HBO Bacheloropleiding
NVAO geaccrediteerd
Langer dan 36 maanden
April 2023
Er is een toenemend tekort aan financieel professionals. Zie je een carrière als (assistent-)accountant wel zitten? Ben jij degene die ondernemers in het midden- en kleinbedrijf adviseert over hun financiële bedrijfsvoering? Dan is deze HBO Bachelor Accountancy een passende keuze. Deze opleiding is gebaseerd op het actuele Rapport Eindtermen van de Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA) en is officieel door de NVAO geaccrediteerd. Docenten uit de dagelijkse praktijk dagen je uit om je te ontwikkelen tot een professional op het brede werkterrein van accountancy. Hiermee leg je een fundament voor een latere opleiding tot accountant. Deze opleiding wordt uitgevoerd door onze businesspartner Hogeschool Markus Verbeek Praehep.
Tijdens de opleiding word je kosteloos ingeschreven in het aspirant-register Financieel Management van de Stichting Register Fiscaal & Financieel Advies (SRFA). De SRFA is een actief register van ruim 600 financieel professionals. Registratie bij de SRFA toont aan dat je een gedegen financiële opleiding hebt genoten én dat je jouw kennis en vaardigheden up-to-date houdt.
De HBO Bachelor Accountancy is bedoeld voor ambitieuze mensen die zich op HBO-niveau willen ontwikkelen in de accountancy.
Deze Bachelor kun je volgen als je een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4 hebt. Beschik je over geen van deze diploma’s? Dan kun je ook instromen met een 21+ toets. Hiermee laat je zien dat je de kwaliteiten hebt die nodig zijn voor een HBO Bacheloropleiding, bijvoorbeeld door je werkervaring.
Enige voorkennis van de basisprincipes van boekhouden is gewenst wanneer je start met de inleidende module Moderne Bedrijfsadministratie Bedrijfsadministratie in fase 1.
De HBO Bachelor Accountancy is speciaal ontwikkeld voor werkenden. De opleiding bestaat uit 3 fases en een afstudeerfase. Per fase volg je meerdere modules. Jouw opleiding wordt op maat gemaakt, waarbij jouw vooropleiding en werkervaring bepalen hoe snel je de opleiding kunt doorlopen. Tijdens je gehele studie heb je een persoonlijke studiebegeleider als vaste contactpersoon voor alles waar je tijdens je opleiding tegenaan loopt.
Als je een baan hebt die aansluit op je opleiding, dan maak je opdrachten in je eigen werkomgeving. Zo doe je ervaring op met de onderwerpen uit de opleiding. Ligt je werk niet in het verlengde van de opleiding? Dan kun je toch deelnemen. Je loopt dan stage, zodat je ervaring kunt opdoen in het vakgebied. Je kunt je stage combineren met het afstuderen, maar je kunt ook eerder in de opleiding stage lopen.
Bij ons kun je flexibel studeren. Dat betekent dat jij de opleidingsvariant kunt volgen die bij jou past. Met elke variant behaal jij jouw erkende HBO Bachelorgetuigschrift, maar op basis van jouw vooropleidingsniveau of werkervaring kun je je opleiding anders doorlopen.
In 3 fases en een afstudeerfase doorloop jij jouw HBO Bachelor. Je kunt instromen met een diploma HAVO of MBO-niveau 4. Heb je deze diploma’s niet? Dan kun je ook instromen met een 21+ toets.
Op basis van je achtergrond, werk- en leerervaring bepaal jij samen met een studiecoach hoe, wat en waar je leert. Dit kan door middel van valideren (het laten waarderen van eerder opgedane werk- en leerervaringen) of door het volgen van onderwijs. Heb je belangstelling voor HBO OP MAAT? Meld je dan aan voor de reguliere opleiding. Door in je toelatingsdossier de extra vragen over HBO OP MAAT te beantwoorden, kun je zien of het interessant voor je is. Als je hiervoor kiest kun je dit in het toelatingsdossier meteen aangeven. Een studiecoach neemt dan contact met je op. Bekijk HBO OP MAAT voor meer informatie.
Betaal je het programma zelf? Dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, een aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen. Daarmee kan iedereen de opleidingskosten grotendeels door de overheid laten financieren. Zie levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie of neem contact op met onze opleidingsadviseurs.
Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Omdat je binnen een groep veel van elkaar leert, bieden we je een alternatieve locatie aan wanneer er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen zijn.
Behoefte aan meer flexibiliteit? Met de lesvariant e-learning studeer je in je eigen tijd en in je eigen tempo op afstand. Je wordt online begeleid door een ervaren docent.
Voor de unieke combinatie van beide lesvarianten kies je voor virtual classroom. Hierbij volg je de lessen op vaste tijdstippen, met een docent én digitaal. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.
In de eerste fase leg je de basis voor je studie HBO Bachelor Accountancy. Wat je in deze eerste fase leert is herkenbaar, waardoor je het meteen in je werk kunt toepassen. In de tweede fase kies je een keuzeprogramma over een onderwerp dat je interesseert. Je hebt keuze uit veel verschillende richtingen waarmee je je opleiding voor een deel inkleurt naar eigen wens. Het gewenste HBO Bachelorniveau bereik je in de derde fase. Je afstudeeropdracht bestaat uit een onderbouwd advies dat gebruikelijk is binnen je beroepspraktijk.
De Bacheloropleiding bestaat uit 240 EC (studiepunten). Het programma is opgedeeld in 3 fases en een afstudeerfase. In elke fase behaal je 60 EC. Elke fase bestaat uit modules waarin steeds een onderwerp centraal staat.
In fase 1 krijg je een introductie in de belangrijkste onderwerpen van accountancy. Zo ga je aan de slag met de wet- en regelgeving waarmee een accountant in zijn werk rekening moet houden. Daarnaast ontvang je een breder overzicht van een aantal economische modules, waaronder Financial Accounting 1. Ook Data science en onderzoek komen aan bod; essentiële onderwerpen voor elke financial. Je behaalt in deze fase direct je diploma Moderne Bedrijfsadministratie. Heb je al een diploma Moderne Bedrijfsadministratie en ben je toelaatbaar tot deze HBO Bachelor Accountancy? Dan wordt een groot deel van deze eerste fase vrijgesteld. Je gaat aan de slag met de volgende modules en onderwerpen:
In de tweede fase volg je een verdiepend programma waarin je belangrijke onderwerpen combineert. Zo ga je intensief aan de slag met de jaarrekening en consolidatie, data-analyse en rapportages, de beginselen van auditing en risicobeheer. De volgende modules en onderwerpen komen aan bod:
In fase 3 volg je 5 modules waarmee je de opgedane kennis verdiept, waaronder Auditing, Internal control & accounting information systems 2, Strategie, leiderschap en organisatie en Recht. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan ethische kwesties waarmee een accountant te maken krijgt.
Deze fase bestaat uit enkele accountancymodules en je studeert af. Je specialiseert je nog eens extra in Algemene economie en Financial accounting MKB. Je gaat aan de slag met het praktijkprogramma en diverse modules en onderwerpen. Zo leer je nog meer op het gebied van financiële verantwoording bij NGO’s en bijzondere bedrijfstakken, de toepassing van de hoofdlijnen IFRS-SME, macro- en micro-economie, internationale economie en valutamarkten.
Deze opleiding wordt uitgevoerd door onze businesspartner Hogeschool Markus Verbeek Praehep. Je behaalt met deze opleiding een erkend diploma. Je ontvangt namelijk het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Accountancy’ van Hogeschool Markus Verbeek Praehep. Je mag dan de graad BSc (Bachelor of Science) voeren. Deze opleiding is officieel geaccrediteerd door de NVAO en voldoet daarmee aan alle strenge eisen die gelden voor Bacheloropleidingen. Je ontvangt een internationaal erkend Bachelorgetuigschrift met hoge waarde op de arbeidsmarkt. Zie Erkenningen voor meer opleidingsinformatie.