Zo kom je erachter welke opleiding er bij je past_full

Hoe selecteert je de best passende opleiding bij je loopbaan? En hoe kies je vervolgens bij welk opleidingsinstituut je die opleiding gaat volgen? Wij geven je 7 zaken om over na te denken.

  1. Wil je een bepaald opleidingsniveau aantonen?
    Alleen met een erkend MBO-, HBO- of Masterdiploma kun je officieel het werk- en denkniveau aantonen dat vaak gevraagd wordt in vacatures. Als het kunnen aantonen van een bepaald opleidingsniveau voor jou niet relevant is – bijvoorbeeld omdat je al het juiste opleidingsniveau heeft voor je (gewenste) functie – dan kun je jezelf bij je keuze laten leiden door de inhoud van de opleiding.

  2. Waar wil je graag meer over leren?
    Noteer voor jezelf wat je precies wilt leren. Denk aan zaken waar je tegenaan loopt in je huidige functie of de functie-eisen van een gewenste functie. Bespreek dit eventueel met een collega of leidinggevende. Denk hier goed over na. Een goede match tussen de leerbehoefte en de inhoud van het studieprogramma betekent immers een grotere kans op een succesvolle afronding van de opleiding.

  3. Hoeveel tijd wil je voor de opleiding vrij maken?
    Als je serieus aan de slag wilt met een opleiding, is het belangrijk te bepalen hoeveel tijd je hiervoor kunt vrijmaken. Het gaat hierbij niet alleen om het aantal uur per week, maar ook om de periode waarin je tijd hebt. Hoe past een opleiding in je privésituatie? Let ook op de lestijden: zijn deze tijdens je werkuren? Mogelijk kun je scholingsverlof krijgen van je werkgever. Dit staat vaak in je cao of arbeidsovereenkomst.

  4. Wat is het opleidingsbudget?
    Het volgen van een opleiding kan een flinke investering zijn, dus het is belangrijk een goed beeld te hebben bij het beschikbare opleidingsbudget. Vaak heeft de werkgever een opleidingsbudget beschikbaar, per werknemer of afdeling. Ook zijn er belastingvoordelen bij het volgen van een studie. Tot slot maken verschillende subsidies het volgen van een opleiding een stuk voordeliger.

  5. Opleidingen vergelijken
    Wanneer je weet op welk niveau je je opleiding wilt volgen, wat je inhoudelijke leerbehoefte is en hoeveel tijd en opleidingsbudget je hebt, kun je echt naar opleidingen gaan zoeken en deze vergelijken. Op onze website kan dat bijvoorbeeld op basis van opleidingsniveau, vakgebied of via een keuzehulp op onze homepage. Er zijn ook websites die meerdere opleidingen naast elkaar zetten. Onthoud wel dat geen van deze vergelijkingswebsites een volledig aanbod toont. Andere vergelijkingsopties: bezoek open dagen of vraag om een persoonlijk opleidingsadvies.

  6. Kies je een opleiding met klassikale bijeenkomsten? 
    Informeer bij de opleidingsinstituten die je overweegt naar de klassikale bijeenkomsten. Door onder leiding van een ervaren docent met andere werkenden aan de slag te gaan, help je elkaar met de juiste aanpak. De ervaringen vanuit andere organisaties maken klassikale bijeenkomsten zeer waardevol. Het slagingspercentage van opleidingen met klassikale bijeenkomsten ligt dan ook een stuk hoger dan het slagingspercentage van thuisstudies. 

  7. Wat vinden oud-studenten van een opleidingsinstituut?
    Vaak zijn er meerdere opleidingsinstituten die dezelfde, of een vergelijkbare, door je gewenste opleiding aanbieden. Naast het aantal lessen, de praktijkgerichtheid, het aantal lessen en de leslocatie adviseren wij ook zeker te kijken naar de ervaringen van oud-studenten. Zowel online als in je (werk)omgeving zijn vaak veel ervaringen te vinden die een goed beeld geven van de voor- en nadelen van ieder instituut. Dit kan je twijfels wegnemen.

Succes met je keuze!


Meer informatie

Heeft je nog vragen? Onze opleidingsadviseurs helpen je graag. Laat via de contactpagina je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Download deze tips in PDF-formaat
Heb je vragen?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.

Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.