Grotere rol voor HR: dit zijn de trends van 2015

HR-afdelingen krijgen een steeds grotere rol binnen een organisatie. Bedrijven willen zich gaan specialiseren en hier moeten de huidige en toekomstige werknemers goed bij aansluiten. HR is dan grotendeels verantwoordelijk voor het doorvoeren van de (nieuwe) bedrijfscultuur. Er komt voor HR-medewerkers dus meer bij kijken dan alleen het uitvoeren van administratieve processen. Hierdoor zijn HR-professionals erg gewild. Zij krijgen veel meer een adviserende, aansturende of beleidsbepalende rol. Deze verandering in HR brengt een aantal nieuwe ontwikkelingen met zich mee.
 
Strategisch talentmanagement
Bij strategisch talentmanagement wordt gekeken naar de juiste balans tussen de behoefte aan talent en de beschikbaarheid van dit talent. Strategisch talent wordt gevormd op basis van visies van de bestaande en toekomstige situatie. Belangrijk hierbij zijn dus de toekomstplannen, vooruitzichten en mogelijkheden van de organisatie en het talent. Het is van belang dat hier een goede match uit komt, omdat anders de organisatie en het talent niet kunnen groeien in wat zij voor ogen hebben. Om goede matches te krijgen, is een beweging nodig naar een meer strategische benadering en invulling van talentmanagement.
3 kernpunten zijn:

  • Analyse van de organisatie in de huidige situatie
  • Analyse van het huidige personeel
  • De strategie van de organisatie, en daarbij de juiste balans tussen personeel en organisatie 

Strategische personeelsplanning
De arbeidsmarkt wordt steeds internationaler en specifieker. Zo kiezen organisaties er bijvoorbeeld voor om werknemers met verschillende nationaliteiten in dienst te hebben. De ontwikkelingen in de vakgebieden zorgen ervoor dat elke functie opnieuw bekeken wordt en of de juiste persoon op de juiste plek zit. Ook is er een ontwikkeling naar steeds plattere organisaties waarbij werknemers naar eigen inzicht hun werk doen en ook nog eens samenwerken in een zelfsturend team. Een HR-strategie is altijd gebaseerd op de richting die een organisatie gekozen heeft, maar hoe meer de richting in een organisatie wordt geconcretiseerd, hoe belangrijker een strategische personeelsplanning wordt.
 
Duurzame inzetbaarheid
Het proces om werknemers weer centraal in een organisatie in te zetten is de kern van duurzame inzetbaarheid. Hiervoor zijn 5 succesfactoren:

  1. Betrokkenheid: geef medewerkers ruimte om hun vakmanschap uit te oefenen
  2. Ontwikkeling: bied uw werknemers mogelijkheden tot ontwikkeling
  3. Organisatie: zorg voor een goede organisatie/verdeling van het werk
  4. Gezondheid: stimuleer een gezondere levensstijl en faciliteer hierbij
  5. APK: onderzoek regelmatig hoe medewerkers zich voelen over hun loopbaan, ontwikkeling en gezondheid 

Inspelen op de flexibele arbeidsmarkt
Het aantal vaste contracten daalt al jaren terwijl het aantal flexibele contracten stijgt. Het begint er een beetje op te lijken dat de vaste baan verdwijnt. De tijd van ’40 jaar bij dezelfde werkgever’ is niet langer de norm. Dit vraagt om helderheid, vanuit de werknemers en vanuit de organisatie. Deze onvoorspelbaarheid en onzekerheid rondom contracten vraagt om een goed doordacht HR-beleid. Mensen willen aan de ene kant zekerheid, maar aan de andere kant ook voldoende mogelijkheden tot ontwikkeling. Hier moet een goede balans in worden gebracht.
 
HR Analytics
Er komt steeds meer aandacht voor HR Analytics. Dit is een potentieel nieuwe bron van informatie, waar in het verleden moeilijk aan te komen was. De groei en digitale opslag van (personeels)data biedt meer mogelijkheden voor een analytische benadering van beslissingen. Het toelaten en het juist toepassen van de informatie is waar het om gaat. Het vraagt tevens om een kritische, analytische benadering van HR-professionals. Alleen dan biedt HR Analytics een grotere kans op optimale bedrijfsresultaten.
 
E-recruitment
Mensen gebruiken steeds vaker het internet voor het vinden van een baan. Recruiters maken hier gebruik van en inmiddels is de term e-recruitment ontstaan. Naast dat mensen vaak hun sollicitatie via e-mail versturen zijn er inmiddels allerlei tools om jezelf of vacatures onder de aandacht te brengen via internet. De voordelen hiervan zijn een groot bereik, de snelheid en de lage kosten. De nieuwste variant bij het online werven zijn sociale media en games.
 
Doorvoeren van integriteitscultuur
Steeds vaker beseffen organisaties dat integriteit meer ingebed moet worden in de gehele organisatie. De HR-afdeling heeft de juiste expertise om het gewenste gedrag van medewerkers te omschrijven, te beoordelen en te bevorderen. Ook stellen organisaties vaak hun eigen normen en waarden en dan is HR de meest geschikte afdeling om dit juist door te voeren. Het aantrekken van de juiste mensen, het hebben van een krachtige code en een stevig integriteitsprogramma zijn elementen die een organisatie nodig heeft om de integriteitscultuur te waarborgen.
 
HR-afdeling
Werkt u op een HR-afdeling en denkt u erover na om uw kennis verder uit te breiden? NCOI biedt een groot aanbod aan opleidingen en trainingen op het gebied van Human Resource Management.
 
Bron: PW de Gids

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.