7 tips voor succesvol thuiswerken

Thuiswerken kan psychisch veel van je vragen omdat er veel aandachtskapers aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan de vaatwasser die ingeruimd moet worden, kinderen die aandacht vragen, klussende buren, de tv die in je zicht staat. Hoe zorg je ervoor dat je geconcentreerd blijft en dat je zo goed mogelijk je werk kunt doen? We geven je 7 tips om thuiswerken tot een succes te maken.

1. Begin vroeg en stop op tijd

Nu je geen reistijd hebt, is het verleidelijk om langer in bed te blijven liggen. Maar dat is helaas ook een grote valkuil, want daardoor ben je je gebruikelijke ritme kwijt. Kies dus niet voor snoozen, maar sta ’s ochtends op het normale tijdstip op. Zo kun je ook je vaste werktijd aanhouden, of zelfs wat eerder beginnen. Vergeet overigens niet op tijd te stoppen. Nu we thuiswerken, hebben we de neiging om langer door te gaan, maar zo raak je al je energie kwijt. Morgen is er weer een dag.

2. Zorg voor onderscheid tussen werktijd en vrije tijd

Werk en privé lopen nu meer door elkaar en dat maakt het thuiswerken soms lastig. Een wasje draaien of de vaatwasser aanzetten kan best onder werktijd, maar wees wel streng voor jezelf. Werktijd is werktijd. De stofzuiger wacht wel even en de wasmachine kun je ook na je werkdag aanzetten.

3. Zorg voor structuur in je dag

Je kunt onmogelijk de hele dag productief zijn. En omdat we nu tussen ons werk door minder kunnen praten met collega’s of naar de koffieautomaat lopen, voelen we ons eerder moe aan het einde van de werkdag. Plan daarom een aantal productieve blokken in. Tijdens deze blokken doe je je taken van die dag. De tijd daaromheen kun je gebruiken voor vergaderingen of minder intensieve taken. Op die manier lopen je werkzaamheden niet door elkaar en houd je de controle.

4. Richt een fijne werkplek in

Werken vanaf de bank in je joggingbroek klinkt aangenaam, maar is niet goed voor zowel je fysieke als mentale werkhouding. Kleed je daarom elke dag aan en zorg voor een arboproof ingerichte werkplek. Een goede bureaustoel, een beeldscherm op de juiste hoogte en een bureau op een rustige plek in je huis doen wonderen.

5. Laat je stoorzenders zoveel mogelijk links liggen

Heb je de neiging veel op sociale media te kijken of staat de tv in je zicht, waardoor je voortdurend in de verleiding komt om het apparaat aan te zetten? Het lijken kleine dingen, maar door al deze aandachtskapers is het moeilijker je te concentreren. Schakel apps in die ervoor zorgen dat verleidelijke sites als Facebook en YouTube tijdelijk niet gebruikt kunnen worden en plaats je televisie tijdelijk ergens anders.

6. Communiceer duidelijk naar je huisgenoten

Heb je een gezin of een partner die ook thuis is als je aan het werk bent? Het is voor anderen, zeker voor kleine kinderen, lastig in te schatten wanneer je niet gestoord wilt worden. Spreek daarom duidelijk af wanneer je aan het werk bent door bijvoorbeeld vaste tijden te noemen of op een vaste plek in het huis te gaan zitten. Om de geluiden van anderen te blokkeren kun je bijvoorbeeld oordoppen of een geluidsdichte koptelefoon aanschaffen. Het stimuleert je concentratievermogen en helpt daarnaast ook tegen bijvoorbeeld klussende buren of andere afleidende geluiden.

7. Vergeet niet je pauzes en ga wandelen

Doorwerken en dan eerder stoppen? Het kan, maar het bevordert je denk- en concentratievermogen niet. Wil je zoveel mogelijk uit een werkdag halen? Sla dan vooral niet je pauzes over. Deze momenten heb je namelijk nodig om je hoofd leeg te maken, je even te ontspannen en om te eten. Omdat je nu niet hoeft te reizen of op kantoor naar vergaderzalen of de kantine moet lopen, beweeg je waarschijnlijk ook een stuk minder. Ga daarom elke dag in je middagpauze een stukje lopen. Een frisse neus halen doet je zowel geestelijk als lichamelijk goed en zorgt ervoor dat je daarna weer scherp en geconcentreerd bent.

Aan de slag met je vitaliteit?

Wil je sterk en vitaal je werk kunnen doen en daarbij de optimale balans tussen werk en privé vinden? Met het HBO Trainingsprogramma Sterk en Vitaal aan het Werk leer je hoe je met energie en plezier kunt werken en leven. Balans, rust en zelfvertrouwen is waar het in dit programma om draait. Na afloop van dit programma weet je exact hoe je zorgt dat je werk en privé, maar ook je lichaam en geest in evenwicht zijn en hoe je invulling geeft aan een voor jou gezonde levenshouding.

Liever een ander programma op het gebied van persoonlijke ontwikkeling volgen? Maak dan een keuze uit ons uitgebreide aanbod van trainingen en programma’s op het gebied van persoonlijke effectiviteit.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.