Benelux-landen willen automatische wederzijdse erkenning van HBO- en WO-diploma’s

Naar schatting 300.000 mensen pendelen dagelijks over de grens tussen de Benelux-landen en van en naar de Duitse en Franse grensregio’s. Zij ervaren vaak belemmeringen bij het solliciteren over de grens. Zo is het momenteel met een HBO- of universitair diploma nog niet zo eenvoudig om aan de slag te gaan in een ander Benelux-land dan het land waar je je diploma hebt behaald. Maar als het aan de Benelux-landen ligt, komt daar in 2015 verandering in. Ze gaan de komende tijd bekijken hoe dit gerealiseerd kan worden.
 
Grensoverschrijdende stages
Naast automatische wederzijdse erkenning van diploma’s, wordt door middel van proefprojecten tussen het onderwijs en het bedrijfsleven de mogelijkheid van grensoverschrijdende stages in een of meerdere sectoren onderzocht. Dit maakte Lodewijk Asscher, in zijn rol als voorzitter van het Benelux Comité van Ministers, bekend tijdens de ondertekening van een Benelux-overeenkomst voor een vlottere grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit.
 
Betere uitwisseling werknemers topprioriteit
Een betere uitwisseling van werknemers stond hoog boven aan het lijstje van het Nederlands Voorzitterschap van de Benelux Unie. Dit heeft een positief effect op de werkgelegenheid en economische groei in de grensstreken, omdat op die manier op regionaal niveau een betere aansluiting plaatsvindt van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.
 
Uitbreiding informatievoorziening
Ook is in de overeenkomst afgesproken dat er ingezet wordt op een betere informatievoorziening voor grensarbeiders met behulp van het bestaande webportaal. Daarnaast zullen grensoverschrijdende arbeidsmarkten beter in kaart worden gebracht en zal het mogelijk worden de gegevens van de verschillende landen beter te vergelijken.
 
Bron: HR Praktijk
 
Wilt u ook een HBO Bachelor- of WO-diploma behalen om daarna over de grens aan de slag te kunnen? Bekijk dan onze HBO Bachelor- en Masteropleidingen.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.