Menu

Bedrijfsgezondheidszorg moet beter

Er is een drastisch tekort aan bedrijfsartsen en ook de capaciteit en daardoor de kwaliteit van de Inspectie SZW baart de SER zorgen. “Het systeem functioneert niet goed”, aldus SER-voorzitter Wiebe Draijer. Eind december 2012 overhandigde de Sociaal Economische Raad (SER) aan minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken een advies waarin staat dat de bedrijfsgezondheidszorg aangepast moet worden.

Maatregelen

Volgens het adviesorgaan is een goed werkend stelsel voor gezond en veilig werken nodig zodat werknemers duurzaam en productief inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt. Preventie is hiervoor cruciaal. Uit onderzoek blijkt echter dat preventie er juist vaak bij inschiet.  Preventieve maatregelen is dan ook 1 van de aanbevelingen van de SER:

  • Meer preventieve maatregelen op de werkvloer die er aan bijdragen dat duurzame inzetbaarheid geen kreet blijft maar beleid wordt.
  • Betere toegankelijkheid van bedrijfsartsen voor alle – potentieel – werkenden.
  • Betere afstemming met de curatieve zorg.
  • Een opleidingsfonds voor het medisch specialisme arbeids- en bedrijfsgeneeskunde zodat het aantal bedrijfsartsen op peil blijft en niet afhankelijk is van marktmechanismen.
  • Branchegericht organiseren en financieren van de bedrijfsgezondheidszorg zodat een onafhankelijke positie van de bedrijfsarts gewaarborgd blijft.

SER-advies

Asscher zei op zijn beurt dat een goed werkend stelsel van gezond en veilig werken alléén tot stand kan komen als de sociale partners op één lijn zitten. Hij is dan ook blij dat het advies unaniem is. In april 2013 verwacht Asscher meer inhoudelijk in te kunnen gaan op het SER-advies. Klik hier om het complete advies te lezen en/of te downloaden via de website van de SER.

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.