Nieuwe Botlekbrug is knap staaltje geotechniek

De kabels en leidingen bij de huidige Botlekbrug bij Spijkenisse hangen boven de brug. Bij de nieuwe Botlekbrug verdwijnen ze in 2 grote zinkers in de Oude Maas. Een knap staaltje geotechniek.

De nieuwe Botlekbrug, die de oude en veel smallere brug vervangt, is onderdeel van het project verbreding A15 Maasvlakte-Vaanplein. Voor elk van de 2 brugdekken van de nieuwe brug is een zinker van 265 ton voor kabels en leidingen geplaatst. Dit zijn u-vormige, stalen buizen van 100 meter lang en 20 meter hoog. Een ploeg van 35 mensen heeft op 4 mei 2013 de tweede en laatste zinker afgezonken. Bij zo’n grootscheeps project is het belang van geotechniek enorm groot. Zowel in de voorbereidende fase, de ontwerpfase, de bouwfase als in de installeringsfase komt er geotechniek bij kijken.

Noodzaak van geotechnisch advies

Een afdeling geotechniek adviseert onder andere over funderingen van bouwwerken zoals gebouwen maar ook tunnels, viaducten en bruggen. Maar geeft ook advies op het gebied van risico-inventarisatie. Denk daarbij aan de gevolgen van heien, ontgravingen, ophogingen, bouwputten, bemalingen van bouwputten. Geotechnisch risicomanagement is in de ontwerpfase, maar ook tijdens de uitvoeringsfase noodzakelijk. Door middel van een risico-inventarisatie of –analyse kunnen de geotechnische risico’s in kaart gebracht worden om die vervolgens beheersbaar te maken. Vervolgens heb je te maken met geotechnisch grondonderzoek. Denk aan de invloed van werkzaamheden in en aan de bodem op de omgeving en visa versa. Hier moet ook rekening worden gehouden met de infrastructuur die invloed hebben op kabels en leidingen.

Opleidingen geotechniek

Op 10 september 2013 starten de basisopleiding Grondmechanica en funderingstechniek (CGF-2) en de vervolgopleiding CGF-1 Reed Business Opleidingen verzorgt deze opleidingen onder auspiciën van de afdeling Geotechniek van KIVI NIRIA (Koninklijk Instituut van Ingenieurs – NIRIA). Tijdens de 14 bijeenkomsten krijg je alle benodigde inzicht, kennis en vaardigheden op het gebied van geotechniek aangereikt, zoals grondonderzoek, actuele richtlijnen, funderingen op palen of staal, ophogingen, zettingen en stabiliteit en grondkerende constructies.

Bronnen: infrasite.nl en gwwopleiding.nl.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.