Menu

7 tips om uw doelen daadwerkelijk te behalen

Vrijwel iedereen heeft ze: goede voornemens en doelen voor het komende jaar. Vaak blijkt er aan het einde van het jaar weinig van te zijn gekomen. Door drukte, nonchalance en de focus op andere prioriteiten verliezen we vaak al snel onze doelen uit het oog.  Hoe zorgt u ervoor dat u uw doelen wel behaalt? Wij geven u 7 tips.

1. Formuleer uw doelen volgens het SMART-principe

Om een doel met succes tot een einde te kunnen brengen, moet u een duidelijk beeld hebben van wat u wilt bereiken en hoe u dat wilt bereiken. Gebruik daarom het zogeheten SMART-principe bij het maken van uw doelen. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden:

  • Specifiek – Wat wilt u precies bereiken?
  • Meetbaar – Hoe weet u wanneer uw doel is bereikt?
  • Acceptabel – Is er voldoende draagvlak, bijvoorbeeld van uw management of collega’s?
  • Realistisch - Is uw doel haalbaar? Zijn er voldoende kennis en middelen aanwezig om uw doel te behalen?
  • Tijdgebonden – Wanneer moet uw doel bereikt zijn?

​2. Maak een stappenplan

Rome is ook niet op één dag gebouwd. Alles heeft zijn tijd nodig. Zet stap voor stap op papier hoe u een doel denkt te behalen. In het stappenplan kunt u ook kleine subdoelen opnemen. Zo weet u zeker dat u op koers ligt en blijft u gemotiveerd.

3. Houd rekening met tegenslagen

Er kan altijd iets misgaan. Misschien weet u op voorhand al wat een zwakke plek is in uw doelstelling. In dat geval kunt u daar bij het formuleren al rekening mee houden. Loopt er op een ander moment iets mis? Niet getreurd, zonder tegenslag geen overwinning. Denk in oplossingen en probeer te anticiperen op tegenslagen.

4. Vier successen

Wees niet te streng voor uzelf. Heeft u een (sub)doel behaald? Sta dan even stil bij dit moment of beloon uzelf met iets kleins. Zo blijft u gemotiveerd en gefocust op uw doel.

5. Zoek gelijkgestemden

Weet u of er collega’s, vrienden of familieleden zijn die soortgelijke doelen hebben? Probeer deze dan samen te behalen. Behalve dat u elkaar motiveert en helpt bij tegenslagen, kunt u hier ook van leren. Misschien heeft iemand anders wel een andere aanpak en werkt dit voor u ook. Daarnaast kan het ook zijn dat u de druk voelt om nog beter te presteren dan die ander. Dat kan ook goed werken.

6. Onthoud waarom u het doet

Wilt u bijvoorbeeld 10 kilo afvallen om u fitter te voelen? Wilt u aan het einde van het jaar de hoogste beoordeling binnen uw team krijgen omdat u dan een bonus krijgt? Of wilt u de taal leren van het land waar u volgend jaar op vakantie gaat? Wat uw doel ook is, u doet het altijd omdat u vindt dat u er beter van of door wordt. Houd dat in uw achterhoofd tijdens het werken aan uw doelen.

7. Twijfel niet aan uzelf

Door (eerdere) tegenslagen denkt u misschien dat u iets niet kan. Uit zelfbescherming, en om teleurstelling te voorkomen, gaat u er al van uit dat iets wellicht niet lukt. Laat dat los. U bent misschien nu ergens nog niet goed in, maar met inzet en doorzettingsvermogen kunt u dat wel worden.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.