Elektronisch koelen in truck goedkoper en beter voor milieu

Dagelijks koelen duizenden vrachtwagenchauffeurs op parkeerplaatsen hun lading met behulp van een dieselgenerator. Dit kost veel geld, is milieubelastend, maakt herrie en stinkt. De studenten Werktuigbouw van de TU Delft bedachten een oplossing: elektronisch koelen. Het levert de sector een besparing op van 2000 euro per vrachtwagen per jaar en veel milieuvriendelijker is.

Elektronisch koelen biedt velen voordelen. Dit blijkt uit onderzoek dat studenten van Werktuigbouw van de TU Delft deden in samenwerking met NomadPower en Visbeen Transport. Koelen via een generator op elektriciteit in plaats van diesel, bespaart een transporteur zo’n 2000 euro per vrachtauto per jaar. Daarnaast is het elektronisch koeltransport schoner en stiller.

EU wil wegennet vergroenen

Deze nieuwe manier van koelen sluit goed aan bij het streven van de EU om in 2050 de CO2-uitstoot langs het Europese hoofdwegennet te hebben teruggebracht met maar liefst 60 procent. NomadPower heeft in Nederland inmiddels vijf locaties voorzien van elektronische voorzieningen voor koeling van vrachtauto’s. In België zijn er drie. Chauffeurs kunnen zich online aanmelden en inpluggen om hun lading met stroom te koelen.

Besparing brandstofkosten

Een dieselgenerator verbruikt veel (dure) brandstof. Er is ongeveer 1,37 liter diesel nodig om een lading op -15 graden Celsius te houden bij een buitentemperatuur van 21 graden.  Elektrische koeling onder de dezelfde omstandigheden kost slechts 3,13 kWh. Deze maximale besparing wordt alleen bereikt als chauffeurs consequent een elektrische generator gebruiken.

Tot 80 procent minder CO2 uitstoot

Het geluidsniveau van koelen op elektriciteit ligt 4 tot 5 decibel lager dan bij gebruik van een dieselgenerator. De uitstoot van CO2 kan tussen de 65 en 80 procent omlaag en die van stikstofoxiden met bijna de helft. Volgens het onderzoek biedt elektronisch koelen alleen maar voordelen, voor alle partijen.  

Bron: Duurzaam bedrijfsleven TTM

Deel dit artikel

Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland

NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.