Menu

Bedrijfscertificering volgens het F-gassenbesluit

F-gassen zoals CFK’s, HCFK’s en HKF’s kunnen al ruim twintig jaar op veel belangstelling rekenen. Er is de afgelopen jaren dan ook al veel gedaan om deze schadelijke stoffen terug te dringen. Sinds 1 juli 2011 moeten alle koeltechnische bedrijven over een bedrijfscertificaat volgens het F-gassenbesluit beschikken. Zonder dit certificaat mogen ze geen werkzaamheden verrichten waarbij F-gassen kunnen vrijkomen.

Installatie- en onderhoudswerkzaamheden

Het bedrijfscertificaat is bedoeld voor bedrijven die werkzaamheden uitvoeren aan koelinstallaties waarbij F-gassen of stoffen die de ozonlaag afbreken kunnen vrijkomen. Het gaat hierbij alleen om installatie- en onderhoudswerkzaamheden aan onder andere airconditioningsystemen en koel- en vriescellen. Bedrijven die alleen lekcontroles uitvoeren of koudemiddelen terugwinnen, hebben geen bedrijfscertificaat nodig. Het personeel heeft wel een diploma nodig om dit te mogen doen. Tijdens jaarlijkse bedrijfsaudits wordt gecontroleerd of bedrijven aan alle eisen voldoen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de opleiding van het personeel, de procedures en de gebruikte instrumenten. 

Categorie I en categorie II

De installatie- en onderhoudswerkzaamheden waarvoor een bedrijfscertificaat verplicht is, kunnen vallen in categorie I of II.

  • Categorie I: alle koeltechnische handelingen, dus ook reparaties aan installaties met een koudemiddeleninhoud van 3 kg of meer en hermetisch gesloten systemen met een inhoud van 6 kg of meer.
  • Categorie II: alle koeltechnische handelingen aan installaties met minder dan 3 kg (of 6 kg of minder in het geval van een hermetisch gesloten systeem). Wie in het bezit is van een diploma categorie II, mag ook lekcontroles uitvoeren aan installaties met 3 kg of meer en hermetisch gesloten installaties met 6 kg koudemiddeleninhoud of meer, maar hij mag hier geen reparaties aan uitvoeren. Daarvoor moet een monteur met een categorie I-diploma langskomen. 

Certificatietraject F-gassen

Het certificatietraject van Bedrijfscertificering F-gassen neemt 4 jaar in beslag en ziet er als volgt uit:

  1. Het installatiebedrijf vult een aanvraagformulier in en verstrekt alle informatie die de certificerende instantie nodig heeft om de aanvraag goed te kunnen beoordelen.
  2. Er wordt een beoordeling uitgevoerd.
  3. Bij een positief resultaat wordt het F-gassencertificaat verstrekt.
  4. Eventueel volgt er een (extra) functionele toetsing, als de eerste toetsing daar aanleiding toe heeft gegeven of als het bedrijf daar zelf om vraagt.
  5. 2 maanden na de afgifte van het certificaat vindt een tussentijdse beoordeling plaats. Ook deze kan na 6 maanden weer gevolgd worden door een functionele toetsing.
  6. 4 jaar na de afgifte van het certificaat vindt een herkeuring plaats. Hiermee wordt feitelijk een nieuw F-gassencertificatietraject opgestart.

Wil jij installatie- en/of onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan koelinstallaties die binnen categorie I of categorie II vallen en ben je nog niet gediplomeerd? Bij NCOI Techniek kun je zowel je diploma F-gassen categorie I als F-gassen categorie II halen. Als je het diploma categorie II hebt behaald, kun je doorgaan voor je diploma categorie I. Dan ben je optimaal voorbereid op alle werkzaamheden die je als koelmonteur zou kunnen tegenkomen.
 
Bron: Bureau Veritas

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.