Menu

Opleiding gasmeten (SOG)

Het meten en interpreteren van gasmetingen

Vakgebied

Veiligheid

Opleidingsniveau

Training

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Wilt u optimaal voorbereid worden op de afsluitende toets voor onder meer het verrichten en interpreteren van metingen? Dan is deze training zeer geschikt voor u. Zo leert u metingen verrichten op het gebied van explosiegevaar, verstikkingsgevaar en vergiftigingsgevaar. Daar waar een risico aanwezig is in één van deze gebieden, dient u metingen te verrichten om er zeker van te zijn dat bepaalde ruimten wel of niet toegankelijk zijn en blijven.

Doelgroep

U bent operationeel medewerker van een (petro)chemisch bedrijf dat risicovolle werkzaamheden uitvoert of u werkt bij een VNCI, VNPI, Deltalinqs, NOGEPA of SIR aangesloten bedrijf. Voor deelname aan deze training moet u tenminste 18 jaar zijn.

Vooropleiding

U heeft een geldig diploma B-VCA, VOL-VCA of VIL-VCU.

Aanpak

U verdiept zich in de basisbegrippen die betrekking hebben op explosiegevaar, verstikkingsgevaar of vergiftigingsgevaar. U leert zelfstandig de OX-EX-TOX gasmetingen uitvoeren die gevaar aantonen en hoe u deze metingen moet interpreteren.

Met het volgen van deze training behaalt u uw SOG certificaat. Hiermee toont u aan dat u vaardig bent om risicovolle werkzaamheden uit te voeren. Bij een voldoende resultaat ontvangt u dit certificaat.

Voorbereiding en studiebelasting

U hoeft geen rekening te houden met voorbereidingstijd.

Online leeromgeving

Ons studiemateriaal is altijd actueel en sluit perfect aan op de exameneisen. Alles wat u nodig heeft voor uw studie, vindt u in onze moderne online leeromgeving.

NCOI Techniek & Veiligheid

Deze opleiding wordt uitgevoerd door NCOI Techniek & Veiligheid.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Opleiding gasmeten (SOG)

(6 bijeenkomsten)

 • Basisbegrippen van: toxische stof, ­vergiftiging, gassen en dampen, ­inwerking van toxische stoffen op het lichaam, definities Grenswaarde en TGG, verspreidingsafhankelijke factoren voor gassen en dampen, relatie tussen Vol.% en ppm en mg/m3, toxische stoffen­meting
 • Basisbegrippen als brand en explosie, omschrijving van explosiegebied, ­explosiegrenzen en de percentages van deze grenzen, explosiviteitsmeting
 • Basisbegrippen als verstikking door zuurstoftekort, effecten van een te hoog of te laagzuurstofpercentage, zuurstofmeting
 • Praktijk
 • Zelfstandig gasmetingen verrichten EX-OX-TOX
 • Meetapparatuur en eventueel ­benodigde hulpmiddelen bedienen

  Certificaat

  Tijdens de laatste dag van deze 3-daagse training vind het theorie- en praktijkexamen plaats. Bij goed gevolg ontvangt u een certificaat 'SOG certificaat'. Dit certificaat is maximaal 3 jaar geldig.

  Lesplanning
  Lesplanning
  Lesplanning
  Lesplanning
  Lesplanning

  Opleidingsvarianten

  • Duur: 3 dagen
  • Varianten: klassikaal
  • Dag: 3 dagen van 08.45 uur tot 16.00 uur
  Deze training wordt aangeboden door NCOI Techniek & Veiligheid, zie de actuele startmomenten.

  Opleiding gasmeten (SOG)

  Het meten en interpreteren van gasmetingen

  Vakgebied

  Veiligheid

  Opleidingsniveau

  Training

  Erkenning

  NVAO geaccrediteerd

  Meer informatie

  Download brochure

  Wil je dit met iemand delen?

  Mail door

  Heeft u vragen?

  Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
  Virtual classroom en e-learning NCOI

  Virtual classroom en e-learning

  Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

  Studiegids 2019-2020 NCOI

  Vraag de studiegids 2019-2020 aan

  Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

  Contact NCOI

  Opleidingsadvies op maat?

  Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.