Menu

Nieuwe Botlekbrug is knap staaltje geotechniek

De kabels en leidingen bij de huidige Botlekbrug bij Spijkenisse hangen boven de brug. Bij de nieuwe Botlekbrug verdwijnen ze in 2 grote zinkers in de Oude Maas. Een knap staaltje geotechniek.

De nieuwe Botlekbrug, die de oude en veel smallere brug vervangt, is onderdeel van het project verbreding A15 Maasvlakte-Vaanplein. Voor elk van de 2 brugdekken van de nieuwe brug is een zinker van 265 ton voor kabels en leidingen geplaatst. Dit zijn u-vormige, stalen buizen van 100 meter lang en 20 meter hoog. Een ploeg van 35 mensen heeft op 4 mei 2013 de tweede en laatste zinker afgezonken. Bij zo’n grootscheeps project is het belang van geotechniek enorm groot. Zowel in de voorbereidende fase, de ontwerpfase, de bouwfase als in de installeringsfase komt er geotechniek bij kijken.

Noodzaak van geotechnisch advies

Een afdeling geotechniek adviseert onder andere over funderingen van bouwwerken zoals gebouwen maar ook tunnels, viaducten en bruggen. Maar geeft ook advies op het gebied van risico-inventarisatie. Denk daarbij aan de gevolgen van heien, ontgravingen, ophogingen, bouwputten, bemalingen van bouwputten. Geotechnisch risicomanagement is in de ontwerpfase, maar ook tijdens de uitvoeringsfase noodzakelijk. Door middel van een risico-inventarisatie of –analyse kunnen de geotechnische risico’s in kaart gebracht worden om die vervolgens beheersbaar te maken. Vervolgens heb je te maken met geotechnisch grondonderzoek. Denk aan de invloed van werkzaamheden in en aan de bodem op de omgeving en visa versa. Hier moet ook rekening worden gehouden met de infrastructuur die invloed hebben op kabels en leidingen.

Opleidingen geotechniek

Op 10 september 2013 starten de basisopleiding Grondmechanica en funderingstechniek (CGF-2) en de vervolgopleiding CGF-1 Reed Business Opleidingen verzorgt deze opleidingen onder auspiciën van de afdeling Geotechniek van KIVI NIRIA (Koninklijk Instituut van Ingenieurs – NIRIA). Tijdens de 14 bijeenkomsten krijg je alle benodigde inzicht, kennis en vaardigheden op het gebied van geotechniek aangereikt, zoals grondonderzoek, actuele richtlijnen, funderingen op palen of staal, ophogingen, zettingen en stabiliteit en grondkerende constructies.

Bronnen: infrasite.nl en gwwopleiding.nl.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtual classroom en e-learning NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.