Dit zijn de 3 belangrijkste bouwstenen voor geluk

Steeds meer mensen zoeken het antwoord op de vraag: is dit het nou? Ze willen graag een groter huis, een mooie auto, een tweede vakantie. Maar als ze dat allemaal hebben, missen ze vaak nog steeds iets. De oplossing? ‘Geluksprofessor’ Patrick van Hees geeft de 3 belangrijkste bouwstenen voor geluk.
 
Patrick van Hees vindt het onderwerp geluk zo fascinerend dat hij besloot zich erin te specialiseren. Hij is nu geluksexpert, schrijver en coach en geeft lezingen over geluk. Volgens hem zijn de financiële crisis, ontkerkelijking en individualisering belangrijke aanjagers van de versterkte zoektocht naar zingeving en geluk. “Ook de onrust in de wereld en de maakbaarheid van de samenleving spelen een rol. Je krijgt een beugel als je tanden scheef staan, laat je ogen laseren en je rimpels wegbotoxen. De reden? Je denkt dat je dan iets gelukkiger wordt. Geluk is vaak de belangrijkste drijfveer om dingen te doen, bewust of onbewust”, vertelt hij.

Doelen en oplaadpunten

Waar u dat geluk vandaan haalt? Volgens Patrick van Hees zijn de 3 belangrijkste bouwstenen voor geluk: doelen, oplaadpunten en mensen. “Doelen die passen bij jouw sterke eigenschappen, interesses, levensfase en omstandigheden. Daar passen opleidingen in. Het is belangrijk om je te ontwikkelen. Oplaadpunten, dat wil zeggen dat je lichamelijk en geestelijk steeds voldoende energie hebt. Sport, lezen, muziek, opleiding; oplaadpunten zijn heel persoonlijk. Als je actielijstjes maakt omdat je heel veel moet doen op een dag, zorg dan dat je er elke dag minimaal één positieve emotie tussen zet. Door een beetje te lachen of je ergens op te verheugen gaat je stressniveau omlaag.”

Contact met mensen

De derde belangrijke basisbehoefte is om in verbinding te staan met andere mensen. “De gelukkigste mensen hebben sterke sociale contacten. Niet per se heel veel, maar wel dieper dan alleen maar: hee alles goed, lekker weertje. Dankbaarheid uiten naar mensen in je omgeving is ook van belang. En door een compliment even te laten landen en er bewust voor te bedanken, komt het beter binnen. De complimentgever heeft er dan ook een beter gevoel over”, vertelt Patrick van Hees.

Geluk op het werk

De zoektocht naar geluk klinkt ook door in het bedrijfsleven. Patrick van Hees: “Als je twintig jaar geleden bij een bedrijf over geluk begon, kreeg je te horen: Wegwezen, we moeten gewoon winst maken. Inmiddels is er veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en is praten over geluk niet meer zweverig. Gelukkige medewerkers blijken productiever, creatiever en socialer. Ze vertonen minder ontwijkgedrag, zijn minder vaak ziek en leven ook nog wat langer. Werknemers die goed in hun vel zitten zijn bereid om een stapje harder te zetten en hebben meer energie. Dat hebben steeds meer organisaties in de gaten.”

Lees het hele artikel in ons magazine Leven lang leren

In ons magazine Leven lang leren staat het volledige interview met Patrick van Hees en andere verhalen over werkgeluk. U ontdekt ook hoe andere professionals hun medewerkers enthousiasmeren voor een leven lang leren. Het magazine is gericht op HR-professionals, maar biedt zeker ook inspiratie als u geen HR-functie heeft.

Bekijk de huidige editie van het magazine Leven lang leren

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.