Menu
NCOI Opleidingen

Belastingvoordeel particulieren

Belastingvoordeel particulieren

Ben je particulier en betaal je je opleiding zelf? Dan kun je jaarlijks maximaal € 15.000,- aan studiekosten aftrekken van je inkomstenbelasting. Daardoor wordt het volgen van een opleiding financieel een stuk aantrekkelijker. De overheid heeft besloten om per 1 januari 2022 met deze regeling te stoppen. Start je in 2021 met een opleiding, dan mag je nog het hele jaar volop gebruikmaken van dit belastingvoordeel.

Tot 50 procent belastingvoordeel

Met de regeling ‘Aftrek studiekosten’ van de Belastingdienst kun je elk jaar een groot deel van de gemaakte studiekosten van jou of je fiscale partner aftrekken van je inkomstenbelasting. Dit kan in totaal een belastingvoordeel tot wel 50 procent opleveren. Ook als je gebruikmaakt van het levenlanglerenkrediet kun je je studiekosten aftrekken. Voor het aftrekken van de kosten geldt altijd een drempel van € 250,-.

Voorwaarden voor het aftrekken van de studiekosten

Om de opleidingskosten van je inkomstenbelasting te mogen aftrekken, gelden er een aantal voorwaarden:

  • Jij of je fiscale partner maken de kosten voor jouw opleiding of die van je fiscale partner. Kosten voor de studie van je kind mag je dus niet aftrekken.
  • Je kunt geen aanspraak maken op studiefinanciering of studievoorschot.
  • De opleiding is gericht op je beroep of toekomstige beroep.
  • Er is sprake van een leertraject. Hierbij doe je kennis op onder begeleiding of toezicht.
 

Belastingvoordeel bij EVC-procedure

Je kunt ook de kosten van een EVC-procedure aftrekken van de inkomstenbelasting. Bij je aangifte vermeld je de kosten onder scholingsuitgaven. Je mag alleen de kosten opgeven die boven de € 250,- liggen. 

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.