Menu
NCOI Opleidingen

Testimonial Jacob Eikelboom

Een leven lang ontwikkelen is vaak best moeilijk te vertalen naar je eigen werkpraktijk. Hoe blijf je inzetbaar op de arbeidsmarkt? Maar vooral: hoe houd je je werkend bestaan aantrekkelijk? Daarom is het volgens mij belangrijk dat je de mogelijkheid hebt om je om te scholen. Bijvoorbeeld naar docent.

De magie overbrengen op anderen

Onderwijs is een mooi vak en onderwijs over onderwijs is misschien nog wel leuker. Ik geef les in de HBO Bachelor Lerarenopleiding Nederlands omdat ik het leuk vind om naast mijn werk met jonge mensen, ook met volwassenen te werken die heel andere bagage meebrengen. Ik put vooral uit mijn ervaring als docent. Alle kennis die ik zelf heb opgedaan tijdens mijn studies Nederlandse Taal- en Letterkunde en Onderwijskunde ging pas echt leven toen ik voor de klas ging staan. Die magie breng ik graag over op anderen.

Omscholers hebben al heel veel kennis en ervaring uit een vorige baan of vanuit persoonlijke ontwikkeling. Het is aan mij als docent om die kennis en ervaring te vertalen naar de onderwijspraktijk. Als leraar Nederlands moet je niet alleen kennis hebben van taalvaardigheid, je moet ook weten hoe je leerlingen dat het beste aanleert en tegelijkertijd moet je nog zorgen voor een goed leerklimaat en aandacht hebben voor individuele behoeftes van een leerling. Dat hele proces begeleid ik en vul ik aan waar nodig.

Kunnen niet wachten om aan de slag te gaan

Voor mij zijn omscholers vaak ideale studenten. Ze zijn enorm gemotiveerd en gedreven om aan de slag te gaan als docent. Ze putten uit een enorme bron van kennis er ervaring, waar je als docent goed gebruik van kan maken. Veel omscholers spelen al lang met de wens in het onderwijs te gaan werken. Het is mooi te zien dat eigenlijk iedereen meteen enthousiast is en vooruit kijkt. Ze kunnen vaak niet wachten om zelfstandig aan de slag te gaan. 

Succesverhalen die ik heb meegemaakt als docent? De mooiste verhalen zijn toch de clichés. Dat een beginnend docent een zodanige sfeer weet te creëren dat leerlingen vragen durven stellen, verhalen durven vertellen en plezier durven hebben in een vak. Als een sfeer goed is en een leerling zich welkom en gezien voelt, dan gaat dat leren opeens vanzelf lijkt het wel. Dat valt niet uit een boekje te leren, daar is geen methode of trucje voor. Dat zit dus in die docent zelf en het is geweldig als iemand ontdekt wat voor impact je kunt hebben op een kind of jongvolwassene. Dat vind ik een succesverhaal.

Loop eens een dagje mee

Mijn tip voor mensen die twijfelen over omscholen tot docent is: loop eens een dagje mee met een docent. Probeer te achterhalen waarom je je wilt omscholen en wees realistisch als je naar het beroep kijkt. Het is een prachtig vak waarin je niets anders kan dan een leven lang leren en ontwikkelen. Stilstaan is er niet bij in het onderwijs.

Naar overzichtspagina

Patty Wijnen

HBO Bachelor Bedrijfskunde specialisatie Bedrijfspsychologie

“De opleiding heeft me een sterker, veerkrachtiger en een beter mens gemaakt.”

Sirous Kavehercy

Docent marketing, communicatie en big data

“Ik leer mijn studenten om kritisch te zijn en vragen te stellen​.”

Ans Oude Geerdink

Docent projectmanagement, programmamanagement, agile, IPMA

“Een opleiding volgen levert jou en je bedrijf zo veel inzichten en kennis op​.”

Heb je vragen?

Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.