HBO Bachelor Fiscaal Recht en Economie

Officieel geaccrediteerde HBO Bachelor

Niveau
HBO Bacheloropleiding
Vakgebied Juridisch
Accreditatie

Accreditatie Logo

Bel ons: 035 6400 411
Download brochure

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan

Opleidingsinformatie

Algemeen

De HBO Bachelor Fiscaal Recht en Economie biedt u de mogelijkheid u te ontwikkelen tot een allround professional op fiscaal gebied. U bent in staat in alle fiscale omgevingen zelfstandig te functioneren. U wordt belastingadviseur waarmee u bedrijven en particulieren goed kunt adviseren. Kortom, dit programma biedt volop perspectieven voor een mooie carrière.

Hogeschool Markus Verbeek Praehep

Deze opleiding wordt verzorgd door onze ­businesspartner Hogeschool Markus Verbeek Praehep. Hogeschool Markus Verbeek Praehep heeft al 120 jaar zeer grote expertise op het gebied van financiële opleidingen, waaronder dit interessante fiscale vakgebied.

Studeren zonder passende baan

Onze opleidingen zijn zeer praktijkgericht. Heeft u geen (passende) baan, dan kunt u toch deelnemen aan deze opleiding. In die situatie past u de praktijkopdrachten toe op actuele en algemene praktijksituaties. U loopt een halfjaar stage. Dat kan aan het eind van uw studie, waarbij u dit combineert met uw afstuderen. Als u eerder stage wilt lopen, is dat ook mogelijk. Met een passende baan in het werkveld is een stage niet meer nodig. U kunt uw opleidingskosten volledig aftrekken van uw belastbaar inkomen bij uw belastingaangifte.

Doelgroep

Dit HBO Bachelor richt zich op ­diegenen die een functie ambiëren als fiscaal­ professional. Dat kan zijn bij de belastingdienst of een lokale overheid, een onderneming, een accountants- of administratiekantoor, of als ­zelfstandige die werkt voor particulieren­ en ondernemers.

Toelatingsvoorwaarden

U kunt deelnemen aan de HBO Bachelor met een diploma HAVO, VWO of volledig MBO. Heeft u dit niet en bent u ­minimaal 21 jaar? Dan kunt u instromen door deel te nemen aan de 21+ regeling van Hogeschool Markus ­Verbeek Praehep.

Doel en opzet

De opleiding bestaat uit 3 fases met 1 avond­bijeenkomst in de week of 1 dagbijeenkomst per 2 weken, en afsluitend gaat u afstuderen. Het programma is overzichtelijk opgebouwd in de vorm van modules. Door deze modulaire opbouw kunt u uw opleiding flexibel indelen. U zult merken dat het behalen van een HBO Bachelorgraad daardoor prima te combineren is met uw drukke baan. De opleiding wordt verzorgd door ervaren docenten en trainers, die zelf actief zijn in de praktijk. U zult merken dat zij een ideaal klankbord vormen. Zo kunt u praktijk­situaties aan hen voorleggen en overleggen over mogelijke oplossingen of benaderingen. Tijdens inspirerende bijeenkomsten gaat u in kleine groepen aan de slag met opdrachten en cases. U koppelt dit direct aan uw eigen werkomgeving. Zo kunt u wat u leert, direct toepassen en daarvan ook weer leren. Deze studieaanpak is uniek en is bewezen bijzonder effectief. Hierdoor kennen we weinig uitval.

Online leeromgeving

U heeft toegang tot onze unieke online leer­omgeving. Deze biedt u alles wat u nodig heeft om snel, eenvoudig en efficiënt te studeren. U vindt in deze omgeving:

 • Alle praktische informatie over uw ­opleiding
 • Mogelijkheden om te communiceren met uw docenten en medestudenten
 • Praktijkcases, opdrachten en oefenvragen om uw kennis en vaardigheden op toe te passen. Zo toetst u gelijk uw voortgang
 

Opleiding HBO Bachelor Fiscaal Recht en Economie

Programma

Programma 240 EC

Fase 1

 • Bedrijfseconomie [SE]8 EC
 • Bedrijfsadministratie [SE]8 EC
 • Belastingrecht [SE]8 EC
 • Formeel belastingrecht [SE]8 EC
 • Omzetbelasting en belastingen 
 • van rechtsverkeer [SE]8 EC
 • Ondernemingsrecht [SE]8 EC
 • Eindopdracht [PF]6 EC
 • Praktijkprogramma [PF]6 EC

Fase 2

 • IB-geen winst en loonbelasting [SE]8 EC
 • IB-winst en vennootschapsbelasting [SE]8 EC
 • Schenk-, erf- en overdrachtsbelasting en dividendbelasting [SE]8 EC
 • Externe verslaggeving [SE]8 EC
 • Bestuurlijke informatievoorziening [SE]8 EC
 • Juridische en communicatieve vaardigheden [ME]8 EC
 • Eindopdracht [PF]6 EC
 • Praktijkprogramma [PF]6 EC

Fase 3

 • Fiscale jaarrekening [SE]8 EC
 • Standard business reporting [MO]4 EC
 • Internationaal belastingrecht [SE]8 EC
 • Taxcontrol framework [MO]8 EC
 • Tax compliance [MO]4 EC
 • Algemene en fiscale economie [MO]4 EC
 • Adviesvaardigheden [MO]12 EC
 • Praktijkprogramma [PF]12 EC

Afstudeerfase

 • Praktijkprogramma [PF]30 EC
 • Eindscriptie 30 EC

Afstuderen

U rondt uw Bachelor af met een eind­scriptie. Ter voorbereiding hierop woont u in uw afstudeerfase 2 bijeenkomsten bij. Hierin krijgt u uitleg over hoe u onderzoek uitvoert en een scriptie schrijft. Uw docent begeleidt u ­tijdens het gehele traject en zal u ondersteunen tijdens uw ­afstudeertraject. Zo zult u tot een optimaal resultaat komen.

Examens

Uw examens bestaan uit schriftelijke examens [SE], moduleopdrachten [MO], een mondeling examen [ME] en een praktijkportfolio [PF]. In het programma ziet u hoe u ieder onderdeel afrondt. Uiteraard houden wij u hierover op de hoogte tijdens uw opleiding. Daarnaast is er de mogelijkheid om bij gelijk­namige modules van het Register Belastingconsulent ook de RB-examens te doen. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de opleiding.

Getuigschrift

Deze opleiding wordt verzorgd door Hogeschool Markus Verbeek Praehep. U behaalt met deze opleiding een erkend diploma. U ontvangt ­namelijk het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Fiscaal Recht en Economie’ van Hogeschool Markus Verbeek Praehep. Daarnaast mag u de graad BBA (Bachelor of Business Administration) voeren. Het programma is officieel geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Dit garandeert u dat de opleiding voldoet aan alle kwaliteitseisen, perfect aansluit bij de arbeidsmarkt en internationaal erkend is. Markus ­Verbeek Praehep is bevoegd om graden te verlenen in het kader van de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek).

Planning

Wilt u op de hoogte worden gehouden?

Op dit moment leggen wij de laatste hand aan de lesplanning. Heeft u belangstelling en wilt u graag starten? Vul onderstaande formulier in, dan houden wij u op de hoogte. U kunt ook contact opnemen met onze opleidingsadviseurs via telefoonnummer 035-6 400 411.

Houd mij op de hoogte

Studeren op afstand

Deze opleiding kunt u grotendeels op afstand volgen, zonder bijeenkomsten en met meer flexibiliteit. Zie Studeren op afstand voor meer informatie.

Praktische informatie

U kunt de Bachelor overdag, op zaterdag en in de avond volgen. In het schema vindt u de ruime mogelijkheden. Zie Hogeschool NCOI voor meer informatie over praktische zaken.

Kosten

Kosten

Propedeuse:

Dossiervorming: € 200,- (eenmalig)
Cursusgeld: € 2.990,-
Studiemateriaal: € 500,-
Examenkosten: € 1.170,-
Praktijkprogramma: € 495,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Hoofdfase:

Cursusgeld: € 8.190,-
Studiemateriaal: € 1.500,-
Examenkosten: € 2.600,-
Praktijkprogramma: € 1.485,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

U kunt deze opleiding ook in 3, 12 of 36 termijnen betalen. Deze laatste optie is enkel van ­toepassing voor particulieren. Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Locatie- en arrangementskosten

NCOI regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Overzicht van de totale investering ontvangen?

We sturen u graag per e-mail een overzicht van de totale kosten van deze opleiding. Vraag nu aan!

Ervaringen

HBO Bachelor Fiscaal Recht

Officieel geaccrediteerde HBO Bachelor

Niveau
HBO Bacheloropleiding

HBO Bachelor Fiscaal Recht

Officieel geaccrediteerde HBO Bachelor

Niveau
HBO Bacheloropleiding
Vakgebied Juridisch
Accreditatie

Accreditatie Logo

035 6400 411

Download brochure Kostenoverzicht aanvragen

Leer ons beter kennen

Open dag

Open Dag 20 mei

Open Dag 20 mei

Open Dag 20 mei

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot een persoonlijk advies

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot een persoonlijk advies

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot een persoonlijk advies

Meer informatie en aanmelden
Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Data en aanmelden
Slide 1: Video

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Slide 3: Erkende Kwaliteit

De erkende kwaliteit van NCOI

De erkende kwaliteit van NCOI

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk
denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk
denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.
De erkende kwaliteit van NCOI

Lees meer
Slide 4: Testimonial Docent

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

"Als docent haal ik mijn voldoening uit het…’’

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees meer

Gratis studiegids thuis ontvangen?

Nu aanvragen!

De voordelen van NCOI

Onze website maakt gebruik van cookies.