Minder loon om ontslag te voorkomen?

Minder loon om ontslag te voorkomen. Uit het Nationaal Salaris Onderzoek blijkt dat 1 op de 3 werknemers hiertoe bereid is. U ook? En zo ja, tot welke prijs?

Het is te hopen dat het u bespaard blijft, maar komt wel steeds vaker voor: salarisverlaging, ook wel demotie genoemd, om te voorkomen dat er gedwongen ontslag plaatsvindt. Over dit specifieke onderwerp hebben Intermediair en Universiteit Nyenrode een enquête gehouden onder ruim 109.000 Nederlanders. Hiervan laat 16,5% weten wel loon in te willen leveren voor een mooiere leaseauto. Verder kiezen 4 van 10 ondervraagden voor een beter pensioen of een andere, interessantere baan. En een kwart is bereid minder te verdienen wanneer het werk dichter bij huis is of in ruil voor 5 extra vakantiedagen.

Inhoud belangrijkste

“Het valt op dat werknemers vooral de inhoud van hun baan belangrijk vinden”, vertelt redactiecoördinator Anton van Elburg van Intermediair. “De bereidheid om salaris in te leveren is daarvoor het grootst. Ook het bedrag dat zij willen inleveren ligt hier hoger dan bij de andere punten. Een mooi signaal voor werkgevers: zij kunnen goede werknemers binden door ze uit te blijven dagen in functie.” Wat verder opvalt in het onderzoek is dat mensen met een universitaire opleiding makkelijker salaris inleveren dan bijvoorbeeld mbo'ers. Ook mannen doen ook sneller een stapje terug dan vrouwen en dat geldt ook voor werknemers binnen de non-profitsector ten opzichte van hun collega’s in het bedrijfsleven.

Inlever-Top 5

  • Inhoudelijk interessantere baan: 41,4%
  • 10% hoger pensioen: 38,0%
  • Baanbehoud: 33,9%
  • 5 extra verlofdagen: 25,7%
  • Dichterbij huis werken: 23,9%

Wat kunt u doen?

Ok, tot zover het onderzoek. Maar stel dat u gevraagd wordt om salaris/ uren in te leveren? Hoe zou u dan met die situatie omgaan? Waar moet u dan aan denken? Wat zijn de mogelijkheden en wat zijn de valkuilen? En hoe voorkomt u dat u bijvoorbeeld ergens mee akkoord gaat ten koste van uw pensioen?

  • U bent niets verplicht

Het is belangrijk dat u te allen tijde goed beseft dat u als werknemer nooit verplicht bent om in te stemmen met een loonsverlaging. Ook juridisch zou dit geen consequenties mogen hebben.

  • Vraag compensatie

Stel, u levert een aantal uur in. U verdient dan minder, ontvangt minder vakantiegeld, maar het heeft ook gevolgen voor uw pensioen. Zo’n 20% minder salaris, betekent ook al snel zo’n 20% minder pensioenopbouw. Wat dan? U kunt uw werkgever voorstellen om het bedrag wat u misloopt helemaal of gedeeltelijk te comperseren. Dit kan ofwel door dit bedrag in 1 keer uit te keren, of door een deel van het ingeleverde salaris toch door te betalen gedurende een bepaalde periode. Die extra som telt dan mee bij de bepaling van de pensioentoeslag, winstdeling en dergelijke, waardoor de schade aan de pensioenopbouw beperkt blijft.

  • Werktijdverkorting terugdraaien

Een andere mogelijkheid is om vast te laten leggen dat de werktijdverkorting weer wordt teruggedraaid als er betere tijden aanbreken. Maar hiervoor geldt: geen garanties, want hoe definieer je wanneer dat is?

  • Ontslag vergoeding gebaseerd op het oude salaris

Als u akkoord bent gegaan met minder salaris, maar uiteindelijk toch wordt ontslagen, dan loopt u kans om minder WW te ontvangen. De hoogte van de WW-uitkering is namelijk gebaseerd op het gemiddeld aantal arbeidsuren in de 26 weken voorafgaand aan de eerste werkloosheidsdag. Om dit te voorkomen kunt u dus met uw werkgever afspreken dat een eventuele ontslagvergoeding gebaseerd blijft op uw vorige salaris.

  • Eis een baangarantie

Steeds meer bedrijven verlangen van oudere werknemers dat zij salaris inleveren, omdat zij door de crisis te duur zijn geworden. Wat kunt u in zo’n geval doen? In het geval dat het bedrijf nog verre van een faillissement is, is het verstandig vooral niet meteen akkoord te gaan met minder loon. Wilt u uiteindelijk toch instemmen met minder loon, eis dan een baangarantie van uw werkgever. Ook is het wijs om de vorige 3 punten tijdens de onderhandeling mee te nemen.

Bronnen: nos.nl, intermediair.nl en telegraaf.nl.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.