Testimonial Thijs Velthuis

Thijs is brandweerman en sportinstructeur binnen zijn eigen team. Hij houdt zijn brandweercollega’s fit. Het is dan ook geen toeval dat hij nu de opleiding MBO 4 Coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid volgt. Voor Thijs, 15 jaar werkzaam bij de brandweer Twente in Enschede, is het een bewuste én noodzakelijke keuze. Thijs: “Volgens het huidige beleid mag je maximaal 20 jaar bij de 24-uursdienst werken. Ook wil ik voorbereid zijn, mocht er iets gebeuren en ik deze intensieve baan niet meer kan uitoefenen.”

Studeren voor een fittere brandweer

Opleiding als logische volgende stap

“Brandweerman is een actief beroep. Fit blijven is daarom essentieel en als collega’s sporten we dan ook samen. Ik ben verantwoordelijk voor de sportlessen, die we hier op locatie in onze eigen sportruimte en op de hindernisbaan naast de kazerne verzorgen,” vertelt Thijs. “Als sportinstructeur vervul ik ook de taak van testleider en neem ik de jaarlijkse, regionale keuringen af bij alle collega’s. Hier hoort een inspanningstest bij. Als een collega wordt afgekeurd, ben ik ook betrokken bij het plan van aanpak om de conditie te verbeteren. En dan zijn er de jaarlijkse sportevenementen. Het volleybaltoernooi, de survivalwedstrijd, onze deelname aan de Nederlandse kampioenschappen halve marathon; ik help bij de organisatie.”

Testimonial Thijs Velthuis

“Omdat ik zelf veel aan sport doe, het leuk vind om mensen te motiveren, én in mijn werk me dus al bezig houd met de sportactiviteiten, was de keuze voor MBO 4 Coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid een logische vervolgstap. In de toekomst zie ik mezelf namelijk nog steeds in een actief beroep. En het belang van fit blijven in dit werk en hoe je dat het beste kunt doen, spreekt me erg aan.”

Kennis over voeding inzetten

Om op een zinvolle manier te sporten, is goede voeding essentieel. Iets wat duidelijk naar voren komt in de opleiding. “Ik had al een goede basis in sport en bewegen, maar de opleiding heeft me wel veel nieuwe kennis gebracht. Neem de module over voedingsleer. Voorheen had ik voor dit onderdeel van op een gezonde manier sporten weinig aandacht. Maar als de voeding niet is afgestemd, dan ben je niet goed bezig. Nu weet ik meer over voedingsstoffen, de energiebalans en voedingspatronen. Als een collega nu met een hulpvraag voor een trainingsprogramma bij me komt, dan zet ik deze kennis in.” 

Slepen met brandweerslangen

In de sportlessen heeft Thijs ook direct profijt van de opleiding. “Ik leer hoe ik een training op een goede manier opbouw. Wat is een passend en aantrekkelijk programma? Hoe pak je het didactisch aan?” De koppeling maken met de dagelijkse praktijk van het brandweerwerk vindt hij belangrijk. “Een goed voorbeeld hiervan is dat we gaan slepen met brandweerslangen. We vullen ze met zand in plaats van water, zodat ze net zo zwaar zijn als wanneer we een brand blussen. Het is een goede sportoefening, maar dus ook iets wat we in ons werk doen. Collega’s zijn positief over dit onderdeel.” 

Zelfdiscipline

“Ik heb zelfdiscipline nodig om de opleiding te doorlopen. Ik ben iemand die makkelijker leert door fysiek onderwijs en dat viel weg door corona. Naast mijn werk ben ik vader van drie kinderen. Vaak zegt dat stemmetje in mijn achterhoofd: ‘Je moet nog wat aan je studie doen.’ Wat mij helpt? Stilstaan bij waar ik het voor doe, namelijk voor mezelf en om die volgende stap te kunnen maken. Het schakelen met de docenten gaat snel, dat ondersteunt. Het is fijn dat je kunt studeren wanneer het jou uitkomt. Mijn werk bestaat uit 24-uursdiensten, waarvoor mijn werkgever me soms vrijstelt. Ook dat helpt.”

Studeren smaakt naar meer

Hoe de toekomst van Thijs eruitziet? “Binnen onze organisatie kan ik hiermee verder als sportinstructeur, terwijl ik voorlopig ook brandweerman blijf. Eventueel kan ik de nieuwe kennis en vaardigheden inzetten als personal trainer.” Het opnieuw gaan studeren is voor Thijs een eyeopener geweest. “Je prikkelt jezelf om nieuwe dingen te leren. Ik wil de opleiding nu eerst afronden en dan even rust. Maar dit is niet mijn laatste opleiding. Ik weet nu dat als je ervoor gaat, dat het dan ook kan.”

Naar overzichtspagina
Portret Patty Wijnen
Patty Wijnen

HBO Bachelor Bedrijfskunde specialisatie Bedrijfspsychologie

“De opleiding heeft me een sterker, veerkrachtiger en een beter mens gemaakt.”

Portret Sirous Kavehercy
Sirous Kavehercy

Docent marketing, communicatie en big data

“Ik leer mijn studenten om kritisch te zijn en vragen te stellen​.”

Portret Ans Oude Geerdink
Ans Oude Geerdink

Docent projectmanagement, programmamanagement, agile, IPMA

“Een opleiding volgen levert jou en je bedrijf zo veel inzichten en kennis op​.”

Heb je vragen?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.

Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.