Vakopleiding Bestek Schrijven met STABU Bouwbreed

De vakopleiding voor bestekschrijvers in STABU Bouwbreed

Opleidingsniveau
Training
Studievormen Dag
Meer informatie Download brochure
Wil je dit met iemand delen? Mail door
Download brochureDirect inschrijven

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan

Opleidingsinformatie

Algemeen

De nieuwe standaard voor STABU is begin 2015 gepresenteerd: STABU Bouwbreed. De voorganger, STABU2, wordt niet meer ondersteund. Daarom is het noodzaak dat u zich verdiept in de nieuwe standaard. Kies daarom voor deze opleiding. U krijgt inzicht in het nieuwe systeem en gaat dieper in op de gevolgen voor het bestek. Met STABU Bouwbreed is het mogelijk specificaties te maken op ieder moment in de keten en op diverse niveaus. Dit is een belangrijke ontwikkeling voor iedereen die werkt met STABU-bestekken. Tijdens de opleiding leert u ook over de opkomst en het belang van BIM en leert u specificeren via de 4 standaardclassificaties: werksoorten, ruimten, bouwsystemen en installaties en contracten.

Doelgroep

U werkt met STABU-bestekken of -projectbeschrijvingen aan zowel de opdrachtgevers- als opdrachtnemerszijde van de markt. U bent bijvoorbeeld architect, ingenieur, bestekschrijver of een ontwerpende aannemer.

Vooropleiding

U heeft een vooropleiding of werkervaring op MBO 4- of HBO-niveau. Bij voorkeur heeft u al enige kennis van de STABU-systematiek.

Doel en opzet

U wordt meegenomen in het Bouwbreed-systeem in de volle breedte. Onze ervaren docenten en tevens ontwikkelaars van STABU Bouwbreed geven u een algemene introductie van het systeem, een knoppeninstructie van de software en gaan samen met u specificeren op bouwkundig, werktuigbouwkundig en elektrotechnisch vlak. Daarnaast wordt er verder ingegaan op het schrijven van bestek.
Voor het gedeelte Specificeren met STABU Bouwbreed kiest u een van de 3 werkvelden: bouwkundigen, elektrotechnici en werktuigbouwkundigen. Na afloop van de opleiding bent u in staat te werken met STABU Bouwbreed. Tijdens de opleiding krijgt u les van zeer ervaren praktijkdocenten die vooroplopen in de ontwikkelingen van de sector. U krijgt uit eerste hand tips en tricks uit de praktijk aangereikt. Ook kunt u vraagstukken uit uw eigen praktijk inbrengen. Het delen van uw ervaring en het sparren over concrete vraagstukken vergroot het rendement van deze opleiding, omdat deze daardoor nog beter toepasbaar wordt in uw praktijk. De opleiding is zeer praktijkgericht, u gaat dan ook bezig met het systeem. Hiervoor dient u zelf een laptop mee te nemen.

Voorbereiding en studiebelasting

U dient rekening te houden met een studiebelasting van ongeveer 5-6 uur per bijeenkomst.

Online leeromgeving

Ons studiemateriaal is altijd actueel en sluit perfect aan op de exameneisen. Alles wat u nodig heeft voor uw studie, vindt u in onze moderne online leeromgeving.

 

Opleiding Vakopleiding Bestek Schrijven met STABU Bouwbreed

Programma

Programma

Tijdens de praktijkgerichte opleiding komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Basis STABU Bouwbreed

(2 bijeenkomsten)

 • STABU Bouwbreed-bestekssystematiek
 • Specificaties in de keten
 • BIM in relatie tot STABU
 • De 4 standaardclassificaties

STABU Bouwbreed contracten en algemene voorwaarden

(2 bijeenkomsten)

 • STABU Bouwbreed en contracten
 • Selecteren van een contractvorm
 • Administratieve opstelling van contract
 • Relevante aanvullende voorwaarden
 • Oefenen met praktijkvoorbeelden

STABU Bouwbreed en de relatie met BIM

(2 bijeenkomsten)

 • De basis van BIM
 • Belang gestandaardiseerde informatie
 • STABU Bouwbreed: informatie toevoegen, bewerken en delen
 • Specificeren van het bouwproces
 • De 4 classificaties
 • Oefenen aan de hand van casuïstiek uit de praktijk

Specificeren met STABU Bouwbreed

(2 bijeenkomsten)

 • Verschillende manieren van specificeren
 • Het gebruik van de database
 • Prijsvorming
 • Aanvullende informatie, verwerkingsrichtlijnen, montagehandleidingen
 • Oefenen aan de hand van casuïstiek uit de praktijk, met een keuze tussen: bouwkundigen, elektrotechnici en werktuigbouwkundigen

STABU Bouwbreed bestek schrijven

(6 bijeenkomsten)

 • Bestek in de nieuwe context
 • Bestek lezen en schrijven
 • Interpretatie van en werken met een bestek
 • In- en externe communicatie over het bestek
 • Verschil tussen vraag- en aanbod(bestek)specificaties en de opstelling ervan

Diploma

De opleiding sluit u af met een opdracht. Als deze opdracht met een voldoende wordt beoordeeld, ontvangt u het diploma 'Vakopleiding Bestek Schrijven met STABU Bouwbreed' van NCOI.

Planning

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 6 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 7 bijeenkomsten van 09.30 uur tot 16.30 uur. De avondopleiding heeft 14 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur.

Mogelijke startmomenten en locaties

U kunt zich inschrijven voor de variant van uw keuze. De definitieve locatie met adresgegevens is zo’n drie weken voor aanvang van de opleiding of training bekend. U kunt wel alvast een aantal van onze meestgebruikte leslocaties bekijken.

Wanneer wilt u starten?

Gekozen filters:
Alle filters herstellen
Er zijn geen resultaten beschikbaar die voldoen aan de gekozen filters

 • Startmoment
 • Variant
 • Locatie
Lesrooster
Kosten

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 3.310,-
Studiemateriaal: € 30,-
Examenkosten: € 195,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Locatie- en arrangementskosten

NCOI Opleidingen regelt tijdens uw opleiding onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,-(excl. btw) per dag of 
€ 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Ervaringen

Vakopleiding Bestek Schrijven met STABU Bouwbreed

De vakopleiding voor bestekschrijvers in STABU Bouwbreed

Opleidingsniveau
Training
Studievormen Dag
Meer informatie Download brochure
Wil je dit met iemand delen? Mail door

Download brochureDirect inschrijven

Speciaal voor werkenden

NCOI is speciaal opgericht voor werkenden. We verzorgen meer dan 1.000 opleidingen en trainingen in veel verschillende vakgebieden en leiden jaarlijks 50.000 professionals op. Professionals zoals u. Samen met 700 medewerkers en meer dan 2.000 docenten zetten we ons dagelijks in om u te helpen uw professionele doelstellingen te bereiken. We verzorgen onze opleidingen voor het overgrote deel van de top 500 van het Nederlandse bedrijfsleven. Een NCOI-diploma is dus echt een waardevolle aanvulling op uw cv.

Speciaal voor werkenden

NCOI is speciaal opgericht voor werkenden. We verzorgen meer dan 1.000 opleidingen en trainingen in veel verschillende vakgebieden en leiden jaarlijks 50.000 professionals op. Professionals zoals u. Samen met 700 medewerkers en meer dan 2.000 docenten zetten we ons dagelijks in om u te helpen uw professionele doelstellingen te bereiken. We verzorgen onze opleidingen voor het overgrote deel van de top 500 van het Nederlandse bedrijfsleven. Een NCOI-diploma is dus echt een waardevolle aanvulling op uw cv.

Persoonlijke begeleiding

Bij NCOI geloven we in persoonlijke aandacht. Daarom worden de lessen verzorgd in kleine groepen. Hierdoor is er veel ruimte voor interactie tussen u en uw docent en medestudenten. Verder krijgt u vanaf de start van uw opleiding een vaste studieadviseur toegewezen, bij wie u terechtkunt met uw vragen. Deze intensieve begeleiding helpt u het programma met succes af te ronden. Tussen de bijeenkomsten door kunt u uw docent en medestudenten vragen stellen via onze online leeromgeving e-Connect.

Unieke combinatie van erkend en praktijkgericht onderwijs

Onze opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (MBO) en de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (HBO/Master). Hierdoor weet u zeker dat uw opleiding aan strenge kwaliteitseisen voldoet, en u een waardevol diploma behaalt. Daarnaast is ons onderwijs anders ingericht dan het onderwijs aan een reguliere onderwijsinstelling. U heeft immers een heel andere opleidingsbehoefte dan iemand die fulltime naar school gaat. U moet het volgen van een opleiding in kunnen passen in uw drukke agenda. Verder krijgt u bij ons geen theorie om de theorie, maar maken we voortdurend de vertaalslag naar de praktijk. Uw praktijk. Hierdoor kunt u wat u leert direct de volgende dag toepassen.

Unieke combinatie van erkend en praktijkgericht onderwijs

Onze opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (MBO) en de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (HBO/Master). Hierdoor weet u zeker dat uw opleiding aan strenge kwaliteitseisen voldoet, en u een waardevol diploma behaalt. Daarnaast is ons onderwijs anders ingericht dan het onderwijs aan een reguliere onderwijsinstelling. U heeft immers een heel andere opleidingsbehoefte dan iemand die fulltime naar school gaat. U moet het volgen van een opleiding in kunnen passen in uw drukke agenda. Verder krijgt u bij ons geen theorie om de theorie, maar maken we voortdurend de vertaalslag naar de praktijk. Uw praktijk. Hierdoor kunt u wat u leert direct de volgende dag toepassen.

Studeren waar en wanneer u wilt

Bij ons kunt u uw opleiding uitstekend combineren met uw baan en privéleven. U kunt uw opleiding namelijk doordeweeks overdag, ’s avonds of op zaterdag volgen. En dankzij onze locaties door heel Nederland, is er altijd wel een locatie bij u in de buurt. Verder kunt u meerdere keren per jaar starten. U hoeft dus niet tot september te wachten. Ook de opbouw van onze opleidingen is flexibel. Wilt u zich niet meteen inschrijven voor een volledige, erkende opleiding? Dan kunt u ook kiezen voor een deelprogramma. Dit is een onderdeel van een volledige, erkende opleiding, waarin u zich heel gericht verdiept in een bepaald onderwerp. Als u later besluit dat u zich toch voor de volledige opleiding wilt inschrijven, kunt u de studiepunten die u al behaald heeft onder bepaalde voorwaarden inbrengen.

Leer ons beter kennen

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Voorlichtingsbijeenkomsten

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijk advies.

Data en aanmelden
Slide 1: Video

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Slide 3: Erkende Kwaliteit

De erkende kwaliteit van NCOI

De erkende kwaliteit van NCOI

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk
denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk
denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.
De erkende kwaliteit van NCOI

Lees meer
Slide 4: Testimonial Docent

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

"Als docent haal ik mijn voldoening uit het…’’

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees meer

Gratis studiegids thuis ontvangen?

Nu aanvragen!

De voordelen van NCOI

Onze website maakt gebruik van cookies.