Menu

Mail door

Spannend verkeersbord maakt bestuurders alerter

Bij een aanrijding telt iedere centimeter. Een paar centimeter kan immers het verschil betekenen tussen raken en niet raken en in het ergste geval zelfs tussen leven en dood. Hoe alerter automobilisten dus zijn, hoe sneller ze reageren en hoe kleiner de kans op een (dodelijk) ongeluk.
 
Borden moeten spannender
Amerikaanse onderzoekers hebben uitgezocht wat de mogelijkheden zijn om de aandacht van automobilisten te trekken en ze zo alerter te maken. Ze keken hierbij onder meer naar verkeersborden. Daarbij ontdekten ze dat een verkeersbord met een dynamische afbeelding (bijvoorbeeld rennende kinderen) een kortere reactietijd opleverde dan een bord met een statische afbeelding (staande of wandelende kinderen). Onze hersenen worden blijkbaar alerter als de afgebeelde situatie spannender wordt voorgesteld. De reactietijd nam af met 50 milliseconde. Dat lijkt weinig, maar bij een snelheid van 50 km/u scheelt het maar liefst 75 centimeter. En zelfs al rijdt u in de buurt van een school of speelplein maar 35 km/u, als het op een noodstop aankomt, heeft u nog altijd een halve meter minder nodig om tot stilstand te komen.
 
Hersenen zoeken naar beweging
Het voordeel zit 'm echter niet alleen in de kortere reactietijd. Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat een verkeersbord met daarop een dynamische afbeelding eerder wordt opgemerkt. Onze hersenen zijn continu op zoek naar veranderingen in onze omgeving en zien een bord met een dynamische afbeelding eerder. Als meer verkeersborden een spannender afbeelding zouden hebben, zouden automobilisten ze dus eerder zien en er ook alerter op reageren. Misschien kunnen hier in de toekomst slachtoffers mee voorkomen worden.
 
Interessante opleidingen
Wilt u meer weten over waarneming en perceptie en over hoe onze hersenen die verwerken? In onze psychologieopleidingen komen deze onderwerpen uitgebreid aan bod. Wilt u specifiek weten wat het effect van onze omgeving is op ons gedrag, dan is de Masterclass Psychologie en Gedrag voor u zeer interessant.
 
Bron: Scientias.nl

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtuele Open dag 28 mei

Op donderdag 28 mei houdt NCOI Opleidingen een Virtuele Open Dag. Tijdens deze Open Dag helpen wij je virtueel bij het kiezen van de opleiding die het beste bij jou past. Zo kun je in een algemene proefles ervaren hoe het is om weer in de schoolbanken te zitten. Daarnaast bieden we je de mogelijkheid om een persoonlijk adviesgesprek te voeren met een van onze opleidingsadviseurs. Uiteraard beantwoorden zij ook graag al je vragen over het volgen van een opleiding naast je baan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.