Hoe krijg je je werknemers in beweging?

Genoeg bewegen is belangrijk. Steeds meer mensen weten dat bewegen goed is voor je gezondheid. Zowel fysiek als geestelijk. Je spieren, botten en organen hebben er baat bij. Maar je mentale gesteldheid ook, want bewegen maakt stofjes aan in je hersenen waar je blij van wordt. Ondanks deze kennis bewegen we te weinig. Amper de helft van de Nederlanders haalt het advies om wekelijks minimaal 2,5 uur matig intensief te bewegen. Matig intensief: je hoeft dus echt geen topprestaties te leveren. 

Bewegen of sporten

Behalve dat we niet genoeg bewegen, zitten we ook nog eens 9 uur per dag. Dat heeft vaak voor een deel te maken met het werk wat we doen. En daar kun je als werkgever eenvoudig wat aan doen. Het begint al met zelf het goede voorbeeld geven door tijdens de (lunch)pauzes een wandeling te maken en staand of lopend te overleggen. Mogelijk maken voor je werknemers om onder werktijd te bewegen of te sporten is ook een optie.

Met deze tips kun je je werknemers in beweging krijgen:

  • Zorg dat de werkomgeving uitnodigt om tijdens het werk minder te zitten en meer te bewegen. 
  • Plaats zit-sta-bureaus en zit-sta-vergadertafels. 
  • Bied alternatieven voor de bureaustoel aan, zoals: bureaufietsen, een wiebelkruk of zitbal.
  • Stimuleer het gebruik van trappen in plaats van liften met stickers, posters, flyers en e-mails.
  • Bevorder lopend overleg met bijvoorbeeld middelen die helpen bij het opnemen van notulen.
  • Plaats printers en prullenbakken wat verder van de werkplek zodat je er een stukje voor moet lopen.
  • Faciliteer en stimuleer een actieve invulling van pauzes met bijvoorbeeld lunchwandelen, tafeltennis, fitness, darten en dergelijke.


Wil je weten hoe vitaal jouw bedrijf is wat je nog meer kunt doen? Kijk dan eens op de website Vitaalbedrijf of het Arboportaal van het ministerie van SZW.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.