Menu
Background Marlijn

Wat is MHBO?

MHBO-opleidingen zijn praktijkgerichte opleidingen tussen MBO niveau 4 en HBO in. Ze zijn interessant als je na het MBO of de HAVO verder wilt leren, maar je de stap naar HBO nog iets te groot vindt. In dit blog lees je hier meer over.

Verschil MHBO en HAVO

Vanuit het MHBO kun je, net als met een HAVO-diploma, doorstromen naar het HBO. Maar er is een heel verschil tussen MHBO en HAVO. Zo kun je vanuit het VMBO doorstromen naar de HAVO en vervolgens naar het HBO. Ook via een MHBO-kun je doorstromen naar het HBO. Het voordeel van deze weg is dat je ook beroepsgerichte vakken krijgt op HBO-niveau. Zo wen je alvast aan het studeren in het Hoger Beroepsonderwijs. Je loopt ook stage, dus je doet al praktijkervaring op. Het gaat bovendien sneller. In plaats van nog 2 jaar HAVO duurt een MHBO-opleiding 5 tot 12 maanden. Je kunt dus sneller doorstromen. En als je na je MHBO-opleiding toch liever wilt gaan werken in plaats van verder studeren aan het HBO, heb je al een vakgericht diploma dat door veel werkgevers gewaardeerd wordt. Met een HAVO-diploma heb je die mogelijkheid niet.

Voor wie is MHBO?

Je hebt een VMBO-opleiding gedaan en wilt graag doorstromen naar het HBO en een Bachelordiploma halen. Of je hebt je MBO-opleiding afgerond of je HAVO-diploma gehaald en je vindt de stap naar HBO nog iets te groot. Dan kun je met een MHBO-opleiding heel goed wennen aan studeren op HBO-niveau.

MHBO als voorbereiding op het HBO

MHBO is dus een mooie voorbereiding op het HBO. Het is praktijkgericht in jouw vakgebied met lesstof uit het eerste jaar van de HBO-opleiding zodat je al leert studeren op HBO-niveau en al vakkennis opdoet die je nodig hebt in je HBO-opleiding. 

MHBO versus MBO

Als je wilt doorstromen naar het HBO biedt het MHBO ook een aantal voordelen ten opzichte van de overstap direct vanuit een MBO-opleiding. Het MBO bereidt je heel goed voor op het werk dat je gaat doen, maar studeren op HBO-niveau is wel wat anders. Omdat je al lesstof uit het propedeusejaar van het HBO behandelt, wen je dus al aan het studeren op dat niveau. 

De voordelen van MHBO

Een MHBO-opleiding heeft dus een aantal duidelijke voordelen. We zetten ze hier voor je op een rijtje:

  • Mooie voorbereiding op het HBO.
  • Je krijgt al lesstof uit het eerste jaar van de HBO-opleiding.
  • Je went alvast aan studeren op HBO-niveau.
  • Je loopt stage, dus je doet al praktijkervaring op.
  • Na je VMBO in 5 tot 12 maanden doorstromen naar het HBO.
  • Een voor werkgevers aantrekkelijk vakgericht diploma.
 

Opleidingen op MHBO-niveau

Bij NCOI heb je een uitgebreide keuze in MHBO-opleidingen. Zo hebben we opleidingen bedrijfskunde, management, informatica, civiele techniek, inkoop- en logistiek management, projectmanagement en psychologie. Het volledige aanbod zien? Ga dan naar onze pagina met alle MHBO-opleidingen.

Meer weten?

Heb je vragen over onze MHBO-opleidingen? Of wil je graag een opleidingsadvies? Onze deskundige opleidingsadviseurs helpen je graag. Je kunt ze bereiken via nummer 035 – 2 043 788 of via onze contactpagina.

Deel dit artikel

Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.