Menu

Meer bewegen vermindert bijwerkingen chemotherapie

Vermoeidheid, conditieverlies, misselijkheid en pijn vormen vaak de onvermijdelijke keerzijde van chemotherapie. Vrouwen met borstkanker die tijdens hun behandeling een bewegingsprogramma volgen, hebben echter minder last van al die bijwerkingen. Daar komt bij dat bij hen de dosering van de chemo ook minder vaak moet worden bijgesteld. Dat blijkt uit een onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek, onlangs gepubliceerd in Journal of Clinical Oncology.

Drie groepen
Onder leiding van Neil Aaronson zijn 230 borstkankerpatiënten onderzocht die na hun operatie aanvullende chemotherapie kregen. De patiënten werden in drie groepen verdeeld.

Eén groep volgde onder begeleiding van fysiotherapeut een middelhoog intensief bewegingsprogramma gericht op conditie en kracht, de tweede groep nam zonder begeleiding deel aan een laag intensief bewegingsprogramma voor thuis en de derde groep, de controlegroep, volgde geen bewegingsprogramma.

Sterk effect
Vrouwen die een bewegingsprogramma volgden, hadden overduidelijk minder last van de bekende chemobijwerkingen. Dat effect was het sterkst waarneembaar bij vrouwen die onder fysiotherapeutische begeleiding het meest intensieve programma volgden.

Verder was het opvallend dat de vrouwen in deze groep de chemotherapie ook het beste volhielden; bij slechts 12 procent van de gevallen bleek aanpassing van de dosering noodzakelijk. In de controlegroep moest bij 34 procent van de vrouwen de dosering worden aangepast.

Liever actief
Volgens Aaronson staan deze onderzoeksresultaten haaks op eerdere medische richtlijnen: "Vroeger werd patiënten die chemotherapie krijgen geadviseerd om het rustig aan te doen. Maar het is dus beter om juist actief te worden. Wat onze studie bovendien laat zien, is dat ook een licht bewegingsprogramma een positief effect heeft. Dat is prettig voor wie echt geen zin heeft om te gaan sporten. Ook een beetje beweging helpt ten opzichte van niets doen."

Succesvolle therapie door bewegen?
Aaronson benadrukt dat er op grond van de studie nog geen uitspraken kunnen worden gedaan over de invloed van bewegen op het succes van de chemotherapie: "Vrouwen die een intensief bewegingsprogramma volgen, houden de chemotherapie beter vol. Maar dit betekent niet automatisch dat de uitkomsten van de behandeling voor hen gunstiger zullen zijn. Er is meer onderzoek nodig om hier echt iets zinvols over te kunnen zeggen.”

Interessant onderwerp? NCOI heeft een breed aanbod aan medische en paramedische trainingen en biedt ook trainingen op het gebied van sport en beweging.

Bron: Telegraaf

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtual classroom en e-learning NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.