HBO Bachelor versneld
NVAO geaccrediteerd
30 maanden
Maart 2023
In deze HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) word je voorbereid op een breed scala aan functies en beroepen waarvoor juridische en begeleidingsvaardigheden gevraagd worden. Je krijgt inzicht in recht en sociale zekerheid. Het stelsel van regels en wetten is vaak erg ondoorzichtig en het is belangrijk dat je dit zo helder mogelijk kunt uitleggen. De opleiding besteedt daarom, naast veel juridische vakken, ook aandacht aan de voorlichtingskant van de juridische dienstverlening en je communicatieve en begeleidingsvaardigheden. Wanneer je dienstverlenend bent en graag mensen ondersteunt die hun weg niet kennen in het juridisch stelsel, dan is de NVAO-geaccrediteerde opleiding HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) beslist iets voor jou. Deze versnelde Bacheloropleiding is speciaal ontwikkeld voor werkenden met een diploma op het niveau VWO, HBO Bachelor of Master. Deelname is ook mogelijk indien je over veel werkervaring beschikt. Met deze versnelde Bachelor van NCOI behaal je in korte tijd jouw officiële Bachelorgraad.
Met deze unieke HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) - Versneld van NCOI behaal je binnen 3 jaar jouw officiële HBO Bachelorgetuigschrift. De versnelde Bacheloropleiding is speciaal ontwikkeld voor geïnteresseerden die een VWO-, HBO Bachelor- of Masterdiploma op zak hebben of op een andere wijze kunnen aantonen aan dit niveau te voldoen en in korte tijd een (extra) Bachelorgraad willen behalen. De opleiding bestaat uit een verkort studieprogramma van de reguliere HBO Bachelor en omvat overwegend vakspecifieke modules. Na succesvolle afronding van deze opleiding ontvang je het officiële Bachelorgetuigschrift HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening.
Je bent gedreven en je hebt een grote interesse in wet- en regelgeving. Je wilt je graag in korte tijd verder ontwikkelen op HBO-niveau. Je zou wellicht werkzaam willen zijn als sociaal juridisch dienstverlener, bemiddelingsmedewerker, budgetconsulent, sociaal raadsman of vertrouwenspersoon in de jeugdzorg. Ook werken veel SJD’ers voor gemeentelijke sociale diensten. Je kunt ook werkzaam zijn bij een bureau voor rechtshulp (zoals de Rechtswinkel), vakbonden, consumentenorganisaties, maatschappelijk werk en woningbouwverenigingen.
Deelname aan deze opleiding is mogelijk indien je in het bezit bent van een diploma op het niveau VWO, HBO Bachelor of Master of een Propedeusegetuigschrift. Heb je geen van deze diploma’s, maar heb je wel een niveau dat hiermee vergelijkbaar is, dan kun je op basis van het succesvol afronden van het HBO-toelatingsprogramma deelnemen aan dit versnelde traject. Als je niet beschikt over dit niveau, dan kun je uiteraard de reguliere HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening volgen.
De HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) - Versneld is speciaal ontwikkeld voor werkenden. De opleiding bestaat uit 2 fases en een afstudeerfase. Per fase volg je meerdere modules. Het programma biedt een aantrekkelijke combinatie van vakinhoud en vaardigheden.
Je werkt, afhankelijk van je studievariant, aan 1 of 2 modules op hetzelfde moment, daardoor houd je focus. Per fase werk je aan een integrale opdracht en een praktijkprogramma waarin je de concrete toepassing van de opleiding verwerkt in een portfolio. Als je een baan hebt die aansluit op je opleiding, dan maak je opdrachten in je eigen werkomgeving. Zo doe je ervaring op met de onderwerpen uit de opleiding. Ligt je werk niet in het verlengde van de opleiding? Dan loop je stage, zodat je ervaring kunt opdoen in het vakgebied.
Je sluit de opleiding af met een praktische afstudeeropdracht. Je afstudeeropdracht bestaat uit een onderbouwd advies dat gebruikelijk is binnen je beroepspraktijk.
Betaal je het programma zelf? Dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, een aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen. Daarmee kan iedereen de opleidingskosten grotendeels door de overheid laten financieren. Kijk op levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie of neem contact op met onze studieadviseurs.
In de eerste fase leg je de basis voor je studie HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening. Wat je in deze eerste fase leert is herkenbaar, waardoor je het meteen in je werk kunt toepassen. In de tweede fase maak je een verdiepingsslag. In de afstudeerfase komt alles wat je in de opleiding geleerd hebt samen. In deze fase heb je veel 1-op-1-contact met je docenten. Je afstudeeropdracht bestaat uit een onderbouwd advies dat gebruikelijk is binnen je beroepspraktijk.
De Bacheloropleiding bestaat uit 180 EC (studiepunten). Het programma is opgedeeld in 2 fases en een afstudeerfase. In elke fase behaal je 60 EC.
In fase 1 ga je direct aan de slag met de kern van je opleiding. Je bekijkt wat het werkveld van de sociaal juridisch dienstverlener is en met welke problemen mensen bij je kunnen komen. Je verdiept je het Nederlands recht, waarbij je meer leert over privaatrecht en bestuursrecht. Ook maak je algemene juridische basisbegrippen eigen, zodat je een brede juridische basiskennis beheerst.
In fase 2 volg je modules op onder meer het gebied van arbeids- en sociaal recht en contractenrecht. Je ontwikkelt professionele vaardigheden voor het bieden van hulpverlening en begeleiding. Ook ontwikkel je vaardigheden voor juridische gespreksvoering. Hiervoor ga je aan de slag met het structureren van juridische gesprekken en leer je omgaan met weerstand.
In de laatste fase verzamel je alles wat je geleerd hebt in je portfolio. Daarnaast werk je aan een praktische afstudeeropdracht, waarmee je je opleiding afrondt. Je afstudeeropdracht bestaat uit een onderbouwd advies dat gebruikelijk is binnen je beroepspraktijk. Je toont in deze fase aan op HBO Bachelorniveau te functioneren.
Als je alles met succes hebt afgerond, ontvang je het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening’. Je mag dan de graad LLB (Bachelor of Laws) voeren. Deze opleiding is officieel geaccrediteerd door de NVAO en voldoet daarmee aan alle strenge eisen die gelden voor Bacheloropleidingen.
Wil je meer weten over de opbouw van onze opleidingen? Zie dan opbouw HBO.
Naast de aangegeven kosten kan er in de loop van je studie sprake zijn van eventuele aanvullende kosten. Of je te maken krijgt met deze kosten is afhankelijk van je studiebehoefte. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor extra examenbegeleiding of het maken van een herexamen wanneer je niet in een keer slaagt. Het menu met extra mogelijkheden en de bijbehorende kosten vind je hier en in de online leeromgeving e-Connect, waar je na de inschrijfbevestiging toegang toe hebt.
Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).
Betaal je je opleiding zelf? Voor veel van onze opleidingen kun je gebruikmaken van interessante financiële voordelen. Welke mogelijkheden er zijn, lees je terug in onze subsidiebrochure.
Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.
Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw.
Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je je opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw.
Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.