Minister Bussemaker op werkbezoek bij NCOI-studenten

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een werkbezoek gebracht aan enkele private opleiders. Het doel van dit bezoek was om te zien hoe deze private opleiders omgaan met de wettelijke eisen en de wensen van werkgevers en werknemers en hoe zij deze vertalen in het onderwijs. Deze inzichten zullen onder andere worden gebruikt voor het formuleren van een visie voor 2020 op toekomstbestendig MBO-onderwijs.
 
Verschillende eisen aan MBO-onderwijs
"Vakmanschap is onmisbaar voor ons land. Daarnaast is het belangrijk dat mensen zich continu blijven ontwikkelen, een leven lang dus blijven leren", aldus minister Bussemaker. Een leven lang leren is noodzakelijk om inzetbaar te zijn en te blijven. Iets waar iedereen het wel over eens is. De vorm van dit onderwijs is een ander verhaal. De eisen van volwassenen en jongeren verschillen namelijk enorm. Volwassen combineren een opleiding of training met een drukke baan en/of gezinsleven en willen dan ook flexibel kunnen studeren. Iets dat voor jongeren niet aan de orde is. Een goed beeld van de eisen van de totale doelgroep is dan ook noodzakelijk voor een duidelijke visie op het toekomstige MBO-onderwijs.
 
In gesprek met NCOI-studenten
Nadat minister Bussemaker bij 3 ROC’s in gesprek was gegaan met scholieren, was het op 17 februari de beurt aan werkenden. Het werkbezoek begon bij Achmea, waar NCOI Opleidingen MBO-opleidingen verzorgt op de werkplek voor medewerkers die geen (relevant) diploma hebben. Samen met brancheorganisatie NRTO hebben Achmea en NCOI dit bezoek voorbereid en een programma voor de minister samengesteld. Hans Hillen (NRTO), Joke Elzenaar (NCOI) en Robert Boulogne (Achmea) hebben haar in aparte presentaties de verschillen tussen het reguliere en het private MBO-onderwijs laten zien. Daarna is minister Bussemaker met een aantal van haar collega’s in gesprek gegaan met NCOI-studenten. Op deze manier werd nog meer duidelijk dat het reguliere MBO-onderwijs niet geschikt is voor werkenden. Het was goed om te kunnen laten zien dat het bij MBO-studenten niet alleen gaat om jongeren. Het ministerie kan zich zo een reëel beeld vormen van de leerbehoeften van de totale doelgroep.
 
Diversiteit privaat onderwijs
Om een totaalbeeld van de private opleiders te krijgen, is minister Bussemaker ook bij NTI en Markus Verbeek Praehep langs geweest. Ze kreeg een presentatie over de online studenten van NTI en een presentatie over examinering van Markus Verbeek. "Wij hebben de minister tijdens het werkbezoek de diversiteit van het privaat onderwijs kunnen laten zien. Het gaat erom dat mensen blijven leren – of dat nu op de werkplek, online of klassikaal is – en zelf de regie nemen over hun loopbaan. Dat kan alleen wanneer zij zelf kunnen kiezen waar zij het onderwijs willen volgen. De overheid kan dit stimuleren door de deelnemer financieel te ondersteunen in plaats van de instelling. Alleen dan kan de student kiezen voor de opleider die het beste aansluit bij de specifieke wensen," aldus Ria van ´t Klooster, directeur bij de NRTO.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.