Het gewenste competentieprofiel van een verpleegkundige

Wil je verpleegkundige worden en wil je graag weten wat je dan allemaal moet kennen en kunnen? Voor alle verpleegkundigen gelden een aantal algemene competenties en vaardigheden, maar er is ook wel verschil tussen de MBO- en HBO-verpleegkundigen. Wij hebben ze hier allemaal voor je op een rijtje gezet.

Algemene competenties en vaardigheden voor verpleegkundigen

Elke verpleegkundige, zowel op HBO- als MBO-niveau, moet een aantal algemene kwaliteiten hebben naast vakinhoudelijke kennis. Je moet hierbij denken aan bijvoorbeeld:

 • Communicatie
  Om misverstanden te voorkomen is het belangrijk dat je goed kunt communiceren met andere zorgverleners, artsen en je collega’s. En zeker zo belangrijk is dat je duidelijk communiceert met je patiënten en hun familie.
 • Samenwerken
  Als verpleegkundige heb je het meeste contact met de patiënten en heb je het best in de gaten hoe het met je patiënten gaat. Samenwerken met patiënten en hun familie en zeker ook met je collega’s en andere zorgverleners is daarom heel belangrijk.
 • Empathie
  Je hebt empathie voor het lijden van patiënten en kunt compassie en troost bieden. Vaak ben je daarmee het enige lichtpuntje op een dag van de patiënt.
 • Uithoudingsvermogen
  Verpleging is fysiek een zware baan. Je bent de hele dag in de weer: veel staan, lopen en tillen.
 • Stabiliteit
  Je moet emotioneel stabiel zijn, want je maakt elke dag traumatische situaties mee. Gelukkig zijn er ook vaak hartverwarmende momenten.
 

Behalve deze algemene competenties zijn er nog wel verschillen in competenties die van MBO- en HBO-verpleegkundigen worden gevraagd.

Competenties MBO-verpleegkundige

Een MBO-verpleegkundige moet dus in ieder geval ook de hier eerder genoemde competenties hebben. Je kunt daar nog probleemoplossend vermogen aan toevoegen. Je bent altijd alert op onverwachte lastige situaties. Dat kunnen noodgevallen met patiënten zijn, maar ook het opvangen van familie of in gesprek gaan met een arts om die te overtuigen van de ernst van een situatie.

Daarnaast heb je vaktechnische kennis en vaardigheden nodig als lichamelijke verzorging en verpleegtechnische handelingen. Die laatste kunnen zijn: medisch rekenen (medicijnen), een infuus of katheter aanleggen of wonden verzorgen. Dit is wel afhankelijk van de afdeling waar je werkt.

Competenties HBO-verpleegkundige

Een HBO-verpleegkundige moet nog een aantal extra competenties en vaardigheden hebben. Je krijgt tijdens de opleiding meer theorie en leert analyseren aan de hand van evidence based practice. De HBO’er krijgt de titel ‘regieverpleegkundige’ en is regisseur van de zorgverlening.

Verpleegkundige worden

Ben je enthousiast geworden voor het vak verpleegkunde? Bekijk dan eens welke opleiding bij jouw ambities past.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.