Menu
Uitklappen
Inklappen

Wilt u voor of na de zomer starten met deze opleiding?

Start voor de zomer

Iedere zomer actualiseren wij het opleidingsaanbod. Het studieprogramma kan bijvoorbeeld herzien worden. Hieronder kunt u met behulp van de knop aangeven of u de opleidingsvariant van voor de zomer wilt bekijken.

Start voor de zomer

Eerstvolgende startmomenten

07-04-2020, Almere

Avond, Inschrijven

08-04-2020, Arnhem

Avond, Inschrijven

HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek

NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding

Opleidingsniveau

HBO Bacheloropleiding

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Voeding speelt een steeds belangrijkere rol in ons leven. We zijn ons meer bewust van de positieve effecten van gezonde voeding op onze gezondheid. Maar wat is gezond eten en wat juist niet? Is dat voor iedereen hetzelfde? Hoe maak je mensen daar bewust van? En op welke manieren kan een cliënt gestimuleerd worden om gezond(er) gedrag te vertonen? De HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek leidt je op in een sterk ontwikkelend werkgebied dat steeds belangrijker wordt binnen de gezondheidszorg. Onze ervaren topdocenten uit het werkveld zullen je tijdens de gehele opleiding begeleiden en ondersteunen. De opleiding is sterk praktijkgericht en volledig afgestemd op volwassen studenten.

Je resultaat

  • Je beschikt over specialistische kennis op het gebied van voeding en diëtetiek en weet met verantwoord en deskundig advies en begeleiding anderen te stimuleren en motiveren bij een gezondere leefstijl
  • Na succesvolle afronding ontvang je het officieel erkende Bachelorgetuigschrift HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek

Waarom NCOI?

  • Voor werkenden: opleidingen die goed te combineren zijn met werk en privé
  • Flexibel: meerdere startmomenten op meerdere locaties per jaar
  • Begeleiding: topdocenten uit de praktijk en een persoonlijke studiebegeleider
  • Kwaliteit: hoog aangeschreven bij werkgevers én geaccrediteerd door de NVAO

Gunstige financiering

Betaal je het programma zelf? Vanwege de officiële erkenning van NCOI kunnen je opleidingskosten grotendeels gefinancierd worden door de overheid, dit heet levenlanglerenkrediet. Zie LevenLangLerenKrediet (LLLK) voor meer informatie of neem contact op met onze opleidingsadviseurs.

Doelgroep

Je hebt interesse in voeding en gezondheid en wilt je ontwikkelen tot HBO Bachelor. Je kunt je met deze opleiding ontwikkelen tot voedings- of gewichtsconsulent. Ook kun je aan de slag bij de voedingsdienst in een zorginstelling of in het ziekenhuis.

Je hebt geen ervaring nodig in het werkveld om te kunnen starten met deze boeiende opleiding. Deze Bachelor kun je volgen als je een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4 hebt. Heb je geen van deze diploma’s? Dan kun je ook instromen met een 21+ toets, waarmee je laat zien dat je de kwaliteiten hebt die nodig zijn voor een HBO Bacheloropleiding, bijvoorbeeld door je werkervaring. Zie Hogeschool NCOI voor meer informatie.

Opbouw van de opleiding

De HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek is speciaal ontwikkeld voor werkenden. De opleiding bestaat uit 3 fases en een afstudeerfase. Per fase volg je meerdere modules. Het programma biedt een aantrekkelijke combinatie van vakinhoud en vaardigheden. Om succesvol te zijn in de praktijk dien je namelijk niet alleen te beschikken over vakkennis, maar zijn juist ook praktische vaardigheden van belang.

Je werkt, afhankelijk van je studievariant, aan 1 of 2 modules op hetzelfde moment, daardoor houd je focus. Dat werkt prettig en is heel overzichtelijk. Je kunt kiezen uit meerdere studievarianten. Studeer je 's avonds, dan volg je wekelijks een bijeenkomst van 3 uur. Als je de dagstudie volgt, heb je om de week 2 bijeenkomsten die samen 1 dag duren. Ook kun je kiezen (delen van) de opleiding online te volgen.

Per fase werk je vervolgens aan een integrale opdracht en een praktijkprogramma waarin je de concrete toepassing van de opleiding verwerkt in een portfolio. Je sluit de opleiding af met een praktische afstudeeropdracht. Je afstudeeropdracht bestaat uit een handeling die je uitvoert binnen je beroepspraktijk met als doel het verbeteren van de zorg.

Tijdens je gehele studie heb je een persoonlijke studiebegeleider als vaste contactpersoon voor alles waar je tijdens je opleiding tegenaan loopt.

Praktijkgericht leren

Je loopt tijdens de opleiding een half jaar stage, zodat je ervaring kunt opdoen in het vakgebied. Je kunt je stage combineren met het afstuderen, maar je kunt ook eerder in de opleiding stage lopen.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

In de eerste fase leg je de basis voor je studie HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek. Wat je in deze eerste fase leert is herkenbaar, waardoor je het meteen in je werk kunt toepassen. De tweede fase is voor een groot deel gericht op het begeleiden van cliënten. In de derde fase kies je een keuzeprogramma over een onderwerp dat je interesseert en bereik je het gewenste HBO Bachelorniveau. In de afstudeerfase komt alles wat je in de opleiding geleerd hebt samen. In deze fase heb je veel 1-op-1 contact met je docenten. Zij adviseren je, waardoor je het portfolio en de afstudeeropdracht goed kunt afsluiten.

Programma 240 EC

De Bacheloropleiding bestaat uit 240 EC (studiepunten). Het programma is opgedeeld in 3 fases en een afstudeerfase. In elke fase behaal je 60 EC. Elke fase bestaat uit modules waarin steeds een onderwerp centraal staat.

Fase 1

  • Voedingsleer 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Vitamines en mineralen
    • Koolhydraten, vetten en eiwitten
    • Energiebalans
    • Vocht en alcohol
    • Voeding en vertering
    • Voedingspatronen
    • Dagelijkse behoeften en risico’s
  • Anatomie en fysiologie 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Spijsverteringsstelsel, lymfestelsel en urinewegstelsel
    • Stofwisseling
    • Moleculen, cellen en hun functies
    • Weefseltypen, de huid en het beenderstelsel
    • Spierstelsel en zenuwstelsel
    • Zintuigen, hormonen en het bloed
    • Cardiovasculair stelsel en ademhalingsstelsel
  • Productkennis en voedselveiligheid 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Levensmiddelenleer
    • Voedselveiligheid
    • Sensoriek
    • Voedselbereiding
    • Receptenleer
    • Productetiketten en Warenwet
    • Marketing
  • Diëtistisch consult 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Basis van een diëtistisch consult
    • Dietistische en voedingsanamnese
    • Coaching
    • Gesprekstechnieken
    • Ontwikkelingspsychologie
    • Gedragsverandering
    • E-health
    • International Classification of Functioning
  • Gezondheidsbevordering en preventie 8 EC
    (4 bijeenkomsten)
    • Gezondheid en gedrag
    • Lage gezondheidsvaardigheden
    • Therapietrouw (compliance)
    • Interventieontwikkeling en voorlichting
    • Theorieën en methodieken van gedragsverandering
    • Gesprekstechnieken
    • Evidence-based practice
  • Reflectieve professional 8 EC
    (4 bijeenkomsten)
    • Evidence-based practice in de paramedische praktijk
    • PICO
    • Klinisch redeneren
    • Methodisch handelen
    • Zoekstrategieën
  • Integrale opdracht 6 EC
  • Praktijkprogramma 6 EC

Fase 2

  • Pathologie in de eerste lijn 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Metabool syndroom
    • Diabetes mellitus
    • Cardiovasculair risicomanagement (CVRM)
    • Longziekten
    • Voedselovergevoeligheid
    • Ondervoeding
  • Pathologie en klinisch redeneren in de tweede lijn 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Oncologie
    • Nierziekten
    • Comorbiditeit
    • Infectieziekten
    • Neurologische aandoeningen
    • Bariatrische chirurgie
  • Behandelen en begeleiden 12 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Dietistische diagnose
    • Behandelplan
    • Klinisch redeneren
    • Ethische dilemma's
    • Shared decision making
    • Multidisciplinaire aanpak
    • Methodisch handelen
  • Advies en beleid 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Voedingsindustrie
    • Foodservice
    • Instellingen
    • Beleidsorganisaties
    • Industrie
    • Voedingscentrum
  • Therapeutisch handelen en communiceren 8 EC
    (4 bijeenkomsten)
    • Het effect van communicatietechnieken
    • Communiceren met cliënten
    • Rechten en plichten van cliënten en therapeuten
    • Methodologische besluitvorming bij ethische dilemma's
    • Goed zorgverlenerschap
    • Financiën en therapeutisch handelen
    • Grenzen verkennen en bewaken
  • Multidisciplinair innoveren 4 EC
    (4 bijeenkomsten)
    • Critically appraised topic (CAT)
    • Innovatie in de paramedische zorg
    • Multidisciplinair handelen
    • Toepassen in de praktijk
  • Integrale opdracht 6 EC
  • Praktijkprogramma 6 EC

Fase 3

  • Keuzeprogramma HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek 24 EC
    • Sport en Voeding
    • Ondernemerschap
    • Coach Kinderobesitas
    • Kernprogramma Zorgmanagement
    • Sport en Beweging
    • Ouderenzorg
  • Psychiatrie en farmacologie: eetstoornissen, medicatie 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • Interactie medicatie, voeding en metabolisme
    • Eetstoornissen
    • Psychofarmaca en voeding
    • Neurologische aandoeningen
  • Professionele (para)medische dienstverlening 8 EC
    (6 bijeenkomsten)
    • De ondernemende paramedicus
    • Trends en ontwikkelingen in de zorg
    • Value-based healthcare en populatiegerichte zorg
    • Projectgericht samenwerken
    • Financiële en juridische kaders
    • Kwaliteitszorg
    • Ethiek en moreel beraad
    • Professionaliteit en integriteit
    • Multidisciplinaire samenwerking
  • Paramedische kwaliteitsbevordering 8 EC
    (4 bijeenkomsten)
    • Patiëntgericht onderzoek (N=1 onderzoek)
    • Adviseren op basis van onderzoek
    • Presenteren van resultaten
    • Het bevorderen van kwaliteit van het eigen handelen
  • Integrale opdracht 6 EC
  • Praktijkprogramma 6 EC

Afstudeerfase

  • Praktijkprogramma 30 EC
  • Afstudeeropdracht 30 EC

Fase 1

In fase 1 leg je de basis voor je deskundigheid op het gebied van voeding en diëtetiek. Je leert welke voedingsstoffen belangrijk zijn en verdiept je in verschillende voedingspatronen. Ook ga je aan de slag met onderwerpen als stofwisseling, voedselbereiding en ontwikkel je je gesprekstechnieken om bemoedigende en stimulerende gesprekken te voeren.

Fase 2

Deze fase is voor een groot deel gericht op het begeleiden van cliënten. Je ontwikkelt inzicht in verschillende diagnoses, leert behandelplannen opstellen en versterkt je vaardigheden om cliënten te motiveren en stimuleren.

Fase 3

In fase 3 verdiep je je in ziektebeelden, waaronder eetstoornissen en neurologische aandoeningen. Daarnaast ga je door middel van thema's als ethiek en integriteit dieper in op je eigen handelen. Ook volg je in deze fase een keuzeprogramma.

Afstudeerfase

In de laatste fase verzamel je alles wat je geleerd hebt in je portfolio. Daarnaast werk je aan een praktische afstudeeropdracht, waarmee je je opleiding afrondt. Je afstudeeropdracht bestaat uit een handeling die je uitvoert binnen je beroepspraktijk met als doel het verbeteren van de zorg. Je toont in deze fase aan op HBO Bachelorniveau te functioneren.

Afstudeerfase

De afstudeerfase bestaat uit 2 delen. Tijdens je hele Bacheloropleiding werk je aan onderdelen die je in je portfolio samenbrengt. Daarnaast werk je aan een praktische afstudeeropdracht, waarmee je je opleiding afrondt.

Erkend HBO Bachelorgetuigschrift

Als je alles met succes hebt afgerond, ontvang je het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek’. Je behaalt met deze opleiding de officiële graad Bachelor of Science (BSc). Dit is een internationaal erkende titel die je mag gebruiken als je de opleiding met succes hebt afgerond.

Deze opleiding is officieel geaccrediteerd door de NVAO en voldoet daarmee aan alle strenge eisen die gelden voor Bacheloropleidingen. Je ontvangt van NCOI een internationaal erkend Bachelorgetuigschrift met hoge waarde op de arbeidsmarkt. Zie Erkenningen voor meer opleidingsinformatie.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Wilt u voor of na de zomer starten met deze opleiding?

Iedere zomer actualiseren wij het opleidingsaanbod. Het studieprogramma kan bijvoorbeeld herzien worden. Hieronder kunt u met behulp van de knop aangeven of u de opleidingsvariant van voor of na de zomer wilt bekijken.

Start voor de zomer
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenoverzicht Ineens Per jaar
(3 termijnen)
Per kwartaal
(12 termijnen)
Per maand
(36 termijnen)
(alleen voor particulieren)
Dossiervorming (eenmalig) € 200,- niet mogelijk niet mogelijk niet mogelijk
Lesgeld € 8.990,- € 3.236,40 € 809,10 € 269,70
Studiemateriaal € 2.000,- € 720,00 € 180,00 € 60,00
Examenkosten € 2.990,- € 1.076,40 € 269,10 € 89,70
Comptentie ontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding € 1.980,- € 712,80 € 178,20 € 59,40
Afstuderen € 1,790,- € 644,40 € 161,10 € 53,70
Diplomering € 500,- € 180,- € 45,- € 15,-
Arrangementskosten Zie onderstaande toelichting.

Kostenspecificatie

Dossiervorming (eenmalig) Ineens € 200,- Per jaar
(3 termijnen)
niet mogelijk Per kwartaal
(12 termijnen)
niet mogelijk Per maand
(36 termijnen)
(alleen voor particulieren)
niet mogelijk
Lesgeld Ineens € 8.990,- Per jaar
(3 termijnen)
€ 3.236,40 Per kwartaal
(12 termijnen)
€ 809,10 Per maand
(36 termijnen)
(alleen voor particulieren)
€ 269,70
Studiemateriaal Ineens € 2.000,- Per jaar
(3 termijnen)
€ 720,00 Per kwartaal
(12 termijnen)
€ 180,00 Per maand
(36 termijnen)
(alleen voor particulieren)
€ 60,00
Examenkosten Ineens € 2.990,- Per jaar
(3 termijnen)
€ 1.076,40 Per kwartaal
(12 termijnen)
€ 269,10 Per maand
(36 termijnen)
(alleen voor particulieren)
€ 89,70
Comptentie ontwikkelprogramma (stage)
en projectbegeleiding
Ineens € 1.980,- Per jaar
(3 termijnen)
€ 712,80 Per kwartaal
(12 termijnen)
€ 178,20 Per maand
(36 termijnen)
(alleen voor particulieren)
€ 59,40
Afstuderen Ineens € 1,790,- Per jaar
(3 termijnen)
€ 644,40 Per kwartaal
(12 termijnen)
€ 161,10 Per maand
(36 termijnen)
(alleen voor particulieren)
€ 53,70
Diplomering Ineens € 500,- Per jaar
(3 termijnen)
€ 180,- Per kwartaal
(12 termijnen)
€ 45,- Per maand
(36 termijnen)
(alleen voor particulieren)
€ 15,-
Arrangementskosten Zie onderstaande toelichting.

Bij betaling ineens is 8% korting inbegrepen. Indien u in termijnen betaalt vervalt de korting. Betalen per maand is alleen mogelijk voor particulieren. 

Locatie- en arrangementskosten

NCOI Opleidingen regelt tijdens uw opleiding onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,-(excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

HBO Bachelor Voeding en Diëtetiek

NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding

Opleidingsniveau

HBO Bacheloropleiding

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door

Heeft u vragen?

Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
Virtual classroom en e-learning NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.