De gamification van het onderwijs

Miljoenen mensen dwalen dagelijks urenlang door de virtuele wereld van League of Legends. Of kunnen maar niet stoppen met het spelen van het al jaren oude Candy Crush op hun mobieltje. Wat is de aantrekkingskracht van games en hoe kunnen we de achterliggende mechanismen gebruiken in het onderwijs? Tom Bos, Manager Online Academy bij NCOI, geeft antwoord.

Gemotiveerd door games

Gamification van het onderwijs betekent eigenlijk niets meer dan het gebruik van spelmechanismen en spelelementen bij leeractiviteiten. Dat is niks nieuws, maar toch doet het veranderen van opdrachten in spannende challenges en het toekennen van rewards in plaats van studiepunten iets met mensen: het maakt ze gemotiveerder en geïnspireerder om te leren.

Dopamine

“Bij gamification worden de werkzame elementen van de games (game mechanics), gebruikt om een gedragsverandering teweeg te brengen”, legt Tom uit. “Het continu belonen van een prestatie, bijvoorbeeld door steeds een level hoger te komen, zorgt voor een shot dopamine. En de aanmaak van deze stof is de belangrijkste motivator voor mensen om door te spelen, of in dit geval door te leren.

Principe toepassen op online leren

Voor e-learning moet je je langere tijd kunnen concentreren zonder een echte stok achter de deur, zoals een docent. Om de concentratie en aandacht van studenten vast te houden, merken wij dat het uitstellen van een beloning goed werkt. Je begint met een aantal snelle successen, waardoor de speler denkt: Hé, ik ben hier best goed in! Op een gegeven moment worden de opdrachten steeds iets moeilijker en komen de beloningen steeds verder uit elkaar te liggen. Daardoor daag je mensen uit om steeds een stapje verder te gaan in hun ontwikkeling.

Hoe NCOI aan gamification doet

We voegen langzamerhand steeds meer elementen toe aan onze producten. Denk aan progress bars in ons leerportaal, zodat studenten hun eigen voortgang continu kunnen volgen. En de Online Academy bevat allerlei kennisquizzen en challenges om studenten uit te dagen steeds een stapje verder te zetten in hun ontwikkeling.

Adaptief leren

Bij NCOI werken we steeds meer toe naar een tussenvorm: adaptief leren. Deze vorm van leren heeft een aantal elementen van gamification in zich, zoals een instaptoets aan de hand waarvan we jouw kennis en vaardigheden automatisch kunnen bepalen. Zijn er onderdelen waarop je nog niet goed genoeg scoort? Dan selecteren wij die voor jouw persoonlijke opleidingsplan. Zo stemmen we onderwijs steeds meer af op iemands persoonlijke kunnen. Het kan dus gebeuren dat twee mensen voor dezelfde opleiding zijn ingeschreven, maar inhoudelijk heel verschillende modules volgen.”

Lees het volledige artikel in het Leven lang leren-magazine

Dit is een ingekorte versie van het artikel ‘De gamification van het onderwijs’ in het Leven lang leren-magazine. Het hele artikel én vele andere interessante artikelen, zoals ons privacy-dossier, lees je nu online:

Laatste Leven lang leren-editie bekijken
Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.