Dagelijks koelen duizenden vrachtwagenchauffeurs op parkeerplaatsen hun lading met behulp van een dieselgenerator. Dit kost veel geld, is milieubelastend, maakt herrie en stinkt. De studenten Werktuigbouw van de TU Delft bedachten een oplossing: elektronisch koelen. Het levert de sector een besparing op van 2000 euro per vrachtwagen per jaar en veel milieuvriendelijker is.
Elektronisch koelen biedt velen voordelen. Dit blijkt uit onderzoek dat studenten van Werktuigbouw van de TU Delft deden in samenwerking met NomadPower en Visbeen Transport. Koelen via een generator op elektriciteit in plaats van diesel, bespaart een transporteur zo’n 2000 euro per vrachtauto per jaar. Daarnaast is het elektronisch koeltransport schoner en stiller.
Deze nieuwe manier van koelen sluit goed aan bij het streven van de EU om in 2050 de CO2-uitstoot langs het Europese hoofdwegennet te hebben teruggebracht met maar liefst 60 procent. NomadPower heeft in Nederland inmiddels vijf locaties voorzien van elektronische voorzieningen voor koeling van vrachtauto’s. In België zijn er drie. Chauffeurs kunnen zich online aanmelden en inpluggen om hun lading met stroom te koelen.
Een dieselgenerator verbruikt veel (dure) brandstof. Er is ongeveer 1,37 liter diesel nodig om een lading op -15 graden Celsius te houden bij een buitentemperatuur van 21 graden. Elektrische koeling onder de dezelfde omstandigheden kost slechts 3,13 kWh. Deze maximale besparing wordt alleen bereikt als chauffeurs consequent een elektrische generator gebruiken.
Het geluidsniveau van koelen op elektriciteit ligt 4 tot 5 decibel lager dan bij gebruik van een dieselgenerator. De uitstoot van CO2 kan tussen de 65 en 80 procent omlaag en die van stikstofoxiden met bijna de helft. Volgens het onderzoek biedt elektronisch koelen alleen maar voordelen, voor alle partijen.
Bron: Duurzaam bedrijfsleven TTM