Belangrijkste ontwikkeling E-installateur is preventief meten

De afgelopen jaren zijn E-installateurs het meest succesvol ingesprongen met meet- en regeltechniek op drie ontwikkelingen: preventief meten, het gebruik van thermografie en het toenemend aantal complexe storingen. Dit toont recent onderzoek van USG Marketing Consultancy en Electropraktijk aan. 

Het onderzoek werd uitgevoerd onder E-Installateurs. Thermografie werd door 28 procent van deze groep aangegeven als belangrijkste ontwikkeling binnen hun vakgebied. Verhitting is veel gevallen een indicator voor aanstaand falen van installaties. Temperatuurmeting maakt het mogelijk om elektrotechnische componenten in de installatie te inspecteren, zonder dat bedrijfsvoering of kostbare productieprocessen hierdoor worden ontregeld.

Preventief meten

Verzekeraars willen steeds vaker dat vastgoedeigenaren rapporten aanleveren waarin de kwaliteit en veiligheid van installaties worden gegarandeerd. Omdat de temperatuur van installaties kan helpen bij deze beoordeling is preventief meten zeer belangrijk geworden binnen het vakgebied. Maar liefst 31 procent van de ondervraagden vindt dit de belangrijkste ontwikkeling. Hiermee belandde deze ontwikkeling op nummer 1 in de top-3 belangrijkste ontwikkelingen.

Complexe storingen

Al jaren worden elektrische installaties steeds ingewikkelder. Dit komt door de steeds sneller ontwikkelde techniek, maar ook omdat systemen steeds meer met elkaar geïntegreerd raken. Storingen zijn daardoor een stuk complexer om op te lossen. Als gevolg heeft 87% van de E-installateurs een installatietester (NEN 1010) in zijn standaarduitrusting. Ook zegt 62% een altijd een apparatentester (NEN 3140) bij zich te hebben. Tot slot: ongeveer een derde van de ondervraagden heeft een thermografische camera met stroomtang en power quality analyzer mee op pad.

Storingskaart

Kun jij een handige tool gebruiken bij storingen, gebruik dan de storingskaart van Uneto VNI  

Bronnen:   Electropraktijk.nl        

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.