Menu

Volop arbeidskansen in de bouwsector

Technische universiteiten kunnen studentengroei niet meer aan

In de bouw- en technieksector blijft het aantal vacatures maar stijgen en staan de bedrijven te springen om technisch personeel. Ondertussen kunnen de technische universiteiten de groei van het aantal studenten niet meer aan. De TU Delft heeft dit jaar zelfs een numerus fixus ingesteld voor de faculteit Bouwkunde.
Het aantal openstaande vacatures in de bouw steeg in het vierde kwartaal van 2017 met 11 procent. Gebaseerd op gegevens van het CBS stonden er volgens het EIB aan het eind 2017 14.200 vacatures open. Het UWV verwacht dat het aantal vacatures dit jaar nog stijgt naar 48.000.

Zowel hoogopgeleide als uitvoerende technici

Volop kansen dus op werk in de bouwsector. Er is een grote behoefte aan hoger opgeleide technici als bouwkundig tekenaars en ingenieurs, maar ook aan vakmensen op uitvoerend niveau. Tijdens de crisis verloren deze technici en vakmensen massaal hun baan en nu zijn ze weer hard nodig. UWV noemt nog een aantal gewilde beroepen: elektriciens, installatiemonteurs, bouwkundig tekenaars en ingenieurs.

Financierings- en subsidieregelingen

Dus als u verder wilt in de bouw of in de techniek is de tijd daar nu rijp voor. Er is een grote behoefte aan goed opgeleide technici en vakmensen én er zijn dit jaar in ieder geval nog een aantal mooie financierings- en subsidieregelingen voor het volgen van een opleiding. Bovendien is het dit jaar ook nog steeds mogelijk opleidingskosten af te trekken van uw inkomstenbelasting.

Levenlanglerenkrediet

Zo kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van het Levenlanglerenkrediet als u nog geen 55 jaar bent en een erkende HBO-opleiding gaat volgen. Daarmee kunt u tegen gunstige voorwaarden geld lenen om uw HBO- of Masteropleiding te betalen.

Scholingsvoucher

Daarnaast is er de Scholingsvoucher. Op basis van voldoende studievoortgang ontvangt u per halfjaar € 1.250,- aan subsidie in de vorm van een scholingsvoucher van het Ministerie van OCW. Dat bedrag loopt op tot € 10.000,- voor uw gehele Bacheloropleiding.

Subsidieregeling Praktijkleren

Volgens de Subsidieregeling Praktijkleren komen werkgevers in aanmerking voor subsidie voor al onze technische HBO- en Masteropleidingen. Als u niet meteen met een volledige erkende opleiding wilt starten, kunt u gebruikmaken van het NCOI Flexibiliteitsprogramma.

Belastingvoordeel particulieren

Bent u particulier en betaalt u uw opleiding zelf? Dan kunt u mogelijk maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting.

Relevante opleidingen

NCOI heeft een aantal opleidingen in zijn aanbod die naadloos aansluiten op de behoefte vanuit de arbeidsmarkt. Dat zijn bijvoorbeeld in de segmenten:

Bouwkunde:
  1. MBO Vakopleiding Calculeren en Werkvoorbereiding
  2. HBO Bachelor Bouwkunde

Civiele Techniek:

  1. MBO Tekenaar Constructeur niveau 4
  2. HBO Bachelor Werktuigbouwkunde
  3. MBO Uitvoerder Bouw en Infra niveau 4
     

Constructietechniek:

  1. MBO Vakopleiding Bouwkunde en Constructietechniek
  2. MBO Constructietechniek

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Online segmentbrochure NCOI

Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.