HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek

NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding

HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek

NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding

Opleidingsniveau

HBO Bacheloropleiding

Studievormen

Avond, Dag en Zaterdag

Erkenning

NVAO-geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wilt u dit met iemand delen?

Mail door

Opleidingsniveau

HBO Bacheloropleiding

Studievormen

Avond, Dag en Zaterdag

Erkenning

NVAO-geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wilt u dit met iemand delen?

Mail door
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Voeding speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven. We zijn ons meer bewust van de positieve effecten van gezonde voeding op onze gezondheid. Maar wat is gezond eten en wat juist niet? Is dat voor iedereen hetzelfde? Hoe maakt u mensen daar bewust van? En op welke manieren kan een cliënt gestimuleerd worden om gezond(er) gedrag te vertonen? De HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek leidt u op in een sterk ontwikkelend werkgebied dat steeds belangrijker wordt binnen de gezondheidszorg. Onze ervaren topdocenten uit het werkveld zullen u tijdens de gehele opleiding begeleiden en ondersteunen. De opleiding is sterk praktijkgericht en volledig afgestemd op volwassen studenten.

Resultaat

  • U beschikt over specialistische kennis op het gebied van voeding en diëtetiek en weet met verantwoord en deskundig advies en begeleiding anderen te stimuleren en motiveren bij een gezondere leefstijl
  • Na succesvolle afronding ontvangt u het officieel erkende Bachelorgetuigschrift HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek

Waarom NCOI?

  • Opleidingen speciaal ontwikkeld voor werkenden
  • Meerdere startmomenten per jaar
  • Keuze uit locaties in heel Nederland
  • Topdocenten uit de praktijk
  • Goed te combineren met werk en privé
  • Persoonlijke studiebegeleider
  • Hoog aangeschreven bij werkgevers
  • Erkend door het ministerie van OCW

Subsidie

Uw werkgever komt op basis van deze opleiding mogelijk in aanmerking voor subsidie praktijkleren (SPL). Dat is een vergoeding van maximaal € 2.700,- per persoon per jaar, gedurende de looptijd van de regeling. Zie Subsidieregeling voor meer informatie.

Gunstige financiering

Betaalt u het programma zelf? Vanwege de officiële erkenning van NCOI kunnen uw opleidingskosten grotendeels gefinancierd worden door de overheid, dit heet het levenlanglerenkrediet. Zie LevenLangLerenKrediet (LLLK) voor meer informatie of neem contact op met onze opleidingsadviseurs.

Praktijkgericht leren

U loopt tijdens de opleiding een half jaar stage, zodat u ervaring kunt opdoen in het vakgebied. U kunt uw stage combineren met het afstuderen, maar u kunt ook eerder in de opleiding stage lopen.

Doelgroep

U heeft interesse in voeding en gezondheid en wilt u ontwikkelen tot HBO Bachelor. U kunt zich met deze opleiding ontwikkelen tot voedings- of gewichtsconsulent. Ook kunt u aan de slag bij de voedingsdienst in een zorginstelling of in het ziekenhuis.

U heeft geen ervaring nodig in het werkveld om te kunnen starten met deze boeiende opleiding.

Deze Bachelor kunt u volgen als u een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4 heeft. Heeft u geen van deze diploma’s? Dan kunt u ook instromen met een 21+ toets, waarmee u laat zien dat u de kwaliteiten heeft die nodig zijn voor een HBO Bacheloropleiding, bijvoorbeeld door uw werkervaring. Zie Hogeschool NCOI voor meer informatie.

Opbouw van de opleiding

De HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek is speciaal ontwikkeld voor werkenden. De opleiding bestaat uit 3 fases en een afstudeerfase. Per fase volgt u meerdere modules. Het programma biedt een aantrekkelijke combinatie van vakinhoud en vaardigheden. Om succesvol te zijn in de praktijk dient u namelijk niet alleen te beschikken over vakkennis, maar zijn juist ook praktische vaardigheden van belang.

U werkt, afhankelijk van uw studievariant, aan 1 of 2 modules op hetzelfde moment, daardoor houdt u focus. Dat werkt prettig en is heel overzichtelijk. U kunt kiezen uit meerdere studievarianten. Studeert u 's avonds, dan volgt u wekelijks een bijeenkomst van 3 uur. Als u de dagstudie volgt, heeft u om de week 2 bijeenkomsten die samen 1 dag duren. Ook kunt u kiezen (delen van) de opleiding online te volgen.

Per fase werkt u vervolgens aan een eindopdracht en een portfolio. U sluit de opleiding af met een praktische afstudeeropdracht en een portfolio.

Tijdens uw gehele studie heeft u een persoonlijke studiebegeleider als vaste contactpersoon voor alles waar u tijdens uw opleiding tegenaan loopt.

Meer informatie en kosten

De kosten voor deze Bacheloropleiding staan in het kostenoverzicht op Hogeschool NCOI.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

In de eerste fase legt u de basis voor uw studie HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek. Wat u in deze eerste fase leert is herkenbaar, waardoor u het meteen in uw werk toe kunt passen. In de tweede fase kiest u een keuzeprogramma over een onderwerp dat u interesseert. Het gewenste HBO Bachelorniveau bereikt u in de derde fase. In de afstudeerfase komt alles wat u in de opleiding geleerd heeft samen. In deze fase heeft u veel 1-op-1 contact met uw docenten. Zij adviseren u, waardoor u het portfolio en de afstudeeropdracht goed kunt afsluiten.

Programma 240 EC

De Bacheloropleiding bestaat uit 240 EC (studiepunten). Het programma is opgedeeld in 3 fases en een afstudeerfase. In elke fase behaalt u 60 EC. Elke fase bestaat uit modules waarin steeds 1 onderwerp centraal staat.

Fase 1

In fase 1 legt u de basis voor uw deskundigheid op het gebied van voeding en diëtetiek. U leert welke voedingstoffen belangrijk zijn en verdiept u in verschillende voedingspatronen. Ook gaat u aan de slag met onderwerpen als stofwisseling, voedselbereiding en ontwikkelt u uw gesprekstechnieken om bemoedigende en stimulerende gesprekken te voeren.

Voedingsleer 8 EC

Anatomie en fysiologie 8 EC

Productkennis en voedselveiligheid 8 EC

Diëtistisch consult 8 EC

Gezondheidsbevordering en preventie 8 EC

Reflectieve professional 8 EC

Eindopdracht 6 EC

Portfolio 6 EC

Fase 2

Deze fase is voor een groot deel gericht op het begeleiden van cliënten. U ontwikkelt inzicht in verschillende diagnoses, leert behandelplannen opstellen en versterkt uw vaardigheden om cliënten te motiveren en stimuleren.

Pathologie in de eerste lijn 8 EC

Pathologie en klinisch redeneren in de tweede lijn 8 EC

Behandelen en begeleiden 12 EC

Advies en beleid 8 EC

Therapeutisch handelen en communiceren 8 EC

Multidisciplinair innoveren 4 EC

Eindopdracht 6 EC

Portfolio 6 EC

Fase 3

In fase 3 verdiept u zich in ziektebeelden, waaronder eetstoornissen en neurologische aandoeningen. Daarnaast gaat u door middel van thema's als ethiek en integriteit dieper in op uw eigen handelen. Ook volgt u in deze fase een keuzeprogramma.

Keuzeprogramma HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek 24 EC

  • Ouderenzorg
  • Sport en Voeding
  • Ondernemerschap
  • Coach Kinderobesitas
  • Kernprogramma Zorgmanagement

Psychiatrie en farmacologie: eetstoornissen, medicatie 8 EC

Professionele (para)medische dienstverlening 8 EC

Paramedische kwaliteitsbevordering 8 EC

Eindopdracht 6 EC

Portfolio 6 EC

Afstudeerfase

In de laatste fase verzamelt u alles wat u geleerd heeft in uw portfolio. Daarnaast werkt u aan uw afstudeerwerkstuk, waarmee u wat u geleerd heeft aan uw praktijk koppelt. U toont in deze fase aan op HBO Bachelorniveau te functioneren.

Portfolio 30 EC

Afstudeeropdracht 30 EC

Fase 1

Voedingsleer

(6 bijeenkomsten)

  • Vitamines en mineralen
  • Koolhydraten, vetten en eiwitten
  • Energiebalans
  • Vocht en alcohol
  • Voeding en vertering
  • Voedingspatronen
  • Dagelijkse behoeften en risico’s

Anatomie en fysiologie

(6 bijeenkomsten)

  • Spijsverteringsstelsel, lymfestelsel en urinewegstelsel
  • Stofwisseling
  • Moleculen, cellen en hun functies
  • Weefseltypen, de huid en het beenderstelsel
  • Spierstelsel en zenuwstelsel
  • Zintuigen, hormonen en het bloed
  • Cardiovasculair stelsel en ademhalingsstelsel

Productkennis en voedselveiligheid

(6 bijeenkomsten)

  • Levensmiddelenleer
  • Voedselveiligheid
  • Sensoriek
  • Voedselbereiding
  • Receptenleer
  • Productetiketten en Warenwet
  • Marketing

Diëtistisch consult

(6 bijeenkomsten)

  • Basis van een diëtistisch consult
  • Dietistische en voedingsanamnese
  • Coaching
  • Gesprekstechnieken
  • Ontwikkelingspsychologie
  • Gedragsverandering
  • E-health
  • International Classification of Functioning

Gezondheidsbevordering en preventie

(4 bijeenkomsten)

  • Gezondheid en gedrag
  • Lage gezondheidsvaardigheden
  • Therapietrouw (compliance)
  • Interventieontwikkeling en voorlichting
  • Theorieën en methodieken van gedragsverandering
  • Gesprekstechnieken
  • Evidence-based practice

Reflectieve professional

(4 bijeenkomsten)

  • Evidence Based Practice in de paramedische praktijk
  • PICO
  • Klinische redeneren
  • Methodisch handelen
  • Zoekstrategien

Fase 2

Pathologie in de eerste lijn

(6 bijeenkomsten)

  • Metabool syndroom
  • Diabetes mellitus
  • Cardiovasculair risicomanagement (CVRM)
  • Longziekten
  • Voedselovergevoeligheid
  • Ondervoeding

Pathologie en klinisch redeneren in de tweede lijn

(6 bijeenkomsten)

  • Oncologie
  • Nierziekten
  • Comorbiditeit
  • Infectieziekten
  • Neurologische aandoeningen
  • Bariatrische chirurgie

Behandelen en begeleiden

(6 bijeenkomsten)

  • Dietistische diagnose
  • Behandelplan
  • Klinisch redeneren
  • Ethische dilemma's
  • Shared decision making
  • Multidisciplinaire aanpak
  • Methodisch handelen

Advies en beleid

(6 bijeenkomsten)

  • Voedingsindustrie
  • Foodservice
  • Instellingen
  • Beleidsorganisaties
  • Industrie
  • Voedingscentrum

Therapeutisch handelen en communiceren

(4 bijeenkomsten)

  • Het effect van communicatietechnieken
  • Communiceren met cliënten
  • Rechten en plichten van cliënten en therapeuten
  • Methodologische besluitvorming bij ethische dilemma's
  • Goed zorgverlenerschap
  • Financiën en therapeutisch handelen
  • Grenzen verkennen en bewaken

Multidisciplinair innoveren

(4 bijeenkomsten)

  • Critically appraised topic (CAT)
  • Innovatie in de paramedische zorg
  • Multidisciplinair handelen
  • Toepassen in de praktijk

Fase 3

Keuzeprogramma HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek

  • Ouderenzorg
  • Sport en Voeding
  • Ondernemerschap
  • Coach Kinderobesitas
  • Kernprogramma Zorgmanagement

Psychiatrie en farmacologie: eetstoornissen, medicatie

(6 bijeenkomsten)

  • Interactie medicatie, voeding en metabolisme
  • Eetstoornissen
  • Psychofarmaca en voeding
  • Neurologische aandoeningen

Professionele (para)medische dienstverlening

(6 bijeenkomsten)

  • De ondernemende paramedicus
  • Trends en ontwikkelingen in de zorg
  • Valuebased healthcare en populatiegerichte zorg
  • Projectgericht samenwerken
  • Financiële en juridische kaders
  • Kwaliteitszorg
  • Ethiek en moreel beraad
  • Professionaliteit en integriteit
  • Multidisciplinaire samenwerking

Paramedische kwaliteitsbevordering

(4 bijeenkomsten)

  • Patientgericht onderzoek (N=1onderzoek)
  • Adviseren op basis van onderzoek
  • Presenteren van resultaten
  • Het bevorderen van kwaliteit van het eigen handelen

Afstudeerfase

De afstudeerfase bestaat uit 2 delen. Tijdens uw hele Bacheloropleiding werkt u aan onderdelen die u in uw portfolio samenbrengt. Daarnaast werkt u aan een praktische afstudeeropdracht, waarmee u uw opleiding afrondt.

Erkend HBO Bachelorgetuigschrift

Als u alles met succes heeft afgerond, ontvangt u het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek’. U mag dan de graad BSc (Bachelor of Science) voeren. Deze opleiding is officieel geaccrediteerd door de NVAO en voldoet daarmee aan alle strenge eisen die gelden voor Bacheloropleidingen. U ontvangt van NCOI een internationaal erkend Bachelorgetuigschrift met hoge waarde op de arbeidsmarkt.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Startdata en bijeenkomsten

De opleiding is op verschillende manieren te volgen. U kunt kiezen uit een dagvariant van 1 dag per 2 weken of een avondvariant van 1 avond per week. De dagvariant kan op maandag of zaterdag gevolgd worden, de avondvariant op dinsdag, woensdag of donderdag. Vermoedelijk zal maar één variant per module doorgaan. Bij weinig inschrijvingen is de kans groot dat de lessen in Utrecht van start gaan. Een aantal modules kunt u grotendeels op afstand volgen op basis van e-learning (zie Studeren op Afstand voor meer informatie).

Wilt u voor of na de zomer starten met deze opleiding?

Iedere zomer actualiseren wij het opleidingsaanbod. Het studieprogramma kan bijvoorbeeld herzien worden. Hieronder kunt u met behulp van de knop aangeven of u de opleidingsvariant van voor of na de zomer wilt bekijken.

Start voor de zomer
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenoverzicht Ineens Per jaar
(3 termijnen)
Per kwartaal
(12 termijnen)
Per maand
(36 termijnen)
(alleen voor particulieren)
Dossiervorming (eenmalig) € 200,- niet mogelijk niet mogelijk niet mogelijk
Lesgeld € 8.490,- € 3.056,40 € 764,10 € 254,70
Studiemateriaal € 1.890,- € 680,40 € 170,10 € 56,70
Examenkosten € 2.760,- € 993,60 € 248,40 € 82,80
Comptentie ontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding € 1.980,- € 712,80 € 178,20 € 59,40
Afstuderen € 1,790,- € 644,40 € 161,10 € 53,70
Diplomering € 500,- € 180,- € 45,- € 15,-
Arrangementskosten Zie onderstaande toelichting.

Kostenspecificatie

Dossiervorming (eenmalig) Ineens € 200,- Per jaar
(3 termijnen)
niet mogelijk Per kwartaal
(12 termijnen)
niet mogelijk Per maand
(36 termijnen)
(alleen voor particulieren)
niet mogelijk
Lesgeld Ineens € 8.490,- Per jaar
(3 termijnen)
€ 3.056,40 Per kwartaal
(12 termijnen)
€ 764,10 Per maand
(36 termijnen)
(alleen voor particulieren)
€ 254,70
Studiemateriaal Ineens € 1.890,- Per jaar
(3 termijnen)
€ 680,40 Per kwartaal
(12 termijnen)
€ 170,10 Per maand
(36 termijnen)
(alleen voor particulieren)
€ 56,70
Examenkosten Ineens € 2.760,- Per jaar
(3 termijnen)
€ 993,60 Per kwartaal
(12 termijnen)
€ 248,40 Per maand
(36 termijnen)
(alleen voor particulieren)
€ 82,80
Comptentie ontwikkelprogramma (stage)
en projectbegeleiding
Ineens € 1.980,- Per jaar
(3 termijnen)
€ 712,80 Per kwartaal
(12 termijnen)
€ 178,20 Per maand
(36 termijnen)
(alleen voor particulieren)
€ 59,40
Afstuderen Ineens € 1,790,- Per jaar
(3 termijnen)
€ 644,40 Per kwartaal
(12 termijnen)
€ 161,10 Per maand
(36 termijnen)
(alleen voor particulieren)
€ 53,70
Diplomering Ineens € 500,- Per jaar
(3 termijnen)
€ 180,- Per kwartaal
(12 termijnen)
€ 45,- Per maand
(36 termijnen)
(alleen voor particulieren)
€ 15,-
Arrangementskosten Zie onderstaande toelichting.

Bij betaling ineens is 8% korting inbegrepen. Indien u in termijnen betaalt vervalt de korting. Betalen per maand is alleen mogelijk voor particulieren. 

HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek

NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding

Opleidingsniveau

HBO Bacheloropleiding

Studievormen

Avond, Dag en Zaterdag

Erkenning

NVAO-geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wilt u dit met iemand delen?

Mail door

Gratis studiegids thuis ontvangen?

Vraag dan nu onze uitgebreide studiegids(en) aan en ontvang alle opleidingsinformatie per post.

Open Dag 18 mei

Op zaterdag 18 mei houdt NCOI Opleidingen in BCN Utrecht CS een Open Dag. Tijdens deze Open Dag helpen wij u persoonlijk bij het kiezen van de opleiding die het beste bij u past. Daarnaast kunt u in een introductieles ervaren hoe het is om weer in de schoolbanken te zitten. Uiteraard beantwoorden wij ook graag al uw vragen over het volgen van een opleiding naast uw baan.

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
 
 

Leer ons beter kennen

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Voorlichtingsbijeenkomsten

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijke advies
 

De erkende kwaliteit van NCOI

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent