Binnenkort verscherpte eisen explosieveiligheid

NEN-EN-IEC 60079-14 wordt de nieuwe internationale norm voor elektrotechnische installaties in explosiegevaarlijke omgevingen. De norm verschijnt in de loop van dit jaar. Dit kwam de wereldwijde IEC-normcommissie in voorjaar 2013 in Dubai overeen. De nieuwe versie is overzichtelijker en besteedt meer aandacht aan het meest risicovolle onderdeel in een explosieveilige installatie, namelijk de kabelverbinding tussen de afzonderlijke onderdelen.

Karel Neleman, namens de Nederlandse normcommissie voor explosieveilige installaties bij NEN, staat grotendeels achter de nieuwe norm. “Maar”, zo zegt hij, "explosieveiligheid is en blijft een ingewikkelde zaak. Er valt nog veel te verbeteren." Neleman is daarom verheugd dat het IECEx-certificeringsschema in Nederland steeds bekender wordt. Met NEN-EN-IEC 60079-14 kan de totale explosieveiligheidsketen gecertificeerd worden, van de producten en installaties zelf tot en met alle medewerkers en ondernemingen die ermee. "De nieuwe vormt daar een goede basis voor.” Echter benadrukt Neleman dat in Europa de ATEX certificerings- en CE-markeringsplicht op de losse elektrotechnische producten ook gewoon van kracht blijft. "Maar dat is helemaal geen probleem, want beide zijn op hetzelfde mondiale IEC-normstelsel gebaseerd."


Bron: nen.nl

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.