MKB ontslaat honderden medewerkers

Aan het eind van de vorige maand vroegen werkgevers in het midden- en kleinbedrijf voor honderden werknemers ontslag aan. Ze wilden op die manier onder de wettelijke transitievergoeding uitkomen die op 1 juli dit jaar van kracht werd. De Volkskrant informeerde bij een aantal advocaten en het UWV en meldde dat in de laatste week van juni voor 1.450 mensen ontslag is aangevraagd.
 
Wijzigingen in ontslagrecht
De transitievergoeding is een van de wijzigingen in het ontslagrecht die per 1 juli 2015 zijn ingegaan. Als een werkgever een tijdelijke of vaste medewerker die minstens twee jaar in dienst is wil ontslaan, moet hij deze een transitievergoeding betalen. Deze vergoeding kan de medewerker gebruiken om zich te laten (om)scholen of voor een outplacementtraject. De hoogte van de vergoeding wordt bepaald door het maandsalaris en het aantal halve dienstjaren en is minimaal een derde maandloon per gewerkt jaar, maar maximaal 75.000 euro of een jaarsalaris als dat meer is.
 
Nieuwe regeling duurder
Vooral voor kleinere bedrijven kan dat flink in de papieren lopen. Voorheen konden werknemers om bedrijfseconomische redenen via het UWV nog gratis worden ontslagen. Voor het midden- en kleinbedrijf tot 250 medewerkers is de nieuwe regeling dus veel duurder dan de oude.
 
Bij grotere bedrijven lopen ontslagen vaker via de kantonrechter. Tot 1 juli kostte dat gemiddeld een maandsalaris per gewerkt dienstjaar en zat er geen maximum aan de vergoeding. Dat kon dus aardig oplopen. Tot nu toe waren werkgevers ongeveer 4 miljard euro per jaar kwijt aan ontslagvergoedingen en juridische kosten bij ontslagprocedures.
 
Uitzendkrachten
Afgelopen voorjaar raakten al veel uitzendkrachten vervroegd hun werk kwijt, omdat flexwerkers volgens de nieuwe regels al na twee in plaats van na drie jaar een vast contract moeten krijgen. Om dat te ontlopen ontsloegen bedrijven en organisaties als ING, Nationale Nederlanden en DUO hun uitzendkrachten.
NCOI Opleidingen biedt volop keuze op elk niveau op elk deelgebied van Arbeidsrecht en sociale zekerheid.
 
Bronnen: de Volkskrant, Rijksoverheid

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.