HBO Procesmatig Veranderen binnen de Overheid

Succesvol veranderingen implementeren binnen de overheid

Niveau
HBO-programma
Duur 12 maanden
Opleidingsvarianten Avond, Dag, Zaterdag en E-learning
Bel ons: 035 6400 411
Download brochureDirect inschrijven

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan

Opleidingsinformatie

Algemeen

In deze opleiding van Hogeschool NCOI leert u op een praktijkgerichte manier veranderingen van de publieke sector succesvol te implementeren. Veranderingen zijn niet weg te denken binnen de overheid en andere bestuurskundige organen. Door besluitvorming binnen de overheid, maar ook veranderingen omdat de processen verbeterd dienen te worden. Inzicht in de processtromen en de tools om veranderingen vruchtbaar te realiseren is daarom de essentie voor succes. Dit HBO-programma van Hogeschool NCOI geeft u een compleet beeld van deze belangrijke aspecten en is daarom zeer passend voor u als beleidsadviseur of -medewerker binnen de overheid.

Doelgroep

U bent werkzaam binnen de overheid als beleidsadviseur of -medewerker en u krijgt veel te maken met veranderingen. Of u heeft de ambitie voor een soortgelijke functie in de toekomst. U wilt zich op HBO-niveau verdiepen in het beoordelen van de bestaande bestuurskundige processen en het succesvol realiseren van de nodige veranderingen.

Vooropleiding

U hoeft niet aan bepaalde vooropleidingseisen te voldoen. Dit programma wordt verzorgd op HBO-niveau.

Doel en opzet

De opleiding wordt verzorgd door ervaren docenten, die zelf actief zijn in de praktijk. U zult merken dat zij een ideaal klankbord voor u vormen. Zo kunt u praktijksituaties aan hen voorleggen en overleggen over mogelijke oplossingen of benaderingen. Deze past u vervolgens toe in uw eigen werksituatie, om dit weer samen met uw docent te evalueren en mogelijk bij te stellen. Een ideale manier om begeleid uw kennis en kunde te ontwikkelen.
U gaat in de inspirerende bijeenkomsten in kleine groepen aan de slag met opdrachten en cases. U koppelt dit direct aan uw eigen werkomgeving. Zo kunt u wat u leert, direct toepassen en ook daarvan weer leren. Deze studieaanpak is bijzonder effectief. Hierdoor kent NCOI weinig uitval.
In dit praktijkgerichte HBO-programma zitten 2 modules, Bestuurskundige processen en Organisatie en veranderen. U krijgt inzicht in de materie vanuit de complexe werkomgeving van overheid en andere bestuurlijke zaken. Rode draad is dat u zich een methode eigen maakt waarmee u zowel kunt sturen op recente en huidige resultaten als op de investeringen in de toekomst. En uiteraard ook op een efficiënte manier en waarbij de dienstverlening naar de klant (de burger) voorop blijft staan.
U leert in de module Bestuurskundige processen hoe u de processen in uw organisatie in kaart kunt brengen, hoe u deze kunt beoordelen op prestatie-indicatoren (door middel van de balanced scorecard) en hoe u verbeteringen kunt signaleren. Lean management is een methodiek die tegenwoordig (ook) veel door overheidsorganisaties wordt gebruikt om dienstverlenende en bedrijfsvoeringsprocessen te verbeteren. In de bijeenkomsten krijgt u de hoofdprincipes van lean management. Verder gaat u in op het effect van het werken met standaarden en het stroomlijnen van processen. Binnen een publieke organisatie bestaan meerdere typen processen. Door deze variëteit is het een uitdaging om op samenhang te sturen. U krijgt tijdens de bijeenkomsten handvatten voor deze integrale aanpak.
Het realiseren van procesverbeteringen of wijzigingen in de processen door besluitvorming betekent verandering. Daarom is de module Organisatie en verandering onmisbaar in deze opleiding van Hogeschool NCOI. U leert veranderingen te managen en succesvol te implementeren. Daarbij lettend op de geldende wet- en regelgeving binnen uw publieke sector. U leert hoe u deze veranderingen het beste kunt begeleiden en u leert tools voor omgaan met weerstand bij veranderingen. Aan het eind van het gehele veranderproces is het essentieel om adequaat te evalueren. Hierdoor krijgt u verbeterd inzicht in de efficiëntie en effectiviteit en kunt u dit tijdens een volgende verandering meteen meenemen. U ontvangt in de bijeenkomsten daarom de nodige aanknopingspunten voor dit succes.

Voorbereiding en studiebelasting

U kunt rekening houden met een voorbereidingstijd van ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst. Door de lessen voor te bereiden haalt u nog meer resultaat uit de bijeenkomsten.

Vrijstellingen

Deze praktijkgerichte opleiding wordt verzorgd op HBO-niveau. U kunt vanuit dit programma verder studeren naar diverse HBO Bacheloropleidingen van NCOI, waar deze modules ook deel van uitmaken. Indien u wordt toegelaten, ontvangt u gegarandeerd vrijstelling. Zie Hogeschool NCOI voor de voorwaarden.

Online leeromgeving

U heeft toegang tot onze unieke online leeromgeving. Deze biedt u alles wat u nodig heeft om snel, eenvoudig en efficiënt te studeren. U vindt in deze omgeving:

 • Alle praktische informatie over uw opleiding
 • Mogelijkheden om te communiceren met uw docenten en medestudenten
 • Praktijkcases, opdrachten en oefenvragen om uw kennis en vaardigheden op toe te passen. Zo toetst u gelijk uw voortgang.

Opleiding HBO Procesmatig Veranderen binnen de Overheid

Programma

Programma

De opleiding bestaat uit 2 modules:

Bestuurskundige processen

(8 bijeenkomsten)

 • Organisatieprocessen
 • Kwaliteitszorg en procesmanagement
 • Resultaatgerichte bedrijfsvoering
 • Optimalisatie van processen
 • Prestatie-indicatoren
 • Besluitvormingsprocessen
 • Bestuurskundige balanced scorecard
 • Actuele cases en praktijkopdrachten
 • Motiveren van besluiten
 • Bestuursdwang en dwangsom
 • Bezwaar en beroep
 • Voorlopige voorzieningen en herzieningen

Organisatie en verandering

(8 bijeenkomsten)

 • Wat is verandermanagement?
 • Doel en achtergrond van veranderen
 • Veranderen en organisatiecultuur
 • Veranderstrategie en interventies
 • Succesfactoren
 • Communicatie tijdens veranderproces
 • Weerstand tegen verandering
 • Implementatie van veranderingen
 • Evaluatie van veranderingen

Diploma

De module Bestuurskundige processen rondt u af met een schriftelijk examen. En de module Organisatie en verandering rondt u af met een praktijkgerichte opdracht. Behaalt u voor beide modules een voldoende, dan ontvangt u het diploma 'HBO Procesmatig Veranderen binnen de Overheid' van Hogeschool NCOI.

Planning

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 6 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 8 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondopleiding heeft 16 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur. U kunt deze opleiding ook op afstand volgen op basis van e-Learning (zie voor meer informatie Studeren op afstand).

Mogelijke startmomenten en locaties

U kunt zich inschrijven voor de variant van uw keuze. De definitieve locatie met adresgegevens is zo’n drie weken voor aanvang van de opleiding of training bekend. U kunt wel alvast een aantal van onze meestgebruikte leslocaties bekijken.

Wanneer wilt u starten?

Gekozen filters:
Alle filters herstellen
Er zijn geen resultaten beschikbaar die voldoen aan de gekozen filters

 • Startmoment
 • Variant
 • Locatie
Lesrooster
Kosten

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 2.490,-
Studiemateriaal: € 300,-
Examenkosten: € 195,- (per module)
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.
U kunt deze opleiding ook in 2 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Locatie- en arrangementskosten

NCOI regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Overzicht van de totale investering ontvangen?

We sturen u graag per e-mail een overzicht van de totale kosten van deze opleiding. Vraag nu aan!

Ervaringen

HBO Procesmatig Veranderen binnen de Overheid

Succesvol veranderingen implementeren binnen de overheid

Niveau
HBO-programma
Duur 12 maanden
Opleidingsvarianten Avond, Dag, Zaterdag en E-learning
Download brochureDirect inschrijven Kostenoverzicht aanvragen

Leer ons beter kennen

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Data en aanmelden
Slide 1: Video

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Slide 3: Erkende Kwaliteit

De erkende kwaliteit van NCOI

De erkende kwaliteit van NCOI

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk
denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk
denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.
De erkende kwaliteit van NCOI

Lees meer
Slide 4: Testimonial Docent

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

"Als docent haal ik mijn voldoening uit het…’’

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees meer

Gratis studiegids thuis ontvangen?

Nu aanvragen!

De voordelen van NCOI

Onze website maakt gebruik van cookies.