Menu
NCOI Opleidingen

Belastingvoordeel particulieren

Over NCOI

Belastingvoordeel particulieren

Belastingvoordeel particulieren

Ben je particulier en betaal je je opleiding zelf? Alleen in 2021 kun je nog gebruikmaken van de regeling Belastingaftrek Studiekosten en zo tot 50% van je studiekosten terugkrijgen. Het ministerie van OCW stopt namelijk met deze regeling. Wil jij nog maximaal financieel voordeel behalen? Als je je uiterlijk 31 december 2021 inschrijft en voor deze datum ook je opleiding of training betaalt, kun je nog volop gebruikmaken van dit belastingvoordeel. Om er zeker van te zijn dat je inschrijving en betaling op tijd verwerkt zijn, kun je altijd contact met ons opnemen.

Neem contact op

Tot 50% belastingvoordeel

Met de regeling Belastingaftrek Studiekosten kun je een groot deel van de gemaakte studiekosten van jou of je fiscale partner aftrekken van je inkomstenbelasting. In totaal mag je tot € 15.000,- aan studiekosten opgeven. Je voordeel kan daarmee oplopen tot wel 50%. Ook als je gebruikmaakt van het levenlanglerenkrediet kun je je studiekosten aftrekken. Er geldt wel altijd een drempel van € 250,-.
 
Benieuwd hoeveel voordeel dit jou op kan leveren? In de video geven we een rekenvoorbeeld.

Nu inschrijven en starten in december of februari

Vanaf 2022 is het niet meer mogelijk om gebruik te maken van dit belastingvoordeel. Maar iedereen die zich vóór 31 december 2021 inschrijft en de opleiding of training ook voor deze datum betaalt, kan hier nog optimaal van profiteren. Wacht daarom niet te lang met inschrijven. Je kunt nog in december starten, maar ook kiezen voor het startmoment in februari.
 
Om gebruik te mogen maken van de regeling geldt een aantal voorwaarden:

  • Je hebt je opleiding of training vóór 31 december 2021 betaald.
  • Jij of je fiscale partner maken de kosten voor jouw opleiding of die van je fiscale partner. Kosten voor de studie van je kind mag je dus niet aftrekken.
  • Je kunt geen aanspraak maken op studiefinanciering of studievoorschot.
  • De opleiding is gericht op je beroep of toekomstige beroep.
  • Er is sprake van een leertraject. Hierbij doe je kennis op onder begeleiding of toezicht.
 

Belastingvoordeel bij EVC-procedure

Je kunt ook de kosten van een EVC-procedure aftrekken van de inkomstenbelasting. Bij je aangifte vermeld je de kosten onder scholingsuitgaven. Je mag alleen de kosten opgeven die boven de € 250,- liggen.

FAQ

Zijn studiekosten aftrekbaar?
Welke studiekosten zijn aftrekbaar?
Studiekosten aftrekbaar: hoeveel krijg je terug?

Heb je vragen?

Wil je meer weten over de regeling Belastingaftrek Studiekosten? Of kunnen we je helpen bij het vinden van de juiste opleiding of training? Neem contact met ons op via 035 – 6 400 411 of vul ons contactformulier in, dan nemen wij contact op met jou.

Maak kennis met onze adviseurs

Eveline

‘Als opleidingsadviseur maak ik inzichtelijk waar voor jou de kansen en mogelijkheden liggen.’

Roy

‘Vragen over een opleiding? Of twijfels over wat bij jou past? Ik kan al je vragen beantwoorden.’

Angela

‘Door goed te luisteren naar jouw wensen en ambities zoeken we samen naar de geschikte opleiding.’