Omscholen Zorg

Zie jij een carrière in de zorg wel zitten en wil je je laten omscholen? Volgens onderzoek van nationaleberoepengids.nl denkt 76% van werkend Nederland weleens aan omscholen. Je zal dus niet de eerste en ook niet de laatste zijn die kiest voor een carrièreswitch. Wat je reden ook is om je te laten omscholen, we helpen je hier graag bij en bieden je de best mogelijke begeleiding.

Omscholen Zorg

Zie jij een carrière in de zorg wel zitten en wil je je laten omscholen? Volgens onderzoek van nationaleberoepengids.nl denkt 76% van werkend Nederland weleens aan omscholen. Je zal dus niet de eerste en ook niet de laatste zijn die kiest voor een carrièreswitch. Wat je reden ook is om je te laten omscholen, we helpen je hier graag bij en bieden je de best mogelijke begeleiding.

Veel vraag naar nieuwe zorgprofessionals

De zorgsector neemt een grote en belangrijke positie in op de arbeidsmarkt. In 2020 werkten zo’n 1,4 miljoen mensen in de zorg en welzijn en dat betekent dat deze sector daarmee een van de grootste werkgevers is. Tegelijkertijd is er al lange tijd sprake van een groot personeelstekort en dit lijkt in de toekomst nog groter te worden.
 
Volgens UWV stonden er eind 2020 naar schatting 21.600 vacatures open voor zorgberoepen. Te weinig mensen kiezen voor een beroep in de zorgsector. Tegelijkertijd heeft de sector te maken met een toenemende zorgvraag. Door de vergrijzing wordt het aantal mensen dat zorg nodig heeft steeds groter. Bovendien wordt de zorgvraag ook complexer en neemt het aantal chronisch zieken jaarlijks toe. Dit alles zorgt ervoor dat er handen tekort zijn in de zorg en de sector staat te springen om nieuwe, enthousiaste en goed opgeleide professionals.

Grote behoefte aan verpleegkundigen

Hoewel er over de gehele zorgsector mensen nodig zijn, springen er een aantal beroepen uit. Er is met name veel vraag naar verpleegkundigen (zowel op MBO- als op HBO-niveau) en verzorgenden IG (MBO-niveau 3). Daarnaast zijn ook gespecialiseerd verpleegkundigen en wijkverpleegkundigen zeer gewild. Bovendien is de afgelopen jaren de behoefte aan nieuwe anesthesiemedewerkers en operatieassistenten enorm gegroeid.
 
Ligt je interesse meer op paramedisch vlak? Ook daar is er vraag naar nieuwe professionals. Denk dan bijvoorbeeld aan een beroep als logopedist of ergotherapeut.

Vooruitzichten in de zorg

Er zijn in de zorg voldoende mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Wat in de praktijk veel voorkomt is dat MBO-verpleegkundigen zich verder ontwikkelen tot verpleegkundige op HBO-niveau, een functie met meer verantwoordelijkheden en andere werkzaamheden. Ook kun je je specialiseren op het gebied van bijvoorbeeld acute zorg of werken met specifieke doelgroepen. Daarnaast groeien ook veel zorgprofessionals uiteindelijk door naar een teamleidersfunctie of managementfunctie.

Kansberoepen en leerroutes in de zorg

Omscholen naar een beroep in de zorg hoeft niet lastig te zijn of lang te duren. Je kunt bijvoorbeeld in aanmerking komen om verkort te studeren. Daarnaast doe je bij veel opleidingen al meteen werkervaring op in de praktijk. Zo leer je alles meteen in de praktijk toe te passen en maak je een vliegende start in de zorg. Ben je benieuwd welke opleiding je nodig hebt voor welke functie? En of je in aanmerking komt voor versneld studeren? Hieronder zetten we de kansberoepen en mogelijke routes voor je op een rij.

Helpenden in instellingen
Ergotherapeuten
Logopedisten

Meer weten over omscholen? Er zijn diverse sectoren waar de vraag naar nieuw personeel groot is, wat jouw kansen op een baan vergroot. Bekijk jouw mogelijkheden per sector:

Meer weten over omscholen naar de zorg?

Ben je geïnteresseerd in omscholen naar de zorg en wil je hier graag meer over weten? Download onze gratis omscholingsbrochure en ontdek waar jouw kansen en mogelijkheden liggen. Kunnen we je helpen bij het vinden van de juiste omscholingsroute en/of opleiding? Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs via 035 – 6 400 411 of vul ons contactformulier in.

Download omscholingsbrochure

*Deze kansberoepen zijn opgesteld op basis van UWV onderzoek. UWV bekijkt de ontwikkelingen en brengt de gevolgen voor de arbeidsmarkt in beeld. Via factsheets brengt UWV de belangrijkste arbeidsmarktontwikkelingen van sectoren in kaart. Daarnaast laat UWV zien wat kansrijke beroepen zijn. Om inzicht te geven in de verwachtingen voor het komende jaar, publiceert UWV eens per jaar een arbeidsmarktprognose.

Welke opleiding past bij jou?
Het kiezen van de juiste opleiding kan best lastig zijn. Daar helpen we je graag bij. Met onze keuzehulp vind je in 6 stappen de opleiding die aansluit op jouw ambities, wensen en behoeften.
De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.