Wat is het verschil tussen bedrijfskunde en technische bedrijfskunde?

Studeer je bedrijfskunde, dan leer je alles over bedrijfsprocessen en het oplossen van problemen binnen een organisatie. Bij technische bedrijfskunde leer je dat ook, maar je hebt veel meer bètavakken. Denk aan wiskunde, bedrijfskundige economie en bedrijfskundige informatica. Meer weten over de verschillen tussen deze twee studierichtingen? Lees dan verder in onze blog.

Definitie van technische bedrijfskunde vs. reguliere bedrijfskunde

Bedrijfskunde richt zich op zo’n beetje alles dat te maken heeft met het begrijpen en managen van organisaties en bedrijfsprocessen. Een behoorlijk brede studie dus, die een heel scala aan disciplines omvat, waaronder management, marketing, boekhouding, financiën, operations en strategie. Als bedrijfskundige help je organisaties hun doelen te bereiken door ervoor te zorgen dat de bedrijfsprocessen effectief zijn en zo efficiënt mogelijk verlopen.

Technische bedrijfskunde is een specialisatie binnen de bedrijfskunde. Deze studie richt zich op de toepassing van technologie op bedrijfsprocessen en -systemen. Kies je hiervoor, dan combineer je elementen van techniek, bedrijfskunde en management om oplossingen te vinden voor technische problemen in een zakelijke context. Als technisch bedrijfskundige loop je er warm voor om bedrijfsprocessen te optimaliseren door technologie te integreren met managementvaardigheden, waaronder technologiebeheer, innovatie, productbeheer en projectmanagement.

Goed om te weten: beide studierichtingen zijn even belangrijk en complementair aan elkaar. Bedrijfskunde zorgt voor een breder inzicht in het bedrijfsleven, terwijl technische bedrijfskunde zich richt op specifieke technische aspecten van een bedrijf. Samen geven ze een compleet beeld van een bedrijf en dragen ze bij aan het succes van een organisatie.

Competenties van een bedrijfskundige

Los van de richting die je kiest, als bedrijfskundige heb je verschillende competenties nodig. Welke dan? We zetten een paar belangrijke basiscompetenties voor je op een rij:

  • Analytisch denken: als bedrijfskundige moet je in staat zijn om complexe problemen te analyseren en vervolgens met logische en effectieve oplossingen te komen.
  • Communicatievaardigheden: duidelijk, beknopt en effectief communiceren is essentieel. Als bedrijfskundige werk je immers vaak samen met allerlei afdelingen, teams en stakeholders.
  • Leiderschap: bedrijfskundigen moeten teams kunnen leiden en motiveren. En ze moeten natuurlijk in staat zijn om veranderingen te initiëren, te beheren en de verantwoordelijkheid te nemen voor de resultaten ervan.
  • Financiële kennis: inzicht hebben in de financiële aspecten van een organisatie is key voor elke bedrijfskundige. Denk aan zaken als de financiële rapportage, budgettering, kostenbeheersing en investeringsanalyse.
  • Strategisch denken: bedrijfskundigen moeten verder kunnen denken dan alleen morgen en overmorgen. Het ontwikkelen van een langetermijnstrategie is dan ook belangrijk.
  • Innovatief denken: creatieve oplossingen bedenken voor zakelijke uitdagingen is belangrijk. Net als nieuwe kansen identificeren om de organisatie vooruit te helpen.
 

Let wel, dit rijtje competenties is zeker niet uitputtend. Als bedrijfskundige is het bijvoorbeeld ook belangrijk om op de hoogte te blijven van trends en ontwikkelingen in het vakgebied, en om voortdurend te blijven leren en groeien om effectief te blijven in het bedrijfsleven.

De verschillen op een rij

Hoewel je als bedrijfskundige altijd over bepaalde basale competenties moet beschikken, maakt het toch ook wel degelijk wat uit of je regulier of technisch bedrijfskundige bent. De verschillen komen al duidelijk tot uitdrukking in de twee verschillende studierichtingen:

Reguliere bedrijfskunde

  • Nadruk op alfavakken (o.a. recht, ethiek, economie, marketing)
  • Gericht op het optimaliseren van bedrijfsprocessen
  • Vaardigheden in management, marketing en financiën
  • Mogelijkheden in verschillende sectoren en branches
 

Technische bedrijfskunde

  • Nadruk op bètavakken (o.a. wiskunde, informatietechnologie, procestechnologie)
  • Gericht op het integreren van technologie in bedrijfsprocessen
  • Vaardigheden in technologiebeheer, innovatie en productiebeheer
  • Mogelijkheden in sectoren waar technologie een belangrijke rol speelt, zoals de hightechindustrie en de engineering sector

 
Kortom, reguliere bedrijfskunde richt zich op het beheren en optimaliseren van bedrijfsprocessen met behulp van o.a. economische en juridische kennis, terwijl technische bedrijfskunde zich richt op het integreren van technologie in bedrijfsprocessen en het beheer van technologische innovatie.

Aan de slag als technisch bedrijfskundige?

Ben je na het lezen van dit blog enthousiast geworden en wil je werken aan je competenties als technisch bedrijfskundige? Bij NCOI Opleidingen vind je hier diverse opleidingen voor. Van training tot opleiding op MBO-, HBO-, of Masterniveau. Bekijk ons aanbod aan bedrijfskundeopleidingen en kies de opleiding die het beste bij je past.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.