haalbaar is, zijn er mogelijkheden voor verlenging. De studiebelasting varieert per persoon, maar houd rekening met zo’n 10 uur per week.
Wij hanteren geen vaste startmomenten. Je kunt op ieder gewenst moment starten met het geschiktheidsonderzoek van Hogeschool NCOI. Geschiktheidsverklaring van NCOI op zak? Dan kun je op ieder gewenst moment starten met het zij-instroomtraject.
Je behaalt met deze opleiding een getuigschrift van bekwaamheid en daarmee heb je een officieel erkende onderwijsbevoegdheid. Daarnaast mag je de graad Bc (Baccalaureus) voeren. Wat betreft bevoegdheid maakt het geen verschil: een baccalaureaat is in die zin gelijkwaardig aan de HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Voortgezet Onderwijs van de tweede graad in Engels.
Betaal je je opleiding zelf? Voor veel van onze opleidingen kun je gebruikmaken van interessante financiële voordelen. Welke mogelijkheden er zijn, lees je terug in onze subsidiebrochure.
Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.