Belastingaangifte vergeten. Wat kunt u doen?

De deadline voor het doen van de belastingaangifte was dit jaar door de drukte op de website van de Belastingdienst opgeschoven van 1 naar 5 mei. Het zou natuurlijk kunnen dat u het met het opstarten van uw bedrijf zo druk had dat de aangifte erbij ingeschoten is. Er is dan een kans dat de Belastingdienst u een boete oplegt.
 
Dat zal niet gebeuren als het de eerste keer is dat u te laat bent met de aangifte inkomstenbelasting. U krijgt in eerste instantie een herinnering met het verzoek om de aangifte alsnog zo snel mogelijk te doen. Als er geen reactie komt op de herinnering, stuurt de Belastingdienst een aanmaning. De termijn om dan alsnog aangifte te doen is meestal tien werkdagen.
 
Verzuimboete en vergrijpboete
De Belastingdienst hanteert twee verschillende boetes. De verzuimboete en de vergrijpboete. De eerste krijgt u als u na alle herinneringen en aanmaningen de aangifte alsnog indient. De verzuimboete is 369 euro, maar hij kan oplopen naar 5.278 euro als al vaker is verzuimd om de aangifte in te dienen. Bij de verzuimboete gaat de Belastingdienst er vanuit dat er geen opzet in het spel is.
 
Als er een vermoeden van opzet is bij het niet of te laat insturen van de aangifte of het bewust verkeerd invullen van de aangifte, kan er een vergrijpboete worden opgelegd. Daarbij maakt de Belastingdienst wel onderscheid tussen opzet en grove schuld. Bij opzet is de boete 50 procent van de belasting die is verzwegen en bij grove schuld is dat 25 procent.
 
Voorkomen van een boete
Voorkomen van een boete is natuurlijk altijd beter. De beste manier om dat te doen is op tijd en correct aangifte te doen. Het kan verstandig zijn om een accountant in de arm te nemen. Die houdt u op de hoogte van de deadlines en waarschuwt op tijd dat de administratie bij hem moet worden ingeleverd. Als dat niet gaat lukken, vraagt de accountant uitstel van de aangifte aan.
 
Heeft u wél aangifte gedaan, maar niet (helemaal) de correcte cijfers ingevuld, kan een vergrijpboete nog worden voorkomen door de aangifte op tijd te verbeteren. Als u bijvoorbeeld bent vergeten een erfenis in te vullen, krijgt u geen boete als u deze fout binnen twee jaar vrijwillig herstelt. U maakt dan gebruik van de inkeerregeling.
 
Boete aanvechten
De Belastingdienst stuurt voorafgaand aan een boete altijd schriftelijk een bericht. De boete kan dan nog worden aangevochten met een bezwaarschrift of een verzoekschrift. Tegen beslissing hierop kunt u als laatste mogelijkheid nog in beroep gaan.
 
NCOI Opleidingen heeft een uitgebreid pakket aan opleidingen op het gebied van Fiscaal Recht. Maar ook als u zich (verder) wilt bekwamen in het voeren van uw Bedrijfsadministratie heeft NCOI daarvoor opleidingen op zowel MBO-, HBO- als Masterniveau. Om als ondernemer succesvol te zijn kunt u bij NCOI de juiste kennis en vaardigheden ontwikkelen met een opleiding op het gebied van Ondernemerschap.
 
Bron: Rabobank, Belastingdienst

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.