Menu
NCOI Opleidingen

Testimonial Joost Balder

‘Als docent moet je inspelen op de vragen en wensen van de student’

Joost Balder is al sinds 1980 werkzaam als docent. Sinds 2009 verzorgt hij lessen bij NCOI, onder andere voor de HBO Bachelor Elektrotechniek en bij diverse incompanytrajecten. Daarnaast is Joost ook Lean Six Sigma specialist. Hoe zien zijn lessen bij NCOI eruit, wat kan hij studenten bieden en welke tips heeft hij voor aankomende studenten? Hij vertelt het zelf.

Complexe vraagstukken opdelen in begrijpbare brokken

“Docent zijn is het mooiste vak dat er is en lesgeven doe ik dan ook al jaren met ontzettend veel plezier. Als docent probeer ik complexe vraagstukken altijd in begrijpbare brokken op te delen. Veel van mijn studenten hebben al langere tijd niet in de schoolbanken gezeten. Starten bij de belevingswereld en kennis van de studenten is daarom ontzettend belangrijk. Ik zie mijn studenten als mijn klanten; ik hoef hen niet te laten zien wat ik allemaal weet, dat is volslagen onbelangrijk. Ik moet bruggen bouwen tussen wat ze weten en wat ze willen weten en ze vervolgens die brug laten oversteken. Als docent moet je inspelen op hun vragen en wensen.”

Een leven lang leren

“Kennis is snel verouderd, zeker in de techniek. Tegenwoordig wordt gezegd dat je kennis na vijf jaar al niet meer up-to-date is. Kortom: een leven lang leren wordt steeds belangrijker. Maar leren moet wel leuk zijn. De studenten uit mijn lessen zijn zeer ambitieus. Ze willen absoluut de lesstof gaan begrijpen en toepassen in hun eigen praktijk.

Ik merk dat studenten het vaak prettig vinden wanneer je duidelijk bent. Ze willen graag kort op de bal zitten en zo snel mogelijk naar hun einddoel toewerken. Ik ben daarom een vrij sturende docent. De lessen moeten vooral efficiënt zijn, want onze studenten zijn toch anders dan fulltime studenten. Ik heb studenten in de les die een fulltime baan hebben, een gezin en ook nog tijd aan hun vrienden en kennissen willen besteden. Dan moet het gewoon efficiënt.”

Zie het als de shuttle run test

“Als docent druk ik studenten ook altijd op het hart om ervoor te zorgen dat je geen achterstand opbouwt. Zie het als de shuttle run test: als je twee keer achter elkaar te laat komt, word je uit de wedstrijd gehaald. Dat geldt hier eigenlijk ook. Als je les 1 mist en onvoorbereid naar les 2 komt, kan het lastig zijn om weer aan te sluiten.”

Opleiding zorgt vaak voor mooie carrièrekansen

“Een meerwaarde van studeren bij NCOI vind ik dat de docenten allemaal zeer gemotiveerd en gepassioneerd zijn. We willen onze kennis heel graag met de studenten delen en ze meenemen in ons vakgebied. Daarnaast is het contact dat studenten onderling hebben, ook erg waardevol voor hun netwerk. En na afloop van de opleiding hebben studenten binnen hun bedrijf vaak hele mooie carrièrekansen gecreëerd.”

Naar overzichtspagina

Patty Wijnen

HBO Bachelor Bedrijfskunde specialisatie Bedrijfspsychologie

“De opleiding heeft me een sterker, veerkrachtiger en een beter mens gemaakt.”

Sirous Kavehercy

Docent marketing, communicatie en big data

“Ik leer mijn studenten om kritisch te zijn en vragen te stellen​.”

Ans Oude Geerdink

Docent projectmanagement, programmamanagement, agile, IPMA

“Een opleiding volgen levert jou en je bedrijf zo veel inzichten en kennis op​.”

Heb je vragen?

Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.