De Nederlandse bouw in de steigers: de cijfers van begin 2017

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de industriële sector. 
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Er wordt weer flink gebouwd: het afgelopen half jaar is de totale bouwsector sterk gegroeid. Bouwbedrijven, ingenieursbureaus en architectenbureaus hadden meer werk en de komende periode behouden we die stijgende lijn. Volgens alle conjunctuurindicatoren blijven de productie én het aantal beschikbare banen groeien binnen alle schakels in de bouwketen. Een blik op de statistieken…

De omzet van de hele bouwsector steeg in het eerste kwartaal van 2017 met 5,5%. Voor bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw, waaronder de bouw van woningen en gebouwen, zag het er nog rooskleuriger uit. Hun omzet lag 9,5% hoger dan een jaar eerder. Dat betekende een stijging voor het tiende kwartaal op rij. Ook de vergunde bouwsom voor woningen en bedrijfsgebouwen nam toe. Het eerste kwartaal van 2017 bracht ook veel goeds voor bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw. Voor het eerst in vier kwartalen realiseerden zij samen een omzetgroei van 4,1%. De totale groei werd vooral veroorzaakt door de omzet van de (spoor)wegen- en tunnelbouwers die met 6% steeg. De groei van bedrijven in de gespecialiseerde bouw, zoals sloop- en afwerkingsbedrijven, was gematigder dan in voorgaande kwartalen: 2,9%.

Nederlandse bouw aan de top van Europa

Ook in vergelijking met heel Europa scoort de Nederlandse bouw goed: onze nieuwbouwmarkt van utiliteitsgebouwen is de meest dynamische in West-Europa. In 2017 én de jaren die nog komen. In de woningbouw en de renovatie van gebouwen hoort Nederland zelfs bij de vier best presterende landen. De Nederlandse ontwikkelingen in de grond-, water- en wegenbouwproductie zijn gemiddeld binnen Europa.

Investeringen blijven achter, aantal inwoners groeit

De totale bouwsector zit in de lift, maar de investeringen blijven in verhouding achter. Tijdens de crisis daalde het aantal investeringen flink, maar dat gold niet voor de investeringsopgaven. Onze bevolking en het aantal huishoudens in Nederland blijven stevig groeien. De vluchtelingencrisis heeft hier onlangs nog aan bijgedragen. Vooral in de dichtbevolkte delen van Nederland stijgt het aantal inwoners. Denk aan de Randstad en in en om sterke steden elders. Als de groei doorzet telt Nederland over vijftien jaar achttien miljoen inwoners. Het zijn er nu zeventien miljoen. Ons gemiddelde besteedbare inkomen – na verrekening van ziektekosten – blijft stijgen. We zijn ook steeds beter opgeleid en stellen hogere eisen. Niet alleen op persoonlijk gebied, maar ook wat betreft collectieve onderwerpen als bereikbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid.

Meer investeringen nodig

Het gaat dus goed met de Nederlanders. Maar om groei te blijven faciliteren moet Nederland weer een investeringsland worden. Wat is er nodig?

  • € 385 miljard aan investeringsopgave in de nieuwbouw en in de kwaliteitsverbetering van onze woningvoorraad, in de periode 2015-2030.
  • € 150 miljard aan investeringen voor het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad. In 2030 zijn we dan op de helft van de slag naar energieneutraliteit in 2050.
  • € 245 miljard aan investeringen om onze infrastructuren te verbeteren, vervangen en uit te breiden.

Meer vacatures in de bouw

We kunnen aan de slag met thema’s als wonen, bereikbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid, maar dat vraagt wel wat van opdrachtgevers en aannemers. Zowel binnen de burgerlijke en utiliteitsbouw, als de grond-, weg- en waterbouw is goed geschoold personeel nodig. Eind 2016 groeide het aantal vacatures in de bouw al, ondanks het gure weer van het laatste kwartaal. Die groei is doorgezet in 2017. In het eerste kwartaal van 2017 steeg het aantal openstaande vacatures in de bouw enorm. In totaal stonden er 9.600 vacatures open. Dat zijn er ruim 30% meer dan de 7.300 openstaande vacatures in het laatste kwartaal van 2016. Zo’n stijging zagen we voor het laatst in het eerste kwartaal van 2014.

Zorg voor goed opgeleid personeel

De crisis is voorbij. In 2017 krijgt u de ene na de andere klus aangeboden. Bent u of zijn uw medewerkers er klaar voor? NCOI Techniek & Veiligheid helpt u aan de benodigde kennis en vaardigheden via een passende opleiding. Denk aan:

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in de industriële sector. 
Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.