Menu

MKB ontslaat honderden medewerkers

Aan het eind van de vorige maand vroegen werkgevers in het midden- en kleinbedrijf voor honderden werknemers ontslag aan. Ze wilden op die manier onder de wettelijke transitievergoeding uitkomen die op 1 juli dit jaar van kracht werd. De Volkskrant informeerde bij een aantal advocaten en het UWV en meldde dat in de laatste week van juni voor 1.450 mensen ontslag is aangevraagd.
 
Wijzigingen in ontslagrecht
De transitievergoeding is een van de wijzigingen in het ontslagrecht die per 1 juli 2015 zijn ingegaan. Als een werkgever een tijdelijke of vaste medewerker die minstens twee jaar in dienst is wil ontslaan, moet hij deze een transitievergoeding betalen. Deze vergoeding kan de medewerker gebruiken om zich te laten (om)scholen of voor een outplacementtraject. De hoogte van de vergoeding wordt bepaald door het maandsalaris en het aantal halve dienstjaren en is minimaal een derde maandloon per gewerkt jaar, maar maximaal 75.000 euro of een jaarsalaris als dat meer is.
 
Nieuwe regeling duurder
Vooral voor kleinere bedrijven kan dat flink in de papieren lopen. Voorheen konden werknemers om bedrijfseconomische redenen via het UWV nog gratis worden ontslagen. Voor het midden- en kleinbedrijf tot 250 medewerkers is de nieuwe regeling dus veel duurder dan de oude.
 
Bij grotere bedrijven lopen ontslagen vaker via de kantonrechter. Tot 1 juli kostte dat gemiddeld een maandsalaris per gewerkt dienstjaar en zat er geen maximum aan de vergoeding. Dat kon dus aardig oplopen. Tot nu toe waren werkgevers ongeveer 4 miljard euro per jaar kwijt aan ontslagvergoedingen en juridische kosten bij ontslagprocedures.
 
Uitzendkrachten
Afgelopen voorjaar raakten al veel uitzendkrachten vervroegd hun werk kwijt, omdat flexwerkers volgens de nieuwe regels al na twee in plaats van na drie jaar een vast contract moeten krijgen. Om dat te ontlopen ontsloegen bedrijven en organisaties als ING, Nationale Nederlanden en DUO hun uitzendkrachten.
NCOI Opleidingen biedt volop keuze op elk niveau op elk deelgebied van Arbeidsrecht en sociale zekerheid.
 
Bronnen: de Volkskrant, Rijksoverheid

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtual classroom en e-learning NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.