Spannend verkeersbord maakt bestuurders alerter

Bij een aanrijding telt iedere centimeter. Een paar centimeter kan immers het verschil betekenen tussen raken en niet raken en in het ergste geval zelfs tussen leven en dood. Hoe alerter automobilisten dus zijn, hoe sneller ze reageren en hoe kleiner de kans op een (dodelijk) ongeluk.
 
Borden moeten spannender
Amerikaanse onderzoekers hebben uitgezocht wat de mogelijkheden zijn om de aandacht van automobilisten te trekken en ze zo alerter te maken. Ze keken hierbij onder meer naar verkeersborden. Daarbij ontdekten ze dat een verkeersbord met een dynamische afbeelding (bijvoorbeeld rennende kinderen) een kortere reactietijd opleverde dan een bord met een statische afbeelding (staande of wandelende kinderen). Onze hersenen worden blijkbaar alerter als de afgebeelde situatie spannender wordt voorgesteld. De reactietijd nam af met 50 milliseconde. Dat lijkt weinig, maar bij een snelheid van 50 km/u scheelt het maar liefst 75 centimeter. En zelfs al rijdt u in de buurt van een school of speelplein maar 35 km/u, als het op een noodstop aankomt, heeft u nog altijd een halve meter minder nodig om tot stilstand te komen.
 
Hersenen zoeken naar beweging
Het voordeel zit 'm echter niet alleen in de kortere reactietijd. Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat een verkeersbord met daarop een dynamische afbeelding eerder wordt opgemerkt. Onze hersenen zijn continu op zoek naar veranderingen in onze omgeving en zien een bord met een dynamische afbeelding eerder. Als meer verkeersborden een spannender afbeelding zouden hebben, zouden automobilisten ze dus eerder zien en er ook alerter op reageren. Misschien kunnen hier in de toekomst slachtoffers mee voorkomen worden.
 
Interessante opleidingen
Wilt u meer weten over waarneming en perceptie en over hoe onze hersenen die verwerken? In onze psychologieopleidingen komen deze onderwerpen uitgebreid aan bod. Wilt u specifiek weten wat het effect van onze omgeving is op ons gedrag, dan is de Masterclass Psychologie en Gedrag voor u zeer interessant.
 
Bron: Scientias.nl

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.