Wat is de betekenis van verzorgende IG?

Wat is een verzorgende IG? En waar staat de afkorting IG voor? Verzorgende IG betekent voluit verzorgende individuele gezondheidszorg (VIG). De term VIG of VIG’er wordt ook vaak gebruikt. Dat is dus hetzelfde als verzorgende IG. De verzorgende IG (VIG) is opgeleid in het Nederlandse middelbaar beroepsonderwijs op niveau 3 en werkt in de verpleging, verzorging, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, kraamzorg of gehandicaptenzorg. Het is een afwisselende baan waar veel vraag naar is. Een mooie baan ook als je ervan houdt mensen te helpen en met mensen samen te werken.

Wat doet een verzorgende IG?

Nu we de betekenis van verzorgende IG hebben opgehelderd, kunnen we bekijken wat een verzorgende IG doet. Een verzorgende IG helpt en ondersteunt mensen die zichzelf (tijdelijk) niet kunnen redden. Denk aan oudere mensen, mensen die moeten revalideren na een operatie of vrouwen die zijn bevallen.

Takenpakket verzorgende IG

Je cliënt behandel je volgens een zorgplan. Dit heb je opgesteld samen met een zorgteam waar je onderdeel van bent. In het zorgplan staat beschreven wat de doelstellingen zijn van de cliënt en welke zorg jij als verzorgende IG verleent. Je werk voer je verder vooral zelfstandig uit.

Je zorgtaken bestaan uit:

  • Dagelijkse verzorging van de cliënt zoals wassen en aankleden.
  • (Een aantal) verpleegtechnische handelingen. Het gaat dan om bijvoorbeeld het toedienen van medicatie, of het inbrengen van een katheter. 
  • Je voert gesprekken met de cliënt en biedt een luisterend oor. 
  • Je bent de spil in het contact met de familie, de huisarts en andere zorgprofessionals zoals de fysiotherapeut of verpleegkundige. 
     

Wat is het verschil tussen een verzorgende IG en een verpleegkundige?

Er bestaat een verschil tussen een verzorgende IG en een verpleegkundige. Verzorgenden IG helpen bij de dagelijkse basiszorg, zoals wassen en aankleden, en geven ondersteuning bij dagelijkse handelingen. Denk daarbij aan het klaarmaken en serveren van het ontbijt of het bezoek aan het toilet. Daarnaast heeft de verzorgende IG een signalerende functie.

Verpleegkundigen zijn opgeleid op het niveau van MBO-V of HBO-V. Zij zijn actief in de volle breedte van de gezondheidszorg. Verpleegkundigen bieden basiszorg en mogen zelfstandig verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals prikken, wonden verzorgen, katheter verwisselen, zuurstof aanreiken en bloedsuiker bepalen. Ook coördineren en organiseren ze het verlenen van zorg.

Mocht je de opleiding voor verzorgende IG hebben gevolgd, dan kun je daarna kiezen voor de opleiding verpleegkundige. Deze opleiding wordt gegeven op het niveau MBO 4. Een verzorgende IG doet grotendeels hetzelfde werk als een verpleegkundige. Beide beroepen hebben het MBO-niveau. Het verschil is dat de verpleegkundige meer te maken heeft met situaties die snel veranderen. Hun werk is veelomvattender en complexer.

Wat is het verschil tussen een verzorgende en een verzorgende IG?

Het verschil tussen verzorgende en verzorgende IG? Dat zit in het niveau en in de bevoegdheden. Een verzorgende richt zich met name op het welzijn van de cliënt en voert licht verzorgende handelingen uit, zoals koffiezetten, ontbijt klaarmaken, assisteren bij wassen en aankleden en huishoudelijke werkzaamheden als stofzuigen en afwassen. De verzorgende heeft niveau 2.

Als verzorgende IG heb je niveau 3. Je kunt en mag verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals injecteren, katheteriseren en een maagsonde inbrengen. Verzorgenden zonder deze opleiding zijn hiertoe niet bevoegd. In de opleiding tot verzorgende IG komen deze handelingen aan bod in een aparte module.

Wil je verzorgende IG worden?

Verzorgende IG worden? Dan moet je een erkend MBO Opleiding Verzorgende IG behalen. Dit diploma wordt erkend door de branche en door werkgevers. Je wordt dan officieel geregistreerd als verzorgende IG. Je kunt dit diploma behalen door de erkende opleiding MBO Verzorgende IG niveau 3 te volgen. Bij NCOI kun je deze opleiding ook volgen in combinatie met een specialisatie zoals kraamzorg of gehandicaptenzorg.

Toelating opleiding

Hoe wordt je toegelaten tot de opleiding? Om de opleiding MBO Verzorgende IG niveau 3 te kunnen volgen, beschik je over een van de volgende diploma’s: een MBO-diploma niveau 2, een VMBO-diploma (kader, gemengde of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar leerjaar 4.

Doorgroeimogelijkheden verzorgende IG

Denk je ook al na over wat de mogelijkheden zijn na een opleiding tot verzorgende IG? Er zijn verschillende mogelijkheden voor een vervolgopleiding. Je kunt doorgroeien naar verpleegkundige niveau 4 met de BBL-opleiding. Wil je je verder ontwikkelen tot een regiefunctie, dan is er de opleiding tot EVV-er (Eerst Verantwoordelijke Verzorgende). Maar je kunt je ook bezighouden met de ontwikkeling van je collega’s als praktijkopleider. En je bijvoorbeeld specialiseren met een opleiding in geriatrie of palliatieve zorg.

Wil je meer weten?

Wil je meer informatie over onze opleidingen of heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste opleiding? Neem contact op met onze opleidingsadviseurs. Zij helpen je graag verder en gaan samen met jou op zoek naar wat bij jou past. Je kunt ze bereiken via 035 -6 400 411 of via info@ncoi.nl.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland

NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.