Arbeidsmarkt groeit dankzij toenemend vertrouwen Nederlandse professionals

De Nederlandse banenmarkt groeit dankzij een toegenomen vertrouwen van Nederlandse professionals. Dat blijkt uit de European Job Index van Robert Walters over het vierde kwartaal vorig jaar. Een positief signaal voor de Nederlandse economie.

3 ontwikkelingen zijn zichtbaar: 

  • Aantal vacatures in Nederland neemt toe met 9%
  • Aantal vacatures in accounting & finance stijgt met 11%
  • Herinvesteringen bedrijven zorgen voor 33% meer ondersteunende en secretariële vacatures

De stijging van kandidaten is grotendeels zichtbaar in functies omtrent accounting en finance, waarin 11 % meer functies werden aangeboden dan het jaar ervoor, en 10% meer dan in het derde kwartaal van 2014. Een grote vraag ging uit naar specialisten op het gebied van business control en informatiemanagementsystemen. De stijgingen zijn voornamelijk het gevolg van vervangingen binnen het personeelsbestand en hebben minder te maken met het scheppen van nieuwe functies. Dit komt doordat bedrijven kostenbewust blijven.
 
Meer IT-vacatures in bankensector
Het aantal IT-vacatures in de bankensector is toegenomen met 6% in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Het betreft in het bijzonder functies om nieuwe technologieplatforms en innovaties in online retail banking te ondersteunen. We zien de focus verschuiven naar online dienstverlening, wat zorgt voor een actievere IT-arbeidsmarkt. Bovendien gaan banken zich steeds meer automatiseren.
 
Stijging logistieke vacatures
Het aantal logistieke functies is ten opzichte van vorig jaar met 43% gestegen, en ten opzichte van het vorige kwartaal met 7%. Deze ontwikkeling komt mede voort uit de verbeterde internationale economische situatie en komt daarnaast doordat er meer exportactiviteiten in Nederland plaatsvinden.
 
Bedrijven durven weer te investeren
Bedrijven beginnen na een lange periode weer met investeren. Dit is te merken aan een stijging van 33% van de secretariële en ondersteunende functies.
Deze stijging bedroeg in het afgelopen kwartaal nog maar 11 %.
 
Meer beweging op de arbeidsmarkt dankzij toename consumentenvertrouwen
Het consumentenvertrouwen stijgt. Dit heeft te maken met de huidige economische ontwikkelingen zoals de dalende olieprijs en de lagere inflatie. Volgens Rob Vermaak, Managing Director Robert Walters Benelux zal deze trend zorgen voor meer beweging op de arbeidsmarkt. Ook wordt er meer vraag naar vaste functies in de toekomst verwacht.
 
Wilt u graag een opleiding volgen binnen de groeiende branches zoals IT en Logistiek? Bekijk dan eens het aanbod aan ICT-opleidingen en trainingen of Logistieke opleidingen van NCOI. Ook secretariële en ondersteunende functies zitten weer in de lift. NCOI biedt veel opleidingen op het gebied van Secretarieel en Support.
 
Bron: HR praktijk

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.