Maak nog tot 2022 gebruik van belastingvoordeel

Betaal je je opleiding zelf of ben je van plan om je toekomstige opleiding zelf te bekostigen? Dan kun je jaarlijks je gemaakte opleidingskosten aftrekken van je inkomstenbelasting. Een gunstige regeling die je fiscaal veel voordeel oplevert. Maar vanaf 1 januari 2022 kan dit helaas niet meer. We leggen je uit waarom het gunstig is om juist nu nog volop gebruik te maken van het belastingvoordeel.

Regeling Aftrek studiekosten

Als je particulier bent en je opleiding zelf betaalt, kun je elk jaar je gemaakte studiekosten aftrekken van de inkomstenbelasting. Dit kan in totaal een belastingvoordeel tot wel 50 procent opleveren. Ook als je gebruikmaakt van het levenlanglerenkrediet kun je je studiekosten aftrekken.
 
Om de opleidingskosten van je inkomstenbelasting te mogen aftrekken, gelden er wel een aantal voorwaarden. Zo moeten de kosten gemaakt worden door jou of je fiscale partner. Kosten voor de studie van je kind mag je dus niet aftrekken. Daarnaast is het van belang dat je niet meer in aanmerking komt voor studiefinanciering en moet de opleiding gericht zijn op je beroep of op je toekomstige beroep.

In 2020 en 2021 nog belastingvoordeel

Het kabinet heeft besloten dat het vanaf 1 januari 2022 niet meer mogelijk is om je studiekosten nog af te trekken van de inkomstenbelasting. Tot die tijd, dus in 2020 en 2021, kun je nog wel volop gebruikmaken van het belastingvoordeel en zo veel financieel voordeel behalen. Dus zit je eraan te denken om een opleiding te volgen? Dan is dit hét moment om te starten. Zo kun je namelijk nog 2 jaar je gemaakte opleidingskosten aftrekken. Meer informatie over het aftrekken van de studiekosten, de voorwaarden en een rekenvoorbeeld vind je op onze speciale pagina over belastingvoordeel.

Meer weten?

Heb je vragen over de regeling Aftrek studiekosten? Of wil je meer weten over een van onze opleidingen? Neem dan contact met ons op via 035 - 6 400 411 of vul ons contactformulier in.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.