Menu

ATEX Zonering/Classificatie (EX 002)

Vakgebied

Veiligheid

Opleidingsniveau

Training

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Bent u veiligheidskundige of anderszins verantwoordelijk voor het indelen van explosiegevaarlijk gebied in gevarenzones? Dan is de training ATEX Zonering/Classificatie (EX 002) voor u interessant. U leert veel over de eigenschappen van gevaarlijke stoffen, het vaststellen van gevarenbronnen en de invloed van ventilatie en huishouden. Met deze kennis leert u het instellen van zoneklassen en afmetingen. Zo bent u na deze training uitstekend in staat om explosiegevaarlijke gebieden in te delen in verschillende gevarenzones.

Doelgroep

Bij uw bedrijf zijn explosiegevaarlijke installaties door de aanwezigheid van brandbaar stof, gas of damp. U bent als veiligheidskundige verantwoordelijk voor het uitvoeren van de zonering van deze installaties. Ook moet u in staat zijn om een risicoanalyse uit te voeren op basis van verzamelde technische gegevens en specificaties.

Vooropleiding

U heeft de training ATEX Basisprincipes (EX 001 voorheen ATEXV) afgerond.

Aanpak

Na de training heeft u de kennis in huis om explosiegevaarlijke gebieden te kunnen indelen in zones op basis van EN-IEC 60079-10-1 en -2 en de NPR 7910-1 en -2. Met deze training voldoet u aan wettelijke arbo- en ATEX 153 (voorheen 137) eisen en de internationale IECEx 05-vakbekwaamheidseisen. Daarnaast voldoet u aan de internationale eind- en toetstermen van IECEx 05 Unit Ex 002.

NCOI Techniek & Veiligheid

Deze opleiding wordt uitgevoerd door NCOI Techniek & Veiligheid.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

ATEX Zonering/Classificatie (EX 002)

(2 bijeenkomsten)

 • Eigenschappen van brandbare stoffen
 • Vaststellen van gevarenbronnen, debieten
 • Invloed van ventilatie (gas/damp) en schoon huishouden (stof)
 • Vaststellen van de zoneklasse en afmetingen
 • Vereiste documentatie

  Certificaat

  Na afloop van deze training ontvangt u het bewijs van deelname ‘ATEX Zonering/Classificatie (EX 002)’. U kunt ervoor kiezen om na de training een examen te doen. Heeft u voor het examen een voldoende behaald, dan ontvangt u het attest ‘ATEX-EX 002 Classificatie (Zonering)’. Dit is 3 jaar geldig. Wilt u ook internationaal kunnen werken? Dan heeft u een persoonscertificaat nodig dat voldoet aan het internationale IECEx 05-certificatieschema. Zo’n persoonscertificaat vraagt u aan bij DEKRA Certification. U heeft voor uw aanvraag het betreffende IECEx-attest nodig en een ‘evidence file’ (documenten waarin uw werkgever uw werkervaring heeft vastgelegd).

  Lesplanning
  Lesplanning
  Lesplanning
  Lesplanning
  Lesplanning

  Opleidingsvarianten

  • Varianten: klassikaal
  • Dag: 1 dag van 09.30 uur tot 16.30 uur
  Deze training wordt aangeboden door NCOI Techniek & Veiligheid, zie de actuele startmomenten.

  ATEX Zonering/Classificatie (EX 002)

  Vakgebied

  Veiligheid

  Opleidingsniveau

  Training

  Erkenning

  NVAO geaccrediteerd

  Meer informatie

  Download brochure

  Wil je dit met iemand delen?

  Mail door

  Heeft u vragen?

  Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
  Virtual classroom en e-learning NCOI

  Virtual classroom en e-learning

  Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

  Studiegids 2019-2020 NCOI

  Vraag de studiegids 2019-2020 aan

  Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

  Contact NCOI

  Opleidingsadvies op maat?

  Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.