Bedrijven verkijken zich flink op de kosten van verzuim

De totale kosten van betaald verzuim als percentage van de loonkosten zijn flink hoger dan veel bedrijven zich realiseren, zo blijkt uit onderzoek van Kronos Incorporated.
 
Indirecte kosten
Betaald verzuim brengt zowel directe kosten als indirecte kosten met zich mee. De directe kosten, een percentage van 29,4 boven op de loonsom, zijn nog wel eenvoudig te berekenen. Het gaat dan om kosten van lonen/salarissen, overuren en vervangende arbeidskrachten. De indirecte kosten stuwen dit percentage echter op tot wel 38,3 procent en daar schrikken bedrijven van, aldus Rolf van Lierde, general manager bij Kronos Benelux. Vaak hebben bedrijven wel een idee van deze kosten, maar ontbreken de precieze cijfers om verschillende redenen: ze realiseren zich niet hoe groot het probleem is of erkennen het niet, of ze weten niet hoe ze de cijfers boven tafel moeten krijgen.
 
Productiviteitsverlies
Om deze indirecte kosten in te kunnen dammen, moet eerst duidelijk zijn waaruit ze precies bestaan. Er worden doorgaans drie typen productiviteitsverlies onderscheiden die indirecte kosten met zich meebrengen: 

  1. Een vervangende arbeidskracht is minder productief (want minder bekend met de functie).
  2. Collega’s zijn minder productief, doordat ze bijvoorbeeld extra verantwoordelijkheden hebben tijdens de afwezigheid van de vaste arbeidskracht.
  3. Leidinggevenden zijn minder productief, omdat ze vervanging moeten regelen of processen moeten aanpassen. 

Dat dit een serieus probleem is, blijkt ook uit de antwoorden van de respondenten. Twee derde gaf aan dat de impact van de afwezigheid van collega’s op de productiviteit en de opbrengst bescheiden tot groot is. Verder bleken leidinggevenden gemiddeld 3,3 uur te besteden aan het opvangen van de afwezigheid. Dit is op jaarbasis 165 uur of 4,1 weken per jaar per leidinggevende voor organisaties die 50 weken per jaar open zijn.
 
Niet-harde aanpak
Pas als er harde cijfers zijn, kun je handelen, zegt Rolf van Lierde. Een menselijke aanpak werkt volgens hem meestal het best, omdat je er dan achter komt waaróm iemand verzuimt, iets wat je niet ontdekt met een harde aanpak. Hij adviseert ook de niet-harde aanpak toe te passen bij verzuim rond sportwedstrijden en nationale evenementen. In plaats van medewerkers die verzuimen tijdens bijvoorbeeld het WK hard af te straffen, kun je ook met het hele bedrijf kijken. Je creëert dan niet alleen een sfeer van saamhorigheid onder collega’s, maar je medewerkers verzuimen ook maar een paar uurtjes in plaats van een hele dag.
 
Lijkt het jou interessant om je bezig te houden met verzuim binnen een organisatie? Bekijk dan eens het aanbod opleidingen Personeel en Organisatie van NCOI Opleidingen, bijvoorbeeld de opleiding HBO Verzuimmanagement of de training Ziekteverzuim en Re-integratie.
 
Bron: P&O Actueel

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.