Menu
NCOI Opleidingen - Financieel

Post Bachelor Register Erkend Administratie Adviseur (REAA)

Verwerf in 1 jaar tijd de REAA-titel voor administratieadviseurs - 1 jaar

Vakgebied

Financieel

Opleidingsniveau

Post Bachelor

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door

Incompany volgen?

Meer informatie

Fiscale scholingsaftrek

Meer informatie
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Met deze praktijkgerichte opleiding word je opgeleid tot Register Erkend Administratie Adviseur (REAA). Je ontwikkelt je tot de brede adviseur en sparringpartner van de mkb-ondernemer. Als REAA kun je de mkb-ondernemer bij een breed scala aan bedrijfsactiviteiten ondersteunen. Je bent over het algemeen werkzaam op een administratiekantoor en je werkzaamheden zijn nauw verwant aan die van de AA-accountant. Je hoofdactiviteiten bestaan uit het voeren van administraties (verzorgen van de boekhouding), het samenstellen van jaarrekeningen (en daarover adviseren), het verzorgen van fiscale aangiften (inkomstenbelasting en vpb), het verstrekken van adviezen over financieringsvraagstukken en het verstrekken van adviezen over fiscale vraagstukken.

Register Administratie Adviseur (RAA)

Tijdens de opleiding word je kosteloos ingeschreven in het aspirant-register Erkend Administratie Adviseur (REAA) van de Stichting Register Fiscaal & Financieel Advies (SRFA). De SRFA is een actief register van ruim 600 financieel professionals. Registratie bij de SRFA toont aan dat je een gedegen financiële opleiding hebt genoten én dat je jouw kennis en vaardigheden up-to-date houdt. Na afloop van de opleiding ben je toelaatbaar voor het Register Erkend Administratie Adviseur (REAA) en mag je de beschermde titel REAA voeren.

Doelgroep

Je hebt een bedrijfseconomische HBO Bacheloropleiding afgerond, zoals HBO Bachelor Bedrijfseconomie of HBO Bachelor SPD Bedrijfsadministratie.

De opleiding is bedoeld voor ondernemende studenten die de taal van de mkb-ondernemer spreken en in staat zijn om op actuele ontwikkelingen in te spelen. De REAA heeft de ethische normen hoog in het vaandel staan en zorgt ervoor dat hij integer is, alleen werkzaamheden verricht waarop hij deskundig is, professioneel gedrag vertoont, objectief handelt en informatie van de klant op een vertrouwelijke wijze behandelt.

SRFA is een opleidings- en opleidersonafhankelijke stichting die als organisatie zorg draagt voor het beheer van kwaliteitskeurmerken voor financials. Als geregistreerde bij de SRFA ontvang je korting op een ruim aanbod aan opleidingen en trainingen. Bovendien ben je na succesvolle afronding van de opleiding als geregistreerde gerechtigd om de REAA-titel te voeren.

Doel en opzet

Vanuit je rol als RAA ben je nauw verwant aan de AA-accountant. Je geeft geen assurance af, terwijl de AA-accountant dat wel doet. Ook is de AA-accountant sterker gefocust op de overall processen. Hij handelt vanuit een helikopterview, denk bijvoorbeeld aan Internal Control Accounting Information System (ICAIS). Jij zult vanuit je rol als RAA meer de administrateur dan wel boekhouder zijn en je richten op praktische uitvoeringstaken.

In deze opleiding Post Bachelor Register Erkend Administratie Adviseur (REAA) ligt de nadruk op de aan assurance verwante opdrachten (het samenstellen van jaarrekeningen en het verrichten van fiscale aangiften), het verstrekken van fiscale adviezen en het verstrekken van adviezen op het gebied van financieringsvraagstukken. Om te borgen dat je als RAA volgens hoge standaarden kunt functioneren word je binnen deze drie vakgebieden aangeleerd te werken op basis van de regelgeving uit de accountantssector. Zo leer je bijvoorbeeld het samenstellen van de jaarrekening en omgaan met de accountantsstandaard NV COS 4410. Daardoor vorm je als RAA ook een goede sparringpartner voor de accountant.

Vooropleiding

In dit programma wordt uitgegaan van HBO-werk- en -denkniveau.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Aan assurance verwante opdrachten

(8 bijeenkomsten)

 • Beroepsreglementering
 • Fraude en ongebruikelijke transacties
 • Cliënt- en opdrachtaanvaarding
 • Risico’s en materieel belang
 • Rapporteren over de bevindingen
 • Samenstel- en adviesopdrachten
 • Financiële onderzoeken
 • Richtlijnen voor de jaarverslaggeving
 • Jaarrekening en fiscale grondslagen
 • Kapitaalbescherming
 • Earningsmanagement
 • Off balance financiering

Fiscale advisering voor het MKB

(6 bijeenkomsten)

 • Formeel belastingrecht
 • Analyseren fiscale aangiften ­ondernemingen
 • Fiscale strategieën
 • Advisering fiscale vraagstukken ­ondernemingen
 • Fiscale consequenties van financiële situaties
 • Advisering ondernemers financieel plan
 • Compliance

Strategische advisering voor het MKB

(6 bijeenkomsten)

 • Investeringsselectie
 • Waarderingsvraagstukken
 • Financieringsvormen, financiële positie en strategie
 • Financiële risico’s en treasurymanagement
 • Corporate governance

  Diploma

  Je rondt de module Aan assurance verwante opdrachten af met een moduleopdracht. De overige 2 modules rond je af met een moduleopdracht en een mondeling examen. Bij voldoende beoordeling van alle onderdelen ontvang je het door de SRFA officieel erkende diploma 'Register Erkend Administratie Adviseur' van onze businesspartner Markus Verbeek Praehep.

  Bovendien mag je na inschrijving in het register van de SRFA de graad REAA voeren.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Opleidingsvarianten

 • Duur van de opleiding: 1 jaar
 • Varianten: Avond, dag, zaterdag
 • Dag: 10 dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur
 • Avond: 20 avonden van 19.00 uur tot 22.00 uur
 • Virtual classroom: 12 middagen van 14.00 uur tot 17.00 uur en 4 dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur of 8 avonden van 19.00 uur tot 22.00 uur
 • E-learning: Afstandsstudie met contact en begeleiding op afstand
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Lesgeld: € 2.490,-
Studiemateriaal: € 460,-
Examenkosten: € 1.180,-
Reprorechten: € 15,-
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

Bovenstaande bedragen zijn op basis van betaling ineens waarbij 8% korting inbegrepen is. Je kunt dit programma ook in 4 of 12 termijnen betalen.

Wil jij een kostenoverzicht in jouw mailbox ontvangen?
Kostenoverzicht aanvragen

Locatie- en arrangementskosten

NCOI Opleidingen regelt tijdens je opleiding onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,-(excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Verlaag je studiekosten

Betaal je je opleiding zelf? Voor veel van onze opleidingen kun je gebruikmaken van interessante financiële voordelen.

Fiscaal voordeel

Je kunt gebruikmaken van de regeling ‘Aftrek studiekosten’, waarmee je tot zo’n 50 procent van je gemaakte studiekosten terugkrijgt van de Belastingdienst. Jaarlijks kun je maximaal € 15.000,- aftrekken van je inkomstenbelasting voor de studiekosten van jou en je fiscale partner. Ook als je gebruikmaakt van het levenlanglerenkrediet kun je je studiekosten aftrekken. Wil je meer weten over deze regeling en aan de hand van een rekenvoorbeeld zien hoeveel voordeel jou dit oplevert? Op onze pagina over belastingvoordeel lees je er alles over.

Mogelijkheden vanuit je werkgever

Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Daarnaast kan de organisatie de gemaakte opleidingskosten mogelijk volledig aftrekken van de inkomstenbelasting en gebruikmaken van andere fiscale regelingen. Heeft jouw organisatie een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken? Vraag het na bij de HR-afdeling of je leidinggevende, want dit kan veel voordeel opleveren.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je je opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen
Ervaringen

Post Bachelor Register Erkend Administratie Adviseur (REAA)

Verwerf in 1 jaar tijd de REAA-titel voor administratieadviseurs - 1 jaar

Vakgebied

Financieel

Opleidingsniveau

Post Bachelor

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door

Incompany volgen?

Meer informatie

Fiscale scholingsaftrek

Meer informatie

Heb je vragen?

Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.