Bedrijfscertificering volgens het F-gassenbesluit

F-gassen zoals CFK’s, HCFK’s en HKF’s kunnen al ruim twintig jaar op veel belangstelling rekenen. Er is de afgelopen jaren dan ook al veel gedaan om deze schadelijke stoffen terug te dringen. Sinds 1 juli 2011 moeten alle koeltechnische bedrijven over een bedrijfscertificaat volgens het F-gassenbesluit beschikken. Zonder dit certificaat mogen ze geen werkzaamheden verrichten waarbij F-gassen kunnen vrijkomen.

Installatie- en onderhoudswerkzaamheden

Het bedrijfscertificaat is bedoeld voor bedrijven die werkzaamheden uitvoeren aan koelinstallaties waarbij F-gassen of stoffen die de ozonlaag afbreken kunnen vrijkomen. Het gaat hierbij alleen om installatie- en onderhoudswerkzaamheden aan onder andere airconditioningsystemen en koel- en vriescellen. Bedrijven die alleen lekcontroles uitvoeren of koudemiddelen terugwinnen, hebben geen bedrijfscertificaat nodig. Het personeel heeft wel een diploma nodig om dit te mogen doen. Tijdens jaarlijkse bedrijfsaudits wordt gecontroleerd of bedrijven aan alle eisen voldoen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de opleiding van het personeel, de procedures en de gebruikte instrumenten. 

Categorie I en categorie II

De installatie- en onderhoudswerkzaamheden waarvoor een bedrijfscertificaat verplicht is, kunnen vallen in categorie I of II.

  • Categorie I: alle koeltechnische handelingen, dus ook reparaties aan installaties met een koudemiddeleninhoud van 3 kg of meer en hermetisch gesloten systemen met een inhoud van 6 kg of meer.
  • Categorie II: alle koeltechnische handelingen aan installaties met minder dan 3 kg (of 6 kg of minder in het geval van een hermetisch gesloten systeem). Wie in het bezit is van een diploma categorie II, mag ook lekcontroles uitvoeren aan installaties met 3 kg of meer en hermetisch gesloten installaties met 6 kg koudemiddeleninhoud of meer, maar hij mag hier geen reparaties aan uitvoeren. Daarvoor moet een monteur met een categorie I-diploma langskomen. 

Certificatietraject F-gassen

Het certificatietraject van Bedrijfscertificering F-gassen neemt 4 jaar in beslag en ziet er als volgt uit:

  1. Het installatiebedrijf vult een aanvraagformulier in en verstrekt alle informatie die de certificerende instantie nodig heeft om de aanvraag goed te kunnen beoordelen.
  2. Er wordt een beoordeling uitgevoerd.
  3. Bij een positief resultaat wordt het F-gassencertificaat verstrekt.
  4. Eventueel volgt er een (extra) functionele toetsing, als de eerste toetsing daar aanleiding toe heeft gegeven of als het bedrijf daar zelf om vraagt.
  5. 2 maanden na de afgifte van het certificaat vindt een tussentijdse beoordeling plaats. Ook deze kan na 6 maanden weer gevolgd worden door een functionele toetsing.
  6. 4 jaar na de afgifte van het certificaat vindt een herkeuring plaats. Hiermee wordt feitelijk een nieuw F-gassencertificatietraject opgestart.

Wil jij installatie- en/of onderhoudswerkzaamheden uitvoeren aan koelinstallaties die binnen categorie I of categorie II vallen en ben je nog niet gediplomeerd? Bij NCOI Techniek kun je zowel je diploma F-gassen categorie I als F-gassen categorie II halen. Als je het diploma categorie II hebt behaald, kun je doorgaan voor je diploma categorie I. Dan ben je optimaal voorbereid op alle werkzaamheden die je als koelmonteur zou kunnen tegenkomen.
 
Bron: Bureau Veritas

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.