FFP Financiële Planning

FFP-erkende leergang voor de financieel planner - 8 maanden

FFP Financiële Planning

FFP-erkende leergang voor de financieel planner - 8 maanden

Vakgebied

Financieel

Opleidingsniveau

HBO-programma

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

De financieel planner is dé deskundige op het gebied van vermogensvorming. Deze langetermijnplanning richt zich op life events in de persoonlijke en de zakelijke sfeer. Bepalende gebeurtenissen op het gebied van familie, arbeid en wonen en ondernemerschap worden in relatie tot vermogensvorming behandeld. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan vaardigheden, professioneel gedrag en ethiek. U wordt op interactieve wijze optimaal voorbereid op het boeiende vak van financieel planner. Deze leergang bereidt u daarnaast volledig voor op het afleggen van de officiële FFP-examens van de Federatie Financieel Planners (FFP). Met een opname in het FFP-register toont u uw professionele kennis en vaardigheden als financieel planner aan.

Waarom NCOI?

 1. Uitstekend te combineren met werk en privé
 2. Inspirerende topdocenten uit de praktijk
 3. Zeer praktijkgericht onderwijs met optimale koppeling tussen theorie en uw praktijk
 4. Zeer gewaardeerd diploma door werkgevers
 5. Mogelijkheid tot vrijstelling in NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleidingen
 6. Grootste hogeschool voor werkenden met leslocaties door heel Nederland

Doelgroep

Deze leergang is in het bijzonder ontwikkeld voor accountmanagers voor vermogende particuliere cliënten, (erkend) hypotheekadviseurs, personal bankers, private bankers, (ervaren) financieel adviseurs en planners, assurantietussenpersonen en zelfstandig gevestigde financiële dienstverleners.

Vooropleiding

Dit programma wordt op HBO-niveau verzorgd. Voor dit programma gelden geen specifieke vooropleidingseisen.

Doel en opzet

De leergang behandelt alle aspecten van vermogensvorming door particulieren en ondernemers. Het HBO-programma bestaat uit kennis- en vaardigheidscomponenten. U verkrijgt in de module FFP Generiek de fundamenten die u als financieel adviseur nodig heeft. Denk hierbij aan kennis over toekomstvoorzieningen, belastingen en het maken van berekeningen.

De kern van de leergang is uitgebouwd rond 9 life events zoals die in het curriculum van de FFP worden onderscheiden. Deze life events staan voor de diverse levensfases waarbij ook verschillende financiële wensen horen. Ze staan voor relatie, kinderen, overlijden, werken, arbeidsongeschikt, pensioen, wonen, ondernemen en bedrijfsovername. Deze 9 fases zijn gebundeld in 3 modules: FFP Familie, FFP Arbeid/wonen en FFP Ondernemer.

Als adviseur op dit vakgebied zijn bepaalde vaardigheden onmisbaar. Daarom wordt er in de module FFP Vaardigheden aandacht besteed aan essentiële vaardigheden, professioneel gedrag en ethiek.

Alle bijeenkomsten worden verzorgd door topdocenten die zelf in de praktijk werkzaam zijn. Theorie en praktijk gaan in deze unieke leergang steeds hand in hand. Dat maakt dit HBO-programma zo aantrekkelijk, want hierdoor kunt u het geleerde meteen gebruiken in uw dagelijkse praktijk.

U kunt ervoor kiezen de modules af te sluiten met een examen van de Federatie Financieel Planners. Om u extra goed voor te bereiden op de officiële FFP-examens staat een significant deel van deze leergang in het teken van examentrainingen. Om extra goed voorbereid te zijn op deze examens kunt u 3 aparte bijeenkomsten volgen. Tijdens deze examentrainingen krijgt u extra tips en maakt u oefenvragen onder begeleiding van de docent.

Als FFP’er heeft u ook een PE-verplichting. Met uw Permanent Actueel (PA-)abonnement op Wft Triple A ontvangt u 4 PE-punten bij FFP. Deze PE-punten kent FFP toe op basis van een verplicht profiel met (minimaal) de Wft-modules Basis, Hypothecair krediet en Vermogen.

Voorbereiding en studiebelasting

Uw studiebelasting is ongeveer 10 uur per bijeenkomst.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

FFP Generiek

(4 bijeenkomsten)

 • Belastingen
 • Toekomstvoorzieningen
 • Beleggen en financieel rekenen

FFP Ondernemer

(4 bijeenkomsten)

 • Starten-groei-krimp onderneming
 • Verandering rechtsvorm
 • Overname
 • Staken
 • Fusie

FFP Arbeid/Wonen

(4 bijeenkomsten)

 • Verandering van baan
 • Ontslag
 • Arbeidsongeschikt
 • Stoppen met werken, pensionering
 • (Ver)kopen, verbouwen, nieuwbouw, gemengd gebruik, (tijdelijke) verhuur

FFP Familie

(4 bijeenkomsten)

 • Samenwonen, trouwen, scheiden
 • Overlijden
 • Kinderen (geboorte, studie, vermogensoverdracht)

FFP Vaardigheden

(4 bijeenkomsten)

 • Intervisie, rollenspelen en advies­presentaties
 • Verschillende gedragsmodellen
 • De 4 communicatieregels van ­Watzlawik

Examens

Deze leergang bereidt u volledig voor op de erkende FFP-examens. Als u deze examens wilt afleggen, dan dient u zich via www.ffp.nl zelf aan te melden. De kosten van de examens zijn voor eigen rekening.

Examentrainingen

U kunt extra examentrainingen volgen voor de FFP-examens van de modules FFP Generiek en FFP Familie (gecombineerd), de module FFP Arbeid/wonen en module FFP Ondernemer. Deze examentrainingen duren elk 1 dag.

Certificaat

Na actieve deelname aan de bijeenkomsten ontvangt u een certificaat per gevolgde module.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Opleidingsvarianten

 • Duur van de opleiding: 8 maanden
 • Varianten: Dag
 • Dagopleiding: 10 dagen van 09.30 uur tot 16.30 uur
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Cursusgeld: € 3.250,-
Studiemateriaal: € 250,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Voor deze training is het noodzakelijk dat u een wettenbundel en een financiële rekenmachine tot uw beschikking heeft.

Locatie- en arrangementskosten

NCOI Opleidingen regelt tijdens uw opleiding onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,-(excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

FFP Financiële Planning

FFP-erkende leergang voor de financieel planner - 8 maanden

Vakgebied

Financieel

Opleidingsniveau

HBO-programma

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door

Heeft u vragen?

Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.

Vraag de nieuwe studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de studiegids 2019-2020 aan of bekijk het vernieuwde aanbod op onze website.

Voorlichtingsbijeenkomsten

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten ontdekt u hoe het is om een opleiding te volgen bij NCOI. Bijvoorbeeld door de algemene presentatie bij te wonen. Of door een introductieles te volgen van een van onze docenten. Hierdoor krijgt u een goede indruk van de aanpak en opzet van een les. U kunt ook een persoonlijk adviesgesprek voeren met een van onze opleidingsadviseurs. De voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.