Sta jij stil in je werk? Zo maak je nieuwe stappen – 7 tips

Herken je dat gevoel? Je komt ’s ochtends op je werk, zet de computer aan en denkt: Daar gaan we weer. Je taken voer je moeiteloos uit, maar de uitdaging is verdwenen. Je hebt het idee dat je stilstaat in je ontwikkeling en vraagt je af: Is dit het nou? Maak je geen zorgen, je bent zeker niet de enige die hiermee worstelt. Veel professionals komen op een punt in hun carrière waar ze het gevoel hebben dat ze hun huidige functie hebben ‘uitgespeeld’. Het goede nieuws is dat er talloze mogelijkheden zijn om je werk weer uitdagend te maken of zelfs een compleet nieuwe richting in te slaan. 

In deze blog geven we je 7 praktische tips om die grote stap naar een nieuwe uitdaging of functie kleiner en behapbaar te maken. Zo creëer je nieuwe uitdagingen in je huidige werk en maak je de werkdag weer leuker voor jezelf. 

1. Analyseer je huidige situatie 

Voordat je grote stappen gaat zetten, is het belangrijk om goed te kijken naar je huidige situatie. Wat vind je nog wél leuk aan je werk? Welke aspecten mis je? Maak eens een lijstje van je sterke punten en de vaardigheden die je graag zou willen ontwikkelen. Dit geeft je inzicht in welke richting je op zou willen. 

Misschien merk je bijvoorbeeld dat je het meest geniet van de momenten waarop je collega's kunt helpen met hun vragen. Dit zou kunnen betekenen dat je meer voldoening kunt halen uit een coachende of leidinggevende rol. Of wellicht ontdek je dat je graag meer met data zou willen werken. Dit kan een aanknopingspunt zijn voor het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden om je werk te verbreden of verdiepen. 

2. Verken nieuwe mogelijkheden binnen je huidige functie 

Vaak zijn er meer mogelijkheden binnen je huidige functie dan je denkt. Ga eens in gesprek met je leidinggevende over nieuwe projecten of verantwoordelijkheden die je zou kunnen oppakken. Misschien kun je een rol spelen bij het inwerken van nieuwe collega’s, of kun je een innovatief project opstarten dat aansluit bij de doelen van je afdeling. 

Stel, je merkt tijdens je reguliere werkzaamheden dat je vaak nieuwsgierig bent naar de data waar je mee moet werken. Je zou kunnen voorstellen om een project op te zetten waarbij je de effectiviteit en volledigheid van jullie huidige data diepgaander analyseert. Wat voor nieuwe data zou jouw huidige werk bijvoorbeeld makkelijker of interessanter maken? Wat kun je doen om die data te vergaren? Zo ontwikkel je nieuwe vaardigheden terwijl je direct waarde toevoegt aan je huidige functie. 

3. Volg een opleiding of training 

Een van de meest effectieve manieren om jezelf te blijven uitdagen is door nieuwe kennis en vaardigheden op te doen. Er zijn talloze opleidingen en trainingen beschikbaar die je naast je werk kunt volgen. Of je nu een kort programma wilt doen of een volledige MBO- of HBO-opleiding wilt starten, er is altijd iets dat bij jouw situatie past. 

Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Een Masterclass in een specifiek vakgebied om je kennis te verdiepen 
  • Een HBO Bachelor om je carrièremogelijkheden te verbreden 
  • Een korte training om een nieuwe vaardigheid te leren, zoals programmeren of projectmanagement 

Het volgen van een opleiding heeft niet alleen als voordeel dat je nieuwe kennis opdoet, maar het laat ook aan je werkgever zien dat je gemotiveerd bent om jezelf te ontwikkelen en door te groeien binnen de organisatie. Bovendien kunnen praktijkopdrachten die je doet of casussen die je bespreekt direct bijdragen aan betere prestaties in je huidige werkzaamheden. Lees ook onze tips over het uitzoeken van de juiste opleiding wanneer je last hebt van keuzestress

4. Bouw aan je netwerk 

Je netwerk kan een onschatbare bron zijn van nieuwe ideeën, inzichten en mogelijkheden. Investeer tijd in het uitbreiden en onderhouden van je professionele contacten. Dit kan op verschillende manieren: 

  • Bezoek vakgerelateerde evenementen of conferenties 
  • Word lid van een beroepsvereniging 
  • Neem deel aan online discussiegroepen op platforms zoals LinkedIn 
  • Organiseer informele koffiegesprekken met collega’s uit andere afdelingen 

Door actief te netwerken, kun je leren over nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied, inspiratie opdoen voor je eigen carrière en misschien zelfs kansen ontdekken die je anders niet had gezien. De klassikale lessen van NCOI zijn ook een mooie plek om te netwerken, omdat je hierin kennis opdoet met gelijkgestemden van andere organisaties. 

5. Zoek een mentor of coach 

Een mentor of (job)coach kan je helpen om je doelen scherper te stellen en je te begeleiden bij het maken van nieuwe stappen in je carrière. Dit kan iemand zijn binnen je eigen organisatie, maar ook een externe professional. Een mentor kan je niet alleen adviseren over carrièremogelijkheden, maar je ook helpen bij het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden zoals leiderschap of strategisch denken. 

Heb je bijvoorbeeld de ambitie om door te groeien naar een managementfunctie? Een mentor die al ervaring heeft in een dergelijke rol kan je waardevolle inzichten geven in wat er nodig is om succesvol te zijn in zo’n positie. Hij of zij kan je ook helpen bij het identificeren van de vaardigheden die je nog moet ontwikkelen om die stap te maken. 

6. Neem deel aan een uitwisselingsprogramma of detachering 

Veel organisaties bieden mogelijkheden voor interne uitwisseling of tijdelijke detachering bij een andere afdeling of zelfs een ander bedrijf. Dit kan een uitstekende manier zijn om nieuwe ervaringen op te doen, je horizon te verbreden en te ontdekken welke aspecten van werk je écht aanspreken. 

Als je werkt op een specifieke afdeling, zou je kunnen vragen of er mogelijkheden zijn om een paar dagen mee te draaien op een totaal andere afdeling. Dit geeft je niet alleen nieuwe inzichten in hoe andere afdelingen werken, maar het kan ook leiden tot ideeën in hoe je je eigen werk kunt verbeteren of vernieuwen. 

7. Start een nevenproject 

Soms ligt het antwoord op vernieuwing en uitdaging niet in je dagelijkse werk, maar in iets wat je ernaast doet. Overweeg om een bij-project te starten dat aansluit bij je interesses of vaardigheden die je wilt ontwikkelen. Dit kan variëren van het schrijven van een blog tot het opzetten van een klein bedrijfje naast je werk waarmee je jouw huidige skills op een andere manier kunt inzetten. 

Kleine stappen leiden tot grote veranderingen 

Het gevoel dat je stilstaat in je werk kan frustrerend zijn, maar onthoud dat er altijd mogelijkheden zijn om jezelf opnieuw uit te dagen en te ontwikkelen. Het begint vaak in het nemen van kleine, behapbare stappen. Of je nu kiest voor het volgen van een opleiding, het uitbreiden van je netwerk of het verkennen van nieuwe mogelijkheden binnen je huidige functie, elke stap brengt je dichter bij een uitdagendere carrière waar je energie van krijgt.  

Op zoek naar inspiratie voor het volgen van een opleiding of training? Bekijk de opleidingen van NCOI

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.