Menu

Hoe ontdekt u welke opleiding bij u past?

De juiste studiekeuze maken is niet altijd makkelijk. Waar moet u op letten en hoe weet u dat u de juiste keuze maakt? En hoe zorgt u ervoor dat u niet kiest wat bijvoorbeeld uw werkgever van u verwacht, maar wat ook daadwerkelijk bij u past? Wij geven u 6 tips om u op de goede weg te helpen.

1. Geef uzelf de tijd

Een opleiding volgen kan veel tijd kosten. Daarbij wilt u ook echt iets leren, dat vraagt ook de nodige inspanning. Ga daarom niet over een nacht ijs bij het kiezen van een opleiding. Geef uzelf de tijd om rustig na te denken over wat u zoekt in en opleiding en wat u ermee wilt bereiken.

2. Bepaal wat uw passies, kwaliteiten, interesses en voorkeuren zijn

Om een opleiding te kiezen, moet u niet alleen informatie over de opleiding zoeken, maar ook weten wie u zelf bent en wat u wilt bereiken. Vraag u af welke talenten u heeft, welke werkzaamheden u de meeste voldoening geven en wat u gelukkig maakt. Ga daarbij niet uit van de verwachtingen die bijvoorbeeld uw werkgever van u heeft.

3. Praat met familie, vrienden en collega’s

Uw omgeving kent u vaak goed en ziet soms beter wat bij u past dan uzelf. Praat daarom met familie, vrienden of collega’s over welke opleiding zij vinden dat bij u past. Zij zien vaak kwaliteiten en eigenschappen waar u zelf niet bewust van bent, bijvoorbeeld dat u goed kunt luisteren of altijd bereid bent anderen aan nieuwe inzichten te helpen of van advies te voorzien.

4. Laat u niet enkel leiden door trends

Natuurlijk, u vindt het belangrijk dat u na afloop van uw opleiding voldoende baankansen heeft. Maar laat dit niet leidend zijn in uw opleidingskeuze. Met een opleiding in de techniek of IT gaat u op dit moment een kansrijke toekomst tegemoet, maar als uw interesses en behoeften ergens anders liggen, zal dit ten koste gaan van uw persoonlijke geluk. Ga ook niet uit van de argumenten dat u in een bepaalde branche veel geld kunt verdienen of een hoge status krijgt.

5. Zoek actief naar informatie

Informatie verzamelen via internet is een goed idee, maar laat het hier niet alleen bij. Ga erop uit. Het is ook verstandig om meer te weten te komen over een opleidingsinstituut. Ga bijvoorbeeld naar voorlichtingsbijeenkomsten, open dagen of kom in contact met een opleidingsadviseur. Zo krijgt u een goede indruk van de opleiding, de docenten en het opleidingsinstituut en kunt u beter inschatten of dit bij uw ambities past.

6. Kies de opleiding die globaal aansluit bij uw wensen en ambities

Het kan voorkomen dat een opleiding een module of onderwerp bevat waar u minder in geïnteresseerd bent. Laat u hierdoor niet afschrikken. Waar het om gaat is of een opleiding in de regel voldoet aan uw wensen en behoeften en of u ermee kunt bereiken wat u wilt. Bijvoorbeeld die ene droombaan, een hoger salaris of een promotie. En misschien ligt die ene module of dat ene onderwerp u veel beter dan u van tevoren dacht. 

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.